Fujifilm討論區(25)新手發問請追post

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
無知再問一問,之前係下面呢條youtube片用緊XT-1 continue low mode,google左好多文都唔知點較,誠心求學

https://youtu.be/YJOn_CGTiII
屎忽痕係海港城sony玩部a7ii

對比下xt2啲操作/轉盤真係正好多

sony d 操作/按鈕布置係好奇怪
我部x100F買左一個月左右 銀色行貨 99%新
完全無時間去用 無出過街 放左防潮
放$8000送埋128gb sandisk卡
有無人會收?

巴打賣左未?
岩岩入手左XT-1+18-55 , 想買粒電同埋影女朋友既定焦

巴打們建議買多一粒原廠電定兩粒副廠好D?

定焦睇中左35 F2R 同 35 F1.4, 有冇人用緊?
Google 過話35利D, 但35F1.4有magical 味, 之前用開sony a7+35mmf2.8, 有D想試下超大光圈

利申: 3K budget, 二手JJ

衣家35.4 愈黎愈貴
同埋對焦好慢
衣家多左人玩35 f2 好似係
玩左部Xt10 一年
最近心郁郁想換Xt20
會唔會好不智?

利申窮撚
岩岩入手左XT-1+18-55 , 想買粒電同埋影女朋友既定焦

Google 過話35利D, 但35F1.4有magical 味, 之前用開sony a7+35mmf2.8, 有D想試下超大光圈

衣家35.4 愈黎愈貴
同埋對焦好慢

我見好多人都話35 F1.4 啲對焦慢到夜晚影唔到相, 唔知真唔真
有無巴打有用 SAMYANG 12MM F2
可唔可以講下好無用
得MF會唔會好麻煩
如果OK既話下個月儲錢買呢支 唔買10-24了

巴打一樣都係考慮緊呢兩枝
但係死窮撚買唔起10-24

一樣
想買wide,
每次睇都好猶豫

我想放左支10-24

巴打 點聯絡你
想收 10-24
玩左部Xt10 一年
最近心郁郁想換Xt20
會唔會好不智?

利申窮撚

唔會,
利申 想收二手xt10
玩左部Xt10 一年
最近心郁郁想換Xt20
會唔會好不智?

利申窮撚

唔會,
利申 想收二手xt10

我部係銀機行貨 一年左右
玩左部Xt10 一年
最近心郁郁想換Xt20
會唔會好不智?

利申窮撚

crop機換crop機錢多?
根本crop機影景係垃圾中之垃圾
可以用crop機走去西九同一位影一張比較下

收埋你部ff啦,
呢度講fuji呀,要極緻就中幅,要機動就crop,
你黎貼sony ff有乜存在意義呀?

btw你捨得去死未呀?
玩左部Xt10 一年
最近心郁郁想換Xt20
會唔會好不智?

利申窮撚

crop機換crop機錢多?
根本crop機影景係垃圾中之垃圾
可以用crop機走去西九同一位影一張比較下

含你既撚啦含撚貓
咁多死黑都夠膽死post 出黎挑機
http://www.fotobeginner.com/12315/adobe-lightroom-%E9%A2%A8%E6%99%AF%E7%9B%B8%E7%89%87%E5%BF%85%E4%BF%AE%E5%BE%8C%E8%A3%BD%E6%B5%81%E7%A8%8B/

BTW想討論下執相
我睇唔明漸變濾鏡之前個PART
有無巴打可以解釋下
點樣將直方圖左右變成無任何資訊?
之後個一個步驟都唔係幾明
咪撚覆隻含撚貓啦

衣家35.4 愈黎愈貴
同埋對焦好慢

我見好多人都話35 F1.4 啲對焦慢到夜晚影唔到相, 唔知真唔真

35 f2快好多好多
如果要1.4 可以用16.4
快靚正
入左支18-135玩
發現其實50~60打後先會諗起支18-135
其他時間都係10-24 + 35.4 完事
135其實eqv 200左右又唔係太夠
有d後悔入左支18-135
依家買x-t10屌唔屌得過
筆直唔多但又唔想買嗰啲入門單反好重
主要想拎去旅行影風景 x-t10應該夠哂用?

夠晒
X100T 留名
開始接觸影相就決定左做fuji死忠

夠晒

Thx bro!
揾日出去問下價先
無知再問一問,之前係下面呢條youtube片用緊XT-1 continue low mode,google左好多文都唔知點較,誠心求學

https://youtu.be/YJOn_CGTiII

睇哂成本說明書終於搵到係叫CL mode
睇d舊既review成日話XT1對焦好慢
想問下更新左firmware後XT1同XT2對焦速度差得遠唔遠?
而家黎講, 出XT1定XT20(唔係XT2)好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞