Fujifilm討論區(25)新手發問請追post

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
請問有無xt-20既用家試過去比較潮濕同低溫既地方?想知會唔會有大問題
黎緊會去北歐果面想買部機
因為拎過上手xt-20明顯輕便 合我心水
但係xt-2有防塵防水(雖然跟機支鏡都係無wr)
希望比少少意見
唔該

xe1 xe2 大把人拎去影極光都冇事
新機點都唔會有問題, 最多d電燒得快d姐

唔該你
請問有無xt-20既用家試過去比較潮濕同低溫既地方?想知會唔會有大問題
黎緊會去北歐果面想買部機
因為拎過上手xt-20明顯輕便 合我心水
但係xt-2有防塵防水(雖然跟機支鏡都係無wr)
希望比少少意見
唔該

xe1 xe2 大把人拎去影極光都冇事
新機點都唔會有問題, 最多d電燒得快d姐

唔該你

xt10影極光,影過幾個鐘
完好無缺 要帶多少少電池

凍到手指痺哂
Xt2 35/2 好唔好換左佢入16.4
利申 多數影景 街拍

香港街拍35(50)mm真係長咗d

咁16.4會唔會好的 認真

掃街我用23多,16覺得好多唔關事嘅嘢入咗鏡
有冇x-pro2用家?
想由A7轉會係咪好不智

a7轉會就xt2會易習慣d,
pro2冇咗個反mon未必慣

無特別原因, 例如ovf, rangefinder 外型情意結,
我覺得A7 應該係對應返X-T 系

如埋轉唔轉會, 你覺得邊邊優點留到你, 咪去邊邊囉
無咩不唔不智, 兩邊成像一樣咁好

我A7 -> xt10 -> xpro2

點解會A7轉FUJI既

個陣Fuji 既18, 35, 平過sony,
支18又唔會大大支好似sony支fe28咁
xt10 連kit 既體積又細過a7 連kit

然後我就放左A7 + FE35/2.8 + 2870kit
轉而入左Xt10 + 1855 + 18 + 35f2

相片質素差幾遠??

你分到先講

依家咪問點撚樣分囉,叻唔撚切
點樣熄左個lcd淨係用evf 我搵左好耐都冇

Xt2

Xt2

Evf隔離有粒制
岩岩去肥花問價 xt20 1855做緊8060

但想要黑色 佢咁岩黑色冇連kit

如果分開買就有 但會貴六百左右

因為會跟枝made in Japan 既鏡

其實 mij同 原本個枝菲律賓鏡 大唔大分別?

邊有,心理作用
講開,遲啲fuji會變哂係菲律賓做

Xt2

Evf隔離有粒制

究竟有幾多人會睇完本說明書先上嚟問?
大佬人地畀得本說明書畀你緊係有原因㗎啦

唔想揭仲有pdf
http://www.fujifilm.com.hk/downloadandsupport/pdf/index/x/x-t2_omw_zht_s_f.pdf

我都想買黑色
想問下轉左手動對焦後,點解MF 輔助果度點解揀唔到峰值對焦 係唔係仲要按啲咩先揀到

利伸:xt2 18-55mm kit鏡
想問下轉左手動對焦後,點解MF 輔助果度點解揀唔到峰值對焦 係唔係仲要按啲咩先揀到

ISO轉盤下面仲有個轉盤,你將佢擰返去S

ISO轉盤下面仲有個轉盤,你將佢擰返去S

唔該哂巴打

邊有,心理作用
講開,遲啲fuji會變哂係菲律賓做

生產線行順左其實一樣

伸利: 公司造鏡

又Post下相先

又Post下相先

隻色點SET
有冇x-pro2用家?
想由A7轉會係咪好不智

a7轉會就xt2會易習慣d,
pro2冇咗個反mon未必慣

無特別原因, 例如ovf, rangefinder 外型情意結,
我覺得A7 應該係對應返X-T 系

如埋轉唔轉會, 你覺得邊邊優點留到你, 咪去邊邊囉
無咩不唔不智, 兩邊成像一樣咁好

我A7 -> xt10 -> xpro2

點解會A7轉FUJI既

個陣Fuji 既18, 35, 平過sony,
支18又唔會大大支好似sony支fe28咁
xt10 連kit 既體積又細過a7 連kit

然後我就放左A7 + FE35/2.8 + 2870kit
轉而入左Xt10 + 1855 + 18 + 35f2

多謝咁多巴打比意見
講漏咗其實我仲有部Leica M240
因為發現成日唔係一係帶A7就一係帶Leica, 兩部帶哂又重到傻。。
所以先會諗x-pro2 覺得係最接近呢兩部既合體(?)

新手岩岩買左部xt20
留名學野

搞咩
Btw我唔洗去維修 個主任識清潔
買x100T好定X-Pro1好

100t,
pro1操作較差

100t,
pro1操作較差

100t 依家係咪得返水貨 巴打問價幾錢到?

100t,
pro1操作較差

100t 依家係咪得返水貨 巴打問價幾錢到?

買水不如買二手行,維修費水>過保行貨
約5k中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞