Sony/罪大滔天 相機集中討論區(78)有機囉未?

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
唔好意思,想問下我將SONY TOUGH SF G64T 果張卡入A7iv, 不論slot 1, 2 佢都話此記憶卡不支援,用電腦format 做fat32 都係唔得
有冇人遇過呢個問題?
試下係相機入面format?
a7c 再戰兩年
係咪之前有問題要換果堆卡?
用緊A7C比風格檔卡住咗…大家會唔會用pp影jpg直出?
請問
CMOS片幅大小是否不會影響放大率?
如是的話 點解...

http://www.tamron.com.hk/a056anno-copy.html
20mm F/2.8 Di III OSD M1:2(Model F050)
24mm F/2.8 Di III OSD M1:2(Model F051)
35mm F/2.8 Di III OSD M1:2(Model F053)
-1:2微距放大率,若配合APS-C機身如A6400微距放大率大於1:1

騰龍是否9UP 失實陳述?
懶嘅話就會
鏡頭放大率應該係講緊件物件經過鏡頭折射到CMOS位置上嘅大小,而唔係物件係CMOS上嘅佔比例。雖然理論上佢呢個表述係錯嘅,但的確APSC因為CMOS佔比所以比起FF係同一距離下APSC會影得大D,不過呢個係關機身事唔關鏡頭放大率事
FF鏡用係apsc機放大率當然會增加,不過本嚟都未到1:1都係多少少俾你用咁解
啱啱check 左係
唔該你
返去再試試pp檔先影出嚟啲色唔係好啱心水
http://photo.popart.hk/newweb/archives/149481

我睇呢到
佢話FF視角闊 APSC視角窄 但物理上放大率其實一樣
以我理解 呢三支鏡 FF或APSC一樣係1:2放大率 只係APSC畫面細左 睇落大左
放大率係assume ff鏡 vs ff sensor, or apsc鏡 apsc sensor
可以配合埋白平衡偏移玩
真係有條白卡佬可以keep住每個貼襟負皮
屌要upgrade capture one 22先開到A7iv raw
早知個時pre-upgrade買有8折
有冇得用免費版頂住先
訂閱用家表示無問題
試下用Exiftool改Model ID做A1/S3就可以用21開
唔該師兄
訂左支50.2,本身話1月尾有
忽然收到email話成功登記保養and已出貨
咁快手有???
點解 Sony CFexpress Type B card平過Sandisk 咁多?我見sony官網512都只係18Xx,sandisk 256都賣到25xx
冇野了,原來張相係512,不過個價係128,重要冇貨,自
想問下會成日影夜景嘅話
係咪A7 III 會好過A7R3?
因為見佢最高個iso高過R3好多
但正常都想避推高iso
所以個最高iso係咪唔係太重要?

或者調轉問R3 iso最高去到31200 係咪已經夠晒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞