Sony/罪大滔天 相機集中討論區(78)有機囉未?

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
但呢三支嚟講 影相畫質係18135最好?
a6000 好似無對18-135 有update,對焦無其他機咁爽

影相係18-105 靚d ,(其實差無幾)

唔介意size 長d ,18-105 實用d
原來係咁
影相18-135畫質好啲
因為最新
18-105係有個電zoom拍片多樣野玩
但用黎影相zoom起黎會慢左

簡單講去showroom摸下就知
可以考慮買
24-105新手學習鏡
85糖水鏡對新手黎講同你現在既鏡係幾新鮮

不過85泛用性唔高
我個人建議你先買50
室內外都可用
同埋Sony 50好多又平又靚選擇
Sony 50.8
Zeiss 55
Samyang 45

至於35都係有返咁上下攝影經驗先好買,因為35淺景深唔算勁,視度普通,新手用好易覺得點影都好一般
巴打點睇Samyang AF 50mm F1.4 FE II ?
偏向影相多 咁應該18-135了
18-105 變形好嚴重,影相唔太建議,如果齋拍片嘅話就幾好。影相應該係18-135好啲
入左50.2所以無睇過依支
但Samyang鏡以佢f1.8果條line cp都咁高
依支「應該」唔差

始終近代鏡來來去去
差別較大既只係af 紫邊 重量
再多少少既計埋散景

用過
Sigma 50.4 art+adapter
Sony 50.8
Zeiss 50.4
Zeiss 55.8
50gm
咁多支50
我會答你「識用」50既用邊支50最後出黎既成品分別都唔大,因為50依個焦距以做鏡黎講好易做
唔似啲wide and tele咁係變形同sharpness上平同貴鏡差別咁大
所以50依個焦距對我黎講係構圖重要過支鏡既質素

而咁多支50價錢最影響既係af速度
其次係後製時間

其實數碼年代唔係用攝影搵食既新手我仲會推佢買電鑽聲既50添

花左都唔會心痛先係好鏡

至於依支Samyang50.4 ii
我個人覺得只需要留意佢係副廠鏡
Firmware update可能會比原廠慢
所以支援性差啲,如果你閒用既可以考慮
開工既話原廠算吧啦

簡單咁講…

50依個range…
睇你budget同會用得幾密去決定買邊支就得
明白,聽完你講我應該會買samyang
原廠1.2 GM個價錢夠我買多部相機,玩唔掂
唔該晒你咁詳盡嘅回覆先
買完記得上黎放下毒
想放一Set 機連鏡連配件

A7 IV 齊配件 影咗一千張都無

Tamron 28-75mm f2.8 G2

B+W 67mm filter

Extra 一粒原廠電 + 充電器

$28000
咁快放
因咩原因放
因為唔太適合我用,我唔係攞嚟搵食,
只係放假先出街影下相,
部機對我嚟緊太大部,之前衝動消費咗
衝動消費完發現唔適合自己
你個價同人地出去全新買有咩分別
分別在自己買全新仲可以儲信用卡分同sony積分
唔明點先會用呢個價錢買二手嘢
衝動左就乖乖地扣返信用卡回贈同Sony分個價再減1000-2000就差唔多
三萬蚊同你收晒佢
畀你whatsapp 我
$25000
用下腦先開價啦傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞