Sony/罪大滔天 相機集中討論區(78)有機囉未?

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
Sony個回收價一出事就跌落去
全套神牛啦,大把行家用緊
就算唔同廠嘅燈有引閃就用到
例如我可以用canon嘅引閃控nikon嘅燈
神牛我覺得都唔差
平用幾好
不過好少見行家用
(但我係主力拍片🙈)
我識親影wedding嗰啲十個有八個都神牛
靜低兩個唔用燈嘅
好少見行家用....但係Wedding同Event好多都係神牛Wor
再講原廠TTL WB準係準,但係D客又睇唔出,佢鬼理你用咩牌子
c1/lr 有 a74 更新未
做貴客影studio嗰啲就好多睇燈唔睇機鏡牌子
但嗰啲係要profoto broncolor嗰啲先啱心水

wedding event呢啲,講真用最少錢做到最多嘅嘢先係正途,
神牛真係好使好用
等到傻
咁早攞部機都要等咁耐
解唔到raw,要問朋友借機開工
早知唔好咁快賣a7iii
真呀,支那牌子都要含淚買
連埋人啲燈嚟用好撚爽
想屌支samyang af35 1.8 有冇伏?
但神牛有啲重AD400Pro成2kg.
點解唔買原廠嗰支
用過三羊啲鏡色水同coating都麻麻地,放大倍率又唔夠原廠嗰支高
唔用燈
有無人去三陽買過a7iv
問咗竟然唔洗跟kit
即刻諗起彈鳩星球
雖然真係會諗起彈鳩星球,但事實上真係好多『行家』出黎影Pre wedding都唔用燈,當然你可以話『要個Feel』,但係前幾日見到有位『行家』係西貢拎個海做Background+大逆光但係無燈又無反光板,個助手全程淨係企格黎,心諗咁影個背景死白曬唔知JM9
少有嘅技術討論:D range optimizer 你哋一般開唔開?如果開Level幾?
繼續想問下sony既讀卡器好唔好
直接插相機傳檔會唔會出事?
同埋mon貼香港邊到有得買?
可能影剪影者
成輯相都剪影咁刺激
幾個情況:
1)大量相影比客會開,因為唔會汁直接比JPG佢
2)要後期汁RAW唔會開,盡量確保曝光準確後期拉
3)影女女會開,比對方Preview個陣開心D,後期汁再重新分配高光陰影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞