Fujifilm討論區(25)新手發問請追post

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
有無巴打有用 SAMYANG 12MM F2
可唔可以講下好無用
得MF會唔會好麻煩
如果OK既話下個月儲錢買呢支 唔買10-24了

巴打一樣都係考慮緊呢兩枝
但係死窮撚買唔起10-24

一樣
想買wide,
每次睇都好猶豫

我想放左支10-24
屎忽痕係海港城sony玩部a7ii

對比下xt2啲操作/轉盤真係正好多
Xt20 用evf個陣仲可唔可以用mon觸控對焦
可唔可以講下好無用
得MF會唔會好麻煩

一樣
想買wide,
每次睇都好猶豫

我想放左支10-24

我有s12 用後感:
可唔可以講下好無用
得MF會唔會好麻煩

一樣
想買wide,
每次睇都好猶豫

我想放左支10-24

我有s12 用後感:

屌錯手send左
s12 有個缺點
對焦環最盡並唔係無限遠
無限遠焦點要扭向左少少 calibration問題??
所以即使扭岩左一次個位置後 每次放完入袋都會check check個focus岩唔岩 變相晒多左時間落對焦度
其次個遮光罩好鬆
12 對好多景黎講都太闊
雖然xf14 光圈得2.8
但我會prefer入xf14 or 1024 作為廣角鏡
s12 唯一無法取代既用途就係影星
想問下大家 今日部xt2 上腳果陣唔小心跌左落地 但check返咩事都冇 應唔應該攞上去check下
好肉赤
可唔可以講下好無用
得MF會唔會好麻煩

一樣
想買wide,
每次睇都好猶豫

我想放左支10-24

我有s12 用後感:

屌錯手send左
s12 有個缺點
對焦環最盡並唔係無限遠
所以即使扭岩左一次個位置後 每次放完入袋都會check check個focus岩唔岩 變相晒多左時間落對焦度
其次個遮光罩好鬆

THX
都係儲多幾個月錢算
今日終於入左16-55
但我有個問題
有無巴打都有16-55
你地支鏡如果上下倒轉咁郁支鏡
後玉個塊鏡會唔會郁?
因為我係買2手 我返到屋企先發現上下咁郁既話支鏡會好細聲咁卡一聲
再打開後蓋睇 見到後玉會前後咁有少少ADJUSTMENT
但插落相機開機之後再上下倒轉就會無郁到
插落相機 相機再轉睇相MODE個陣又會再次郁
咁樣係我支鏡問題 定係本身支鏡係咁?
利申 買二手
可唔可以講下好無用
得MF會唔會好麻煩

一樣
想買wide,
每次睇都好猶豫

我想放左支10-24

我有s12 用後感:

屌錯手send左
s12 有個缺點
對焦環最盡並唔係無限遠
其次個遮光罩好鬆

s12擰到盡的确係爭小小先無限遠,但係支鏡嘅對焦環無限遠嗰個位有記號,擰到去對準個圓點就啱啱好係無限遠,我嗰支對得好準

我反而覺得咁樣幾方便,因為s12夠廣,我長期開無限遠,光圈收到8左右,基本上三米外嘅野都中焦,影景更加唔使講,連對焦時間都慳返
可唔可以講下好無用
得MF會唔會好麻煩

一樣
想買wide,
每次睇都好猶豫

我想放左支10-24

我有s12 用後感:

屌錯手send左
s12 有個缺點
對焦環最盡並唔係無限遠
其次個遮光罩好鬆

s12擰到盡的确係爭小小先無限遠,但係支鏡嘅對焦環無限遠嗰個位有記號,擰到去對準個圓點就啱啱好係無限遠,我嗰支對得好準

我反而覺得咁樣幾方便,因為s12夠廣,我長期開無限遠,光圈收到8左右,基本上三米外嘅野都中焦,影景更加唔使講,連對焦時間都慳返

我果枝係 無限 同 L之間先係無限遠
想問下大家 今日部xt2 上腳果陣唔小心跌左落地 但check返咩事都冇 應唔應該攞上去check下
好肉赤

Push
新手入xt20
想平時隨拍 間唔中影景
18-55kit 夠做嗎
定另有推介

求解
新手入xt20
想平時隨拍 間唔中影景
定另有推介

求解

有錢上埋xt2 仲開心
新手入xt20
想平時隨拍 間唔中影景
定另有推介

求解

有錢上埋xt2 仲開心

再加少少錢入埋定焦16.4 35.4 56.2 更好
加埋1024 1655 50140 咁就完美
睇身一版50-230 $9xx
而家係咪仲係呢個價?
想買支去旅行影
可唔可以講下好無用
得MF會唔會好麻煩

一樣
想買wide,
每次睇都好猶豫

我想放左支10-24

我有s12 用後感:

屌錯手send左
s12 有個缺點
對焦環最盡並唔係無限遠
其次個遮光罩好鬆

咁又真係幾慘,睇嚟係撞手神
新手入xt20
想平時隨拍 間唔中影景
定另有推介

求解

有錢上埋xt2 仲開心

仲差支100-400
新手入xt20
想平時隨拍 間唔中影景
定另有推介

求解

有錢上埋xt2 仲開心

仲差支100-400

買埋 battery grip
仲完美
再有錢就可以試下玩中片幅
GFX
放18mm

6月買😄

有興趣 可以平d?
tg: https://t.me/a1ex00

一樣
想買wide,
每次睇都好猶豫

我想放左支10-24

我有s12 用後感:

屌錯手send左
s12 有個缺點
對焦環最盡並唔係無限遠
其次個遮光罩好鬆

1024 同s12 真係好難揀
但s12又可以影星

一樣
想買wide,
每次睇都好猶豫

我想放左支10-24

我有s12 用後感:

屌錯手send左
s12 有個缺點
對焦環最盡並唔係無限遠
其次個遮光罩好鬆

1024 同s12 真係好難揀
但s12又可以影星

唔難簡
有錢就10-24
無錢就12MM
岩岩入手左XT-1+18-55 , 想買粒電同埋影女朋友既定焦

巴打們建議買多一粒原廠電定兩粒副廠好D?

定焦睇中左35 F2R 同 35 F1.4, 有冇人用緊?
Google 過話35利D, 但35F1.4有magical 味, 之前用開sony a7+35mmf2.8, 有D想試下超大光圈

利申: 3K budget, 二手JJ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞