Sony/罪大滔天 相機集中討論區(78)有機囉未?

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
似lens defect
我個支無問題,攝陸個review都幾好呀af
85 1.4我想買sigma 支dn
遲d trade左支85 1.8升上去先

還咗錢俾citi bank未呀?死乞衣
三舊水卡數都要拖銀行被罰錢嘅拖卡數慣犯死賤種

m43統一咗風景相機市場未呀?

相機俾電話收皮未呀?

m43贏咗未呀?

兩年已過,nikon清咗盤執咗未呀?

你仲未答我啵!答我啦!最撚叻狗噏但成日改名又玩變性嘅支那賤種死乞衣
屌,唔講真係唔為意又係條狗噏撚

Anyway,個人測試返1600/3200/6400都係有iso invariance,基本上影出黎嘅結果 Noise方面都唔會用太大分別。更詳細嘅電子信號測試基本上未有人做,所以都要睇耐D先
一早我條link咪有人做左,鳩你老母up咩
你老母條Link就算係真,當時都未有Software正式Support A7IV嘅Raw,用張JPG測試把撚?唔好講Imaging Edge嗰個垃圾
https://www.dpreview.com/articles/0859483937/sony-a7-iv-studio-scene

縮圖返24mp noise 同上代差不多 點差過舊機
又有高像數仲想點
我自己就a6000 上 a7c
輕便行先
個d咁專都算,不如你睇下dpreview 最新解raw嘅橫評
縮圖返
咁點解唔用r3, 仲靚仲平
準備緊轉會,想入手部a7c搭支apsc既18-50mm 2.8影小朋友,係咪要開apsc mode先用到?有無師兄會咁樣搭?

因為之前用開富士apsc機,依家想轉ff機所以唔多識🙇🏻‍♂️
點解唔揀返FF鏡?
想輕便啲嘛,同range既24-70mm F2.8 GM又有啲重加埋部機既話
輕便可以揀龍仔2875 2代或者再輕便D Sigma 28-70
你FF機開apsc mode某程度咪同富士一樣
M4有既野 r3俾唔到呀嘛 講埋啲廢話
有無人有tamron支20mm?有咪評價?想平平地買支鏡頭蓋,見Tamron 同samyang都有
咁點解唔直接 6400 + s1850?

a7c 要開apsc mode 得返 10M 像素,除左noise 好少少同有real time tracking 真係唔值咁做喎

利申,都會用支 1650 kit for 超輕便用,但主力都係FF 定焦鏡 + T70180
補充,拍片都仲可以,因為都crop mode 對影片冇影響
A7C kit鏡都唔差喎,又細支

https://youtu.be/5r0a3s0k5wQ
Tamron嗰支可以好近對焦 幾好玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞