Sony/罪大滔天 相機集中討論區(78)有機囉未?

1001 回覆
8 Like 1 Dislike

Bigma啲定焦又平又抵玩
唔經唔覺已經換走晒手上啲sony G鏡
想問問支105 macro買咗幾錢?好唔好用?
肥花碌卡5590
唔玩macro拎去影人影風景都ok

105macro早排拎去行山用,意外地AF好快對到焦
之前70macro光線充足都拉風琴
呢枝真係好撚正,好多新手都用過
後悔買咗55.8,應該買50.4
想問你對支1424評價如何?
搭單問 45 2.8
啱啱終於用黑科技成功爆開到A7IV嘅ARW,唔講寬容度同資訊量,同X-FINE JPG比完全係天與地,睇住張ARW先感覺到24M升級到33M其實真係有感,細節保留得好好,半身人像數毛完全無問題

BTW真係再次不得不說Imaging Edge簡直係垃圾,連自家Raw嘅全力都發揮唔曬,Output個16bit TIFF都係JPG品質咁款
師兄係點開到?我上網見人通常都係改exif camera model ,但係我搵唔到點改。
有人係用Sony image edge轉tiff format 再用Adobe
除咗去旅行我平時少用1424同45
不過1424冇投訴,1224G唔夠R4食先換佢
45除咗細支同輕身,都唔知有咩好講
同上面師兄一樣係用Exiftool改Model ID,不過唔知點解我改A73開唔到反而改S3開到(ILCE-7SM3),仲用得返原生嘅Color Profile
都已經唔係同一回事,Imaging edge read完個file本身已經感覺上down grade咗
未買過二手鏡想請教各位,如果買SONY二手鏡、機,佢話有保養,即係跟住賣家個a/c啦。買咗之後有咩事要上SONY保的話係咪只需要對番個 s/n 就得?
師兄用Adobe開到?lossless compressed raw 開唔開到?
係,去到Lightroom 推好似推jpeg 咁
用Lightroom開到,但係lossless compressed raw就唔清楚了,因為比部機伏左影完一大堆先發現個Raw嘅Default Setting係Compressed Raw雖然解像力無咩影響
師兄有冇個exiftool link? 我搵過嗰啲好古怪好似要大code 咁好卻步。同埋 compressed raw 唔大推應該冇乜分別,我之前用R3都係用compressed raw 多
唔洗Code,有一個叫做ExifTool GUI嘅外掛插件,用佢開Exiftool就可以好似平時windows edit文件資料咁改野。不過我同意D link係好鬼,我download果個就唔係好記得了,可以試下呢個:https://sealandmoose.blogspot.com/2018/04/exiftool-gui.html
+1 我都有興趣 等評價
我等二手或者佢過一年減價
二手價慘不忍睹
A7C同ZV-E10 發佈咗2.00 版本更新加入影片模式動物眼睛 AF 功能

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=32032
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞