Cities Skyline自由度最大建城遊戲(2) mass transit

1001 回覆
40 Like 0 Dislike
暖氣同居民壽命有無關係??

冇曖氣就會用多d電
又係我

獅子山隧道入口
龍翔道 窩打老道交匯處

更新地區: 石峽尾, 九龍塘, 樂富, 新蒲崗, 九龍城

wip

巴打我想問你係咪用MMD整個地圖? 你ZOOM到LEVEL幾?
我LEVEL 17 SAVE唔到, 16又唔岩比例

我Follow 佢去整map
https://www.youtube.com/watch?v=SrjcAf8Q-8M&t=188s
我都好似係LEVEL 16/17試過兩三次, 但記得LEVEL 17係太大
好耐無玩,岩岩玩番
到底遊客區有冇得賺錢,D遊樂設施永遠都係得果幾十人,搵埋都唔夠俾維修費
好耐無玩,岩岩玩番
到底遊客區有冇得賺錢,D遊樂設施永遠都係得果幾十人,搵埋都唔夠俾維修費

同埋旅遊區特別塞車.
好耐無玩,岩岩玩番

同埋旅遊區特別塞車.

巴士火車地鐵加價錢都夠玩
多左路的種類應該冇咁塞
好耐無玩,岩岩玩番

同埋旅遊區特別塞車.

多左路的種類應該冇咁塞

唔使加價先
試下改載客量先
香港真實數字
地鐵m-train一卡375人
巴士E500 MMC 131-155人

記得要將個cost改低番
好耐無玩,岩岩玩番

同埋旅遊區特別塞車.

多左路的種類應該冇咁塞

唔使加價先
試下改載客量先
香港真實數字
地鐵m-train一卡375人
巴士E500 MMC 131-155人

記得要將個cost改低番

我就按 Cim simulation scale 大約 x0.5 (1 Cim = 2 Pax)
點解我啲避難所成日都話 食物不足 係咪因為塞車啲食物入得唔夠快
玩到140K人口
D工業區開始話唔夠原料
明明無塞車 貨櫃火車站同碼頭係哂旁邊
話說最近有條新地鐵起咗
佢同某啲巴士線平行
但係因為地鐵嗰度因為未覆蓋晒全部地區所以保留巴士
巴士同地鐵大約七成重疊
一個巴士線嗰度乘客數量竟然冇跌
咁我想問吓佢哋會如果有交通工具選擇係唔係會優先使用巴士

仲有我想問有啲asset係多個月台
入咗去遊戲之後 成日想起嗰陣時都話
Distance too short
應該點解決
話說最近有條新地鐵起咗
佢同某啲巴士線平行
巴士同地鐵大約七成重疊
但係巴士線嗰度乘客數量竟然冇跌

應該點解決
話說最近有條新地鐵起咗
佢同某啲巴士線平行
巴士同地鐵大約七成重疊

應該點解決

1. 出發時最短時間路徑, 啫係你metro/行人路起得差
2. output_log.txt?
點解我啲避難所成日都話 食物不足 係咪因為塞車啲食物入得唔夠快

自己答咗自己?
話說最近有條新地鐵起咗
佢同某啲巴士線平行
巴士同地鐵大約七成重疊

應該點解決

1. 出發時最快時間路徑, 啫係你metro/行人路起得差
2. output_log.txt?

[edit]
玩到140K人口
D工業區開始話唔夠原料
明明無塞車 貨櫃火車站同碼頭係哂旁邊

我都係咁,每次都係發生100k+人口之後
去到某一刻忽然唔夠原料,然後就唔夠商品,最後就執晒

自己答咗自己?

但有啲地區就算唔塞都唔夠食物既

自己答咗自己?

你個工廠區係咪好遠
我試過係工廠區入面整一個就完全唔係話食物不足
應該係個工廠區太遠所以搞到咁
最麻煩係每一次都剩係入少少食物入去 搞到成日唔夠嘢食

自己答咗自己?

你個工廠區係咪好遠
我試過係工廠區入面整一個就完全唔係話食物不足
應該係個工廠區太遠所以搞到咁
最麻煩係每一次都剩係入少少食物入去 搞到成日唔夠嘢食

唔起避難所個問題就唔存在
係唔係有mod可以令到的地鐵站擁有多個出口
[quote]話說最近有條新地鐵起咗
佢同某啲巴士線平行
巴士同地鐵大約七成重疊

應該點解決

1. 出發時最短時間路徑, 啫係你metro/行人路起得差
2. output_log.txt?[/quote]
又係我

獅子山隧道入口
龍翔道 窩打老道交匯處

wip

巴打我想問你係咪用MMD整個地圖? 你ZOOM到LEVEL幾?

https://www.youtube.com/watch?v=SrjcAf8Q-8M&t=188s
我都好似係LEVEL 16/17試過兩三次, 但記得LEVEL 17係太大

巴打點樣overlay得咁靚
又係我

獅子山隧道入口
龍翔道 窩打老道交匯處

wip

https://www.youtube.com/watch?v=SrjcAf8Q-8M&t=188s&t=188s

巴打點樣overlay得咁靚

其實跟足video去做都整到咁靚
想建築物比例接近現實的話,盡量係個map到括18x18km,即係default

另外佢generate 既黑白圖放入game的話,高度會有偏差(例如大帽山高度得4xx 米,太平山3xx米)我用ps較高contrast 去整高座山,但offset係個海床會好深

至於overlay張相就要慢慢click唔同底色去退地,都係跟video做
hd6000 run 唔起只能遠觀
hd6000 run 唔起只能遠觀

Display Card 壞左個價又貴只能遠觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞