Sony/罪大滔天 相機集中討論區(78)有機囉未?

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
咁搞笑即係一日冇現貨一日都唔會派?
以我理解到既係
staff purchase係條queue最後
街客through sony訂就會插左入條queue先
即係要去到有現貨先有
遲下上去屌多次睇下點
用緊a7+2470Z , 想買多支入門定焦
55 1.8Z 好? 定係 85 1.8好? 定係韓仔85 1.4?
已經爬左好多文睇左好多YOUTUBE片未都渣到主意...
仲有韓仔50 1.4
你有2470 自己覺得影咩range比較多
35 50呢d range overlap左
睇你會唔會好多時影人 想要大光圈
唔係既我會揀2470 cover唔到既range
例如14 100 135之類
但當然呢d range又唔係咁常用
所以都係要知你影開咩先可以比到實質d意見
要睇你用開咩焦段同影咩題材多,當然如果你支Zoom係當純粹拉近拉遠咁用就當我地無講過...

我自己嘅心路歷程係 2470 >買85>買35>買50>賣2470
我本身都係旅行影風景多, 人就只係影下合照果D
我自己就中意影多D街拍SNAP, 但好多時行近去影都有D尷尬, 又影唔到D人最自然果個樣, 所以先想要番支大光圈定焦
問題就係我唔會去動漫節影囡囡果D, 想知道買85 1.4會唔會焦距太窄
因為上網睇REVIEW呢支質素真係唔錯
但另一方面55 1.8z 二手都係差唔多價錢, 影既野又可以大眾化d, 唔係淨係影人, 不過就如你所講, 本身2470z都已經 cover左呢個range, 究竟係咪為左幾級光圈買多支55定焦
至於超廣角之前用canon果陣都成日用, 但就發覺d相張張都差唔多, 睇得多都幾悶, 所以後來就好少用了
其實samyang d鏡係咪真係ok? 睇鬼佬評測講唔係支支都咁好, 但update firmware之後又好似會好番, 真係好難揀...
如果二手原廠55 1.8z $3900 同二手samyang 85 1.4 $3500
應該揀邊支
55.8 其實係好鏡黎,對焦算快又夠輕我自己a7ii一出就用佢到而家
兩枝唔同焦段,睇你自己點揀,一係兩枝買曬
但影人或者街拍係咪都要行近好多? 我唔係好中意成個景果D街拍, 反而中意影某個人的神情動作
就當我真係想買85mm, 咁sony原廠果支 1.8 同samyang 支 1.4 又點揀好?
兩支二手價都係差唔多
巴打如果係普通po ig 嘅話,55mm開crop mode 都可以當支85 用嘅

我拎過朋友支3羊85.4玩覺得對焦對比55.8都幾慢,如果你話想捕捉路人嘅表情,我驚支鏡跟唔上
對焦都緊要wor
不過睇youtube d片又話三羊支85對焦快, 都唔知真唔真
sony cs話會搵本身登記咗我支鏡嘅人了解下會唔會係佢打錯編號
但sony cs都講咗樣好重要嘅嘢
就係個盒一定會有機身編號
而我個盒就係冇
所以大家如果去呢啲地方買真係要記得睇下個盒
我就係唔記得睇
所以依家就咁麻煩…
認真唔膚淺咁講,其實我會推薦原廠85.8,呢支應該可以話係超抵屌嘅選擇,除左入光量1.8,完全唔覺得佢嘅畫質表現係入門級,甚至其實畫質仲Sharp過85GM少少,而且對焦方面原廠基本上一定好過三羊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞