Sony/罪大滔天 相機集中討論區(78)有機囉未?

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
你用緊AF-S?定AF-C?對焦範圍係用咩?
依幾樣野好重要

AFS/C係某D情況對焦係各有各好
例如你要對一D圓形既野影如product,你用AF-C係會唔好用,因為有機會係個圓球體上不斷轉中焦點,而AF-S就係依個情況好好用
換轉影人開人眼,係快門足夠底下就一定C好好多

所以第二張為例,你如果用AF-S,咁佢唔中焦原因可能係架巴士未停定又或者你focus個位並唔係車牌
而如果用AF-C,因為架巴士並唔係平面,係打斜,就係有機會出現對左個車轆都唔出奇

所以你要我答你有無出問題
你要講埋你用AF-S?or AF-C
而且對焦範圍用緊咩mode?

至於28-200全開光圈利唔利
如果你支鏡唔係QC出大問題
我自己用過6支GM鏡同Tamron大三元+依支做過對比
依支鏡評價我比佢係極高,就算全開光圈...仲利過我支24-70GM全開(但其實好正常,因為T28-200新咁多)
所以你唔洗擔心係硬件問題先
最好了解一下sony既對焦mode再睇下邊度出問題
最近有折,買左人生第一枝GM, 100-400mm 好正
都係GM? 我見70200 好似貴啲啵
補返張合體圖

幾平?我上個月先入咗
16xxx 原價過兩萬算係咁
想問下各位知唔知邊到有得買a74mon貼
想問下影星除咗 post頭嗰支laowa 15 F2
仲有夷邊支推介?
14gm
襯落7C感覺都有啲大,都係配罪大嗰三支餅最襯。
Tao...廿幾蚊。好fit...
問題係你會唔會抗拒囉。
都有考慮過40F2.5G,但最後覺得性價比低咗啲啲。
發覺肥花Sony 仲平過啲街鋪
你指機定係鏡
其實性價比我打算買Samyang35 1.8
但樣貌協會就想買呢支Sigma。
仲有無巴打用緊A7m2
我換咗機有個L架無用
免費送出
(只收本地郵費)
有需要就留tg
無人要就垃圾筒見
樓上巴打貼咗link
其實問開佢價就會知肥花現金價係平d
通常我見佢平過price.com 就去馬
係咪我眼殘剩係搵到有巴打貼機身膜link
係你眼殘
有無方法可以用LR開到A74 既RAW?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞