Sony/罪大滔天 相機集中討論區(78)有機囉未?

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
A7S3 + hdmi streamer啦
目前用後感

未處理狀態:比起Capture One,Lightroom預設有一定程度嘅Sharpening(即使Set做0)因此純粹比較Noise Lightroom會明顯D,但相對預設嘅細節都會比較清晰。

極端光暗調節:過曝壓返正常曝光兩個Software嘅表現差唔多,大約可以壓到+4EV,再高就死白。暗位係明顯睇得出比A73優秀嘅地方,-5甚至-6EV都拉得返正常曝光有細節,拉完大約加返+25降噪就可以得到相對乾淨嘅暗位,但係兩個Program各有優劣。Lightroom拉高暗位嘅飽和度稍微有流失,而Capture One係極致暗嘅位置會出現少量綠色色偏。

紫邊校正:兩個Program預設都已經有鏡頭紫邊校正,但係未完全校正嘅部分,Lightroom人手校正大約+2 +3就足夠,Capture One開到盡都係有少少紫邊
佢要影相唔好拎S3伏佢啦
點解你有更新但我冇
利申:正版lr+ps (mac)
買咗a6400,除咗官方個imaging edge
仲有無app可以控制同睇到部機啲相?
個app廢到無眼睇,睇相又底清
想用電話控制連咗幾十次都連唔到
唔夠好係指咩唔夠好?
戴定頭盔:超業餘,工作需要先用,非專業
而家係用緊6300+kit鏡hdmi入capture card,用obs做直播
覺得畫面唔夠清
唔知係 相機/鏡/線/hardware/software(obs)邊part需要改善
見人地專業channel做直播好高清,想upgrade any part of above
打燈
Upgrade 燈先,再唔夠先換鏡
A6300做呢啲直播應該好夠用
長知識原來一直諗錯嘢
有無燈推介

Sorry各位, 少少off topic
人手禁check update 就有
無50mm焦段嘅鏡,想入一支但現在咁多新舊鏡,
而家先收支或入支 55/1.8za 會唔會唔明智?
睇啲評測(都一段時間)篇篇都講到SONY機主都要一入咁。
依家多咗個選擇 samyang 50mm 1.4 ii
搭單問
Samyang 50mm 1.4II 能唔能夠拍得住 50mm 1.4za?
https://sonyalpha.blog/2021/12/10/samyang-50mm-f1-4-af-ii/?fbclid=IwAR00CTuueQWPmYqk3KXVP4hsEWgVqvX4M5p2nohBTgNwENmvMGNT1PvV960

其實本身就係睇緊Samyang支50 FE II ,
之後見到呢個評測。望落55/1.8 好似性價比高D。
budget ?
都諗緊買唔買35好,但去showroom試個對焦慢過50好多咁
我都覺得咁樣彈性大啲
我用緊za 但個紫邊都幾濕鳩下
Lightroom export RAW to JPEG 用唔到GPU係咪死症?
已經tick左用GPU加速 但1%都用唔到
Around 1k
55za 算係神級鏡吧
以佢size 都無乜對手

睇你要細支定散景 (十分鐘情散景可以唔使考慮佢,對上有1.4za 同1.2gm)
想問下iPad LR 執到A74 嘅Raw未?嘗試import咗幾次都係唔得 連heif檔都唔得
轉檔唔用會GPU
有無巴打知大概幾時會出A7R5 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞