Fujifilm討論區(25)新手發問請追post

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
fujinon xc50-230mmf4.5-6.7 ois ii 做緊$1099
想問下買唔買得過

無貨連 code 都入唔到
XE1用咗四五年,得35.4一支鏡
街拍/旅遊用居多

最近想升級X-T20
但X100F會唔會更加啱自己?

好似已經答咗自己,但想聽下你地點講

一枝鏡都夠用,咁一定X100F方便好多啦
但光圈有取捨姐

最近升級xt20同23.4爽皮使用中
巴打除光圈仲有對焦速度、4K 拍片可以係兩者間考慮
錯post
自膠sorry
細佬我用緊56 1.2 同 14 2.8
最近想入多一次鏡,想影人夾景(個景會模糊)
大家覺得入23 定 35 好?另外揀 F1.2 定 F2 好?

23.4
35距焦同56太近, 行前兩步當56用

薩格勒布大教堂 1024

留名推下post
岩岩入左支16 1.4
等我出相
16.4而家可以放到幾錢?
等錢使想放
岩岩入左支16 1.4
等我出相

16.4 已經係鏡頭蓋
fujinon xc50-230mmf4.5-6.7 ois ii 做緊$1099
想問下買唔買得過

無貨連 code 都入唔到

好似都要預訂左先再email通知買,比錢時再入code
新手一問
如果想影人加景主要旅行用、間唔中出去影下人,XT-20加咩鏡好?
50F2 定1855 (打算暫時只玩一支鏡)
新手一問
如果想影人加景主要旅行用、間唔中出去影下人,XT-20加咩鏡好?

買xt20應該彈藥都唔算多,甘1855就該無死
新手一問

XF23 1.4 進可攻 退可守
唔夠BUDGET 退一步 35 1.4
接受到光圈細小小就 23 2.0
有冇人想用23.4換16.4?
有冇人想用23.4換16.4?

我有支23.4, 好新淨
Tg傾:https://t.me/wt001
近期有冇巴打買XT2, 仲有冇黃mon問題???
猶豫緊T2同pro2中
推下post先 fuji直出

猶豫緊T2同pro2中

兩個月前買,冇黃mon了
我都係為咗避黃mon所以t1上咗pro2,結果都係轉返t2
猶豫緊T2同pro2中

pro2真係咁差? 其實我唔拍片的, 本身都有單反, 所以想買RF款,
但點知全線百記又冇貨 , 之後又係咁sale 我T2....最衰仲要T2平D
所以先1516
猶豫緊T2同pro2中

pro2真係咁差? 其實我唔拍片的, 本身都有單反, 所以想買RF款,
但點知全線百記又冇貨 , 之後又係咁sale 我T2....最衰仲要T2平D
所以先1516

有機會中黃mon 啲舊貨未賣哂
買之前搵個fd一齊對mon
猶豫緊T2同pro2中

所以先1516

pro2唔差,係個evf細d,冇反mon同操作冇咁順手姐
新手一問

XF23 1.4 進可攻 退可守
唔夠BUDGET 退一步 35 1.4
接受到光圈細小小就 23 2.0

23 2又平又正係close up差D 仲可以加多支35 2
如果真係要18-55 同50 2 就一定係18-55
你新手用落會覺得50個焦距好難用 唔就手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞