Cities Skyline自由度最大建城遊戲(2) mass transit

1001 回覆
40 Like 0 Dislike
有冇人教下新手起步點玩落去好
而家都係有乜起乜咁樣

試哂啲功能先
真係想認真起城嘅就參考吓唔同地方百幾/幾百年前係點樣慢慢拓展撻地出嚟
慢慢按住地形嚟起啲路出嚟,慢慢起屋起樓、公共設施
見到steam特價想買嚟玩下但唔知自己張顯卡玩唔玩到
睇完steam 個D系統需求都唔知佢講咩
其實Intel(R)HD Graphics 520 玩唔玩到 會唔會好lag
另外Win10係咪玩唔到 我見steam無寫Win10

System requirement 點睇唔明?
醒你一句: /r/citiesskylines呢兩日有個OP無理取鬧用 Intel HD Graphics 屌C:S同 PC gaming 串串共俾人剷到飛起, 千祈唔好學佢

咁我之前都係用Intel HD Graphics, 只係咁好彩跑到
見到steam特價想買嚟玩下但唔知自己張顯卡玩唔玩到
睇完steam 個D系統需求都唔知佢講咩
其實Intel(R)HD Graphics 520 玩唔玩到 會唔會好lag
另外Win10係咪玩唔到 我見steam無寫Win10

System requirement 點睇唔明?
醒你一句: /r/citiesskylines呢兩日有個OP無理取鬧用 Intel HD Graphics 屌C:S同 PC gaming 串串共俾人剷到飛起, 千祈唔好學佢

咁我之前都係用Intel HD Graphics, 只係咁好彩跑到

我初頭玩只係雙核CPU中低階M版GPU
而家都係有乜起乜咁樣

試哂啲功能先
真係想認真起城嘅就參考吓唔同地方百幾/幾百年前係點樣慢慢拓展撻地出嚟

起路有冇話要點起
上網睇又圓形又正方形咁起
又話亂起第時會好易塞車
而家都係有乜起乜咁樣

試哂啲功能先

起路有冇話要點起
又話亂起第時會好易塞車

有車塞既先係好城市
有車塞既先係好城市

nonono 完全唔認同
想問大家 highway 入城用邊d設計
有咩靚既交通工具推介? 唔想成日都搵完d mod又撞到9彩
而家都係有乜起乜咁樣

試哂啲功能先

起路有冇話要點起
又話亂起第時會好易塞車

Radial vs grid network?
記住紅色係使用率, 畫面有車龍先係塞車 (車速唔知點睇)
放射(狀)同環狀個組合要按地理取平衡
得意嘅例子鐵路就東京山手線同大江戶線, 道路我會舉阪神高速環狀線(10.3km), 大阪呢個日本 grid city 入面嘅單程環狀公路, 完美括住市中心一個圈, 同東京都心環狀線圍住皇居再變咗形相映成趣 (用字上圓形道路真係前者先叫圓形, 放落屈起咗嘅環線會有少少誤導, 呢點英文個"circular"更加嚴重)
(唔講香港係因為大片平地至會考慮layout咁耐, 地形限制規劃自由度自然最好迎合佢, 咁先好玩, 大規模terraform煩過因地制宜)
有咩靚既交通工具推介? 唔想成日都搵完d mod又撞到9彩

Asset撞?
Windows 3.1 (Captain Picard)
D3S
Ron_fu-ta
nekote
Ishikawa | LM
DanDeKalb
REV0
Acc3ss Violation
AleX_BY
bsquiklehausen
Tim The Terrible
BL4CKST4LK3R_
JSF-1
[Delta ²k5]
benbanderas (Comeng: Melbourne tram Z-class ~= HK NWNT LRT Phase I)
排名有分先後
最近download左幾個火車站
用果時都話我distance too short
我開埋road anarchy都無用,google完D答案都9唔撘8
有無人知咩事

而家都係有乜起乜咁樣

試哂啲功能先

起路有冇話要點起
又話亂起第時會好易塞車

有車塞既先係好城市

你住翠屏邨住返三五七年再答我
淨係講將軍澳道剷落觀塘道個on9位已經有排講
最近download左幾個火車站
用果時都話我distance too short
我開埋road anarchy都無用,google完D答案都9唔撘8
有無人知咩事

check dependencies

入城唔係求其入就得咩

入城唔係求其入就得咩

求其好容易塞死

highway入城設計

highway入城設計

Overview
求意見👆🏻

highway入城設計

highway入城設計

Overview

喔原來呢個叫入城 唔係叫公路出人口咩

highway入城設計

highway入城設計

Overview

喔原來呢個叫入城 唔係叫公路出人口咩

明就得啦
想問下大家點樣劃District

根據功能 好似係話分咗industrial, resident 同埋commercial
如果係industrial 嘅會根據有咩raw material 係地底

根據功能 好似係話分咗industrial, resident 同埋commercial
如果係industrial 嘅會根據有咩raw material 係地底

如果係平時就咁齋名個堆?

如果係平時就咁齋名個堆?

咪睇下有冇主要道路去分隔
譬如highway, 6-lane road
終於換左新機可以繼續玩
唔知點解highway好似廢過6 lane
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞