Cities Skyline自由度最大建城遊戲(2) mass transit

1001 回覆
40 Like 0 Dislike
個eiffer tower 點先起到?
發覺人口上左30萬之後, death rate經常高過birth rate.. 唔係keep左起屋引人入黎住既話一定會扣人口

1. Death wave 你逐批 zone residential 只係 smooth up 個 population cycle, death rate 同 birth rate 之間係個 dynamic equilibrium
2. Low density residential zone 得唔夠? 噉啫係家庭搬入同成長唔夠
3. Agent limit?

其實Low同High residential 對game人口真係有影響架咩?

好似話high density多外來人口,low density就多組織家庭
但唔知影響有幾大
其實Low同High residential 對game人口真係有影響架咩?

好似話high density多外來人口,low density就多組織家庭
但唔知影響有幾大

係架咩?我以為係high density多好多人炸

但唔知影響有幾大

係架咩?我以為係high density多好多人炸

我都以為只係住多d人
發覺人口上左30萬之後, death rate經常高過birth rate.. 唔係keep左起屋引人入黎住既話一定會扣人口

1. Death wave 你逐批 zone residential 只係 smooth up 個 population cycle, death rate 同 birth rate 之間係個 dynamic equilibrium
2. Low density residential zone 得唔夠? 噉啫係家庭搬入同成長唔夠
3. Agent limit?

但唔知影響有幾大

冇實質數字, CO係噉講, 觀察上符合
一個城市完全無工業區玩到後面會唔會有問題

Office算唔算工業區?
我座城就係0工業,全部都用office比人番工,so far到而家都冇咩大問題

我座城就係0工業,全部都用office比人番工,so far到而家都冇咩大問題

商業區冇話冇野買

商業區冇話冇野買

靠import, 不過唔可以起得好大

商業區冇話冇野買

我就係純commercial /office玩到100k人口左右就係咁話not enough goods to sell 除咗起工業區有無其他方法解決 (唔想起工業區 啲交通會好麻煩)

商業區冇話冇野買

我就係純commercial /office玩到100k人口左右就係咁話not enough goods to sell 除咗起工業區有無其他方法解決 (唔想起工業區 啲交通會好麻煩)

起cargo train station, cargo port, 駁highway直入commercial
但會好易塞車,我個commercial 都頭痕緊,成日都no goods to sell(因為塞車)

商業區冇話冇野買

起cargo train station, cargo port, 駁highway直入commercial
但會好易塞車,我個commercial 都頭痕緊,成日都no goods to sell(因為塞車)

三個都有整 我估應該唔𨶹塞車事 因為我用睇啲車係邊到嚟嗰個工具睇想知架truck去到邊 但係架truck根本唔係我個城市入面 完全唔知點解 btw都多謝你哋嘅意見先

商業區冇話冇野買

三個都有整 我估應該唔𨶹塞車事 因為我用睇啲車係邊到嚟嗰個工具睇想知架truck去到邊 但係架truck根本唔係我個城市入面 完全唔知點解 btw都多謝你哋嘅意見先

你個cargo station有冇起得離商業區太遠 佢本身都有個自己既距離 唔可以離太遠 或者可以起一條公路專for 貨車直入商業區 應該都可以解決到

商業區冇話冇野買

你個cargo station有冇起得離商業區太遠 佢本身都有個自己既距離 唔可以離太遠 或者可以起一條公路專for 貨車直入商業區 應該都可以解決到

我玩到係工業區塞車好嚴重
根本出唔到貨
cargo station 幫唔到幾多
反而offiice 商業區唔算好塞
同埋啲貨車好鍾意由工業區去商業區個碼頭上船
玩左成日終於起好個元朗西鐵站

左上輕鐵d路點整?我整極都係得左邊果種連道路

同埋中間好似等車station既係的士站?

左面係兩條路黎 不過痴埋咁起
左邊係單程雙線 右邊係雙程電車軌 拍埋一齊就會係咁 另外等車個到我有SUB到個bus stop asset不過同的士站一樣樣
有冇人試過係杉果買game?🙇🏼

收皮ing既商業區, 唔塞車但一樣冇貨賣準備收皮.. 再加上d worker 比office搶走晒..

收皮ing既商業區, 唔塞車但一樣冇貨賣準備收皮.. 再加上d worker 比office搶走晒..

office唔可以太多,d人會全部衝晒去做

左邊係單程雙線 右邊係雙程電車軌 拍埋一齊就會係咁 另外等車個到我有SUB到個bus stop asset不過同的士站一樣樣

唔該晒巴打 幾靚

如果有香港輕鐵mod就爽
mac升左sierra之後畫面起格拉近建築變左做透明
較到最低都係咁
asset subsub下自己消失咗

pish

content manager 見到有齊
ingame 得返幾樣

試下改download region 去第二個地方
之後再改返香港
我之前都係咁唔見曬啲asset 最後都係咁就可以重新download
我依家就係個steam client 好lag

啱做完奴工 轉頭試
many thanks

成功咗 多謝你

唔該晒巴打 幾靚

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=743701376
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=636942809
用住Comeng墨爾本電車代西北輕鐵一期車先
香港LRT訂嘅車比較專門

唔該晒巴打 幾靚

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=743701376
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=636942809
用住Comeng墨爾本電車代西北輕鐵一期車先
香港LRT訂嘅車比較專門

睇錯Bombardier
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞