Sony/罪大滔天 相機集中討論區(78)有機囉未?

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
用開A7R3 喺設定入面, 點會估到轉咗去拍攝
唔係
一炮過買咗a74, tamron 2875 g2同支55.8
我反而覺得Sony越嚟越吸引
Canon就真係冇乜理由啦
我都搵咗陣
冇諗過唔喺setup 7果到
1.有得揀唔好借,叫佢用電話,一陣佢問你點解電話影出嚟仲靚就無謂。有啲乜事你拎一萬出部iPhone 13pro比佢,心理仲平衡。

2.比支變焦佢,一陣佢話返你比支冇得zoom嘅佢仲on9 不過怕重

3. 35mm同14mm比應該35mm好啲,35mm都夠哂wide啦
但我未打算買cfa卡, 定係你講緊sony機直接拮過相會爆?
部機拍片易過熱但個mon就vlog專用咁反智?
想問下70-200 F4 呢支野係唔係完全唔得?
邊度聽返黎?
DC肥花網站d用家評語
無再上呢個濕鳩網唔清楚

不過呢支野我A7RIV都係咁用
畫質/大光圈同埋重量兩者一定要有妥協架喇
啱啱手痕上去睇下,三個字講晒

鳩撚噏
係唔係算重?
~1kg囉
去旅行既話我會揀佢
GM要2代先輕啲
GM2 太貴
一分錢一分貨

只係想講70-200G無啲友講到咁不堪
G既對手係龍仔70-180
而且F4呢個焦段其實冇咩用
如果轉會Sony同Nikon選我會選Nikon,啲機keep住有update 睇返Sony…Z9預訂爆棚唔怕之後冇靚鏡頭用一定會keep住出。

講真今次A74講真冇想像中咁正,機身發熱,電量差左,相質素iso係好左,不過實際質素冇想像中進步咁大。

如果下部Sony都係咁的進步幅度講前景Nikon我覺得好過Sony。
咁睇龍仔70-180 性價比高好多,有2.8
本身諗住搵支鏡黎影小朋友活動
我覺得其實好多G鏡收小小光圈質素都好好,GM咁大光圈對好多人其實唔係幾常用,我自己就買一支最常用焦距的定焦GM就好夠用,支支GM邊有咁多錢,最緊要自己啱使就得
Nikon售後服務麻麻地
十年前印象 唔知有無改善
Sony咪仲差
以前買過支2470Gm, 新買返到屋企發現支鏡光軸偏移,舖要Sony check 過有問題先肯換
Sony啲師傅話完全無問題
事後點解決

剩係呢樣已經足夠理由唔揀Canon啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞