Sony/罪大滔天 相機集中討論區(78)有機囉未?

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
Sony hk係幾冇誠意
不過Nikon hk仲衰,而且依家冇埋國際保養
Sony好似只係計過保咁整,而且街價穩定左唔會比水貨高好多
另外現階段鏡頭Sony贏幾條街,特別高檔定焦全面太多,而現有既都睇得出有代差。。。
我就玩定焦多,所以sony現階段對我嚟講勁過nikon好多

補充一下,sony之前自己對自己sensor發揮方面反而冇nikon同富士好,a74發揮好左咁
https://youtu.be/sEuViGtujy0

50mm 1.2 Sony vs Nikon

鏡頭的話對焦sony贏好多下,尤其是拍片,同sony細支同輕便好多,不過講色我覺得Nikon都贏sony幾多下
Z鏡宜家係未有sony咁多,所以我係話前景好啲
同意Nikon z9好屈機
其實我唔係想Sony Nikon 比較,係想指出Canon先係冇理由揀果個

A73之前太好揪,本身都好難想像A74會有再明顯嘅進步。現階段嚟計我自己覺得Sony幾好,未來可能會係Nikon 發圍啦,總之唔係canon
我認鞋唔認樣
就咁睇現有嗰幾支,nikon個方向都有問題
Sony就開始換緊代。。。
呢2支50 1.2都係新1代
我覺得Sony係細支方便,Nikon係贏光學質素,對焦方面就睇下Z9表現同之後Z7ii update or Z7iii表現點了,不過應該都好難贏Sony
睇得出Sony個方向係確保一定程度嘅高畫質下輕量化,雖然硬件光學素質比唔上Nikon,但係成1kg嘅50 1.2大部分人都會覺得太大支,而主流大眾同資訊媒體根本又體現唔到贏嘅果少少光學素質。雖然Z9係破天荒咁勁同具有突破性,但始終呢個等級嘅機客群都係頂果堆,Z6 Z7呢D先係主流消費級產品,呢個先係Z系統應該多D發展嘅路線,同理鏡頭都係。
其實我唔覺得z50 1.2光學上勁
顏色又唔算完全光學問題
搭單問埋,70300G 同 70200 F4 畫質上係咪好接近?
真係估佢唔到
就係唔想嘥時間搵先連登問
我都係 轉咗第2個位 揾咗陣
有師兄話會爆到底係點爆法
Nikon一向都係Target最高級客,轉無反Nikon係慢左落後左所以先比Sony殺咗出嚟,加上Sony識玩marketing target一般市民大眾又出機海搵錢。
宜家Nikon Z9咁勁,之後下放部份技術比Z6Z7其實我覺得已經好夠做,同Nikon應該唔會拍片又一部影相又一部。
星期六走咗轉西九 一街都係SONY機
一般消費機要追上SONY真係有難度
其實工作上何嘗唔係咁,出去外面D媒體發布會,大部分都係會見到Sony機,其餘就係奸狼末代單反同埋少量R5/R6,至少係主流嘅網絡媒體同消費級層面Nikon真係唔係好追得上。你知我知Nikon幾好又有咩用,Marketing失策同埋Target Audience範圍都係影響更大嘅因素。
LR係咪要12月先有update開A7IV啲raw
呢幾日影左好多相,好手痕想快啲有得執相
其實點解Sony唔夾好adobe一出機LR就支援到,次次換新機都係要等
香港可能係,外國影體育大部份都係Nikon,攝錄機就真係9成Sony
你仆街了 夠膽係呢個post提膠攝
通常都要等update,唔淨只Sony
$1500收唔收到一部a6000 body
有無師兄都係員工價訂左支50 1.2?
成半年都未有得拎 但係炒貨佬就keep 住有現貨
可能個關鍵就係『員工價』
事關50.2貨少但係基本上訂完2-3個月內就拎得
其實冇去到咁大部份,Sony都多番,
但始終行家對傳統單反信心大啲,同用慣少轉

前兩三年睇Reuter, Ap,AFP同EPA啲相嘅exif都已經轉咗1/3到一半去sony
當返10 支,7支比price.com炒貨佬,3支比真用家,員工一支都無兼不設退款,然後繼續無上限收訂,每個人訂幾多支都得。
SAME...
我訂果時係第一批
之前上過去問 佢話要比左街客先
真係DKLM
你比頭兩水都算
而家都唔知第幾水啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞