Fujifilm討論區(25)新手發問請追post

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
用左2年xm1諗著轉xt20,又要洗一筆
btw 點解鏡頭比之前貴?
XE1玩手動鏡新手想問用峰極點先為之對準?
買x100T好定X-Pro1好

100t,
pro1操作較差

100t 依家係咪得返水貨 巴打問價幾錢到?

買水不如買二手行,維修費水>過保行貨
約5k中

之前問過富士,兩者維修費一樣

100t,
pro1操作較差

買水不如買二手行,維修費水>過保行貨
約5k中

之前問過富士,兩者維修費一樣

我大約半年前搵x100t所以問過,佢答我話唔一樣

100t,
pro1操作較差

星際2樓66xx 水貨
如果本身有部單反,想買部Fujifilm去旅行用(歐洲去睇波個d好似單反唔俾入),xt20會唔會係好選擇?
如果本身有部單反,想買部Fujifilm去旅行用(歐洲去睇波個d好似單反唔俾入),xt20會唔會係好選擇?

第一次帶機旅行

見過人話大過某個size既相機唔入得,所以諗住買部無反

主要係d長鏡嘅問題,無反高倍zoom都係長

主要係d長鏡嘅問題,無反高倍zoom都係長

唔係鏡長同機身都有限制
有無人個vf好易有油脂 我抹一抹個眼感應器就好似花花地
同埋本身都想入部無反

又Post下相先

用咩setting
D色好靚

又Post下相先

用咩setting
D色好靚

全部都係影raw係lightroom 套返Provia,執返光暗就丟去VSCO咋
小弟啱啱係canon轉會黎fuji x t1
本身諗住用返d鏡 50.4 40/2.8嗰d 所以買左個eos-fx轉接環
之後又發覺原來仲有m42插住m42-eos adaptor
大家建唔建議我張兩個adaptor合埋黎用?
姐係m42-eos-fuji x咁樣
會唔會有d偏差?
Btw兩個adaptor都係from taobao
本身諗住用返d鏡 50.4 40/2.8嗰d 所以買左個eos-fx轉接環
會唔會有d偏差?

照用無煩無惱
會唔會有d偏差?

照用無煩無惱

即係其實轉接環點插都得個偏差都唔會太大?
想入部Fuji玩Leica鏡
用開5d3太重
XE1其實點樣
借左個fd部XT1玩
對個系統好滿意
諗緊平平地星際屌部XE1好無
有無用緊既巴打分享下
EVF夠唔夠清
峰值掂唔掂
iso可接受範圍呢d
無反mon會唔會真係好唔方便
想問下部XT-1入張SD卡去MacBook 過相有兩個folder有咩分別?一個166_FUJI,一個167_FUJI. Thx
想入部Fuji玩Leica鏡
用開5d3太重
XE1其實點樣
借左個fd部XT1玩
對個系統好滿意
諗緊平平地星際屌部XE1好無
有無用緊既巴打分享下
EVF夠唔夠清
峰值掂唔掂
iso可接受範圍呢d
無反mon會唔會真係好唔方便

xe1同xt1相差左一代機,如果唔想太貴起碼都搵xt10或者xe2

第一次帶機旅行

用crop機影大景算數吧

用crop機影唔倒/唔影得大景你死撚咗佢把啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞