Cities Skyline自由度最大建城遊戲(2) mass transit

1001 回覆
40 Like 0 Dislike
發覺呢隻game最痛苦係起高速公路
尢其幾條公路交匯 永遠起到痴晒線

你呢個 six-way system-service interchange 扮兩個four-way梗係複雜, 參考油麻地交滙處
善用 collector-distributor road 同 local-express lanes 拆開佢做 slip road link 好過直駁一大堆ramp, 你自己已經用咗

可唔可以解釋下
想學野
D 英文全部都識但就唔明點解

留意下連翔道同西九公路之間點做輔助功能
啲 terms 可以 google & wiki

我認有個term係老作, 諗唔到點形容

你呢個 six-way system-service interchange 扮兩個four-way梗係複雜, 參考油麻地交滙處
善用 collector-distributor road 同 local-express lanes 拆開佢做 slip road link 好過直駁一大堆ramp, 你自己已經用咗

可唔可以解釋下
想學野

你有冇揸車?
我冇車牌

1 System Interchange (系統交匯處): 多條公路交滙嘅junction
日本: JCT

2. Service Interchange (交匯處, 譯唔到 service road 個service): 公路同下一級道路交滙嘅junction
日本: IC
理論上交匯處呢個字唔一定公路用, 只要唔同級道路用引道交滙落行車線就叫得交匯處, 清水灣道同薄扶林道某啲設計我覺得已經係

3. Collector-distributor road (唔識譯, 唔係香港規劃道路嗰個D路): 交匯處入面將引道集中落一條支路處理, 常用於 cloverleaf interchange
https://www.fhwa.dot.gov/publications/research/safety/07045/images/fig7.gif
vs

上面用 full cloverleaf 因為有種 non-free flowing service interchnage 叫 partial cloverleaf (parclo)
香港冇位做 full cloverleaf, 但有 half clover, 最出名肯定係獅隧九龍交匯處(有咩問題大家都知)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Knooppunt_half_klaverblad.png

4. local-express lanes (快慢分隔, 內外分隔): 將一條大路分做高速同慢速, 扮一條公路加一條大街
香港: 告士打道西行
台北: 勁多

5. ramp vs slip road
本身係美式同英式分別, 我借咗嚟代落引道同支路解釋分清楚啲 (唔係就要畫圖)

個人覺得香港道路系統命名其中一樣唔好係冇學日本分清楚IC同JCT, 重有冇改好啲交匯處名同路口名, 出入口淨係用編號...

可唔可以解釋下
想學野

你有冇揸車?
我冇車牌

1 System Interchange (系統交匯處): 多條公路交滙嘅junction

2. Service Interchange (交匯處, 譯唔到 service road 個service): 公路同下一級道路交滙嘅junction
理論上交匯處呢個字唔一定公路用, 只要唔同級道路用引道交滙落行車線就叫得交匯處, 清水灣道同薄扶林道某啲設計我覺得已經係

3. Collector-distributor road (唔識譯, 唔係香港規劃道路嗰個D路): 交匯處入面將引道集中落一條支路處理, 常用於 cloverleaf interchange

vs

上面用 full cloverleaf 因為有種 non-free flowing service interchnage 叫 partial cloverleaf (parclo)
香港冇位做 full cloverleaf, 但有 half clover, 最出名肯定係獅隧九龍交匯處(有咩問題大家都知)

4. local-express lanes (快慢分隔, 內外分隔): 將一條大路分做高速同慢速, 扮一條公路加一條大街

本身係美式同英式分別, 我借咗嚟代落引道同支路解釋分清楚啲 (唔係就要畫圖)

個人覺得香港道路系統命名其中一樣唔好係冇學日本分清楚IC同JCT, 重有冇改好啲交匯處名同路口名, 出入口淨係用編號...

[edit]

可唔可以解釋下
想學野

🤔
MacBook Pro run 都隻game?
MacBook Pro run 到隻game?

元朗南繞道算唔算?

配置?

配置?

2.9GHz
2.9GHz 四核心 Intel Core i7,Turbo Boost 技術加速運行至 3.9GHz,配備 8MB 共享 L3 快取記憶體

配置?

2.9GHz
2.9GHz 四核心 Intel Core i7,Turbo Boost 技術加速運行至 3.9GHz,配備 8MB 共享 L3 快取記憶體

Graphic card如果唔係intel就ok(不過都有行intel成功入到Game, 我就係成功既例子 )

元朗南繞道算唔算?

求其起又好易塞

有d map 又唔夠位起

如果唔係開81tiles我都唔敢將啲interchange起到似真嗰啲

其實打直嗰兩條係咪有機會會再交匯?如果係的話其實可以唔使起到咁亂

最主要其實係想做兩條高速公路交匯再加個出口落地面

配置?

2.9GHz

Graphic card如果唔係intel就ok(不過都有行intel成功入到Game, 我就係成功既例子 )

Intel iris graphic 6100 ok?

配置?

2.9GHz

Intel iris graphic 6100 ok?

我係用 Intel HD Graphics 6000 (Macbook Air), 你判斷下

可唔可以解釋下
想學野

照咁講連翔道係咪即係西九龍公路嘅local
呢隻 game 起路唔駛太認真
最後地圖都大都係唔塞車

藝術成分居多
呢隻 game 起路唔駛太認真
最後地圖都大都係唔塞車

藝術成分居多

點起最後都係塞
反而想知點樣令出口多過進口

有做industrial specialization 就得
同埋多Generic industrial zone
試過曾經11000 export, 3000 inport
但係後期就會打和
裝左metro overhaul 起唔到地鐵 唔可以disable個mod 一disable就error 焗住要起地鐵係地面 有冇方法較返落地底而唔凸舊嘢出黎?

可唔可以解釋下
想學野

你有冇揸車?
我冇車牌

vs

[edit]

巴打
想問大家平時點駁路同高速公路

有做industrial specialization 就得
同埋多Generic industrial zone
試過曾經11000 export, 3000 inport
但係後期就會打和

我成日嫌普通工業搞到塊地好污糟唔想搞
裝左metro overhaul 起唔到地鐵 唔可以disable個mod 一disable就error 焗住要起地鐵係地面 有冇方法較返落地底而唔凸舊嘢出黎?

呢個MOD一定要起地鐵之前就要開定
我早2個禮拜都賴左野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞