Sony/罪大滔天 相機集中討論區(78)有機囉未?

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
冇講呀
係?!等我睇多幾個評測先。
反而覺得幾型。
我覺得支野少少vintage 幾靚仔
利申 不過我用緊35gm
er...
中箭嘅感覺。
https://youtu.be/rWGbZef3iRU

Sigma 35全金屬相對重好多 不過兩支本身都輕身
各位師兄大家好,細佬啱啱入手咗部二手嘅a73,再買咗枝騰龍28-200,但唔知唔知係自己唔識用嗰啲對焦模式定其他原因,放大張相嘅時候硬係覺得佢會失焦,所以希望大家可以指導下,唔該各位師兄

1/200 f3.5 50mm ISO1250
例如放大車後面個緊急死火制嘅時候好似會失焦

1/125 f2.8 28mm ISO125
遠睇冇乜事,但放大個車牌睇嘅時候先發現炒相
首先呢兩張圖嘅Focus point喺邊度先?
另外天涯鏡開大光圈唔好對畫質有太大期望
你對焦對咗去邊先?
kit鏡成像係會差啲唔好太高期望
入tamron枝2875啦
第一張睇落Focus point唔係車尾
第二張成張相都唔清好似手震咁
第二張似手震
第一張就覺得冇咩問題,你試吓下次收到F5.6睇吓會唔會好啲
第一張如果係對焦緊急死火制
50/f3.5 無理由最遠理人仲咁清
首先要肯定對焦邊度
第二張1/125唔係你手震就車震
最後買哂2支
想問下平玩超廣角除左samyang之外仲有咩好選擇?
samyang既話14mm定18mm好?
我冇,我得24.4
你Google 下"焦平面"了解下先
或者你轉手動對焦開Peaking 睇下就易D明
有冇人玩過 福仔15mm f4.5
好似好舊咁 想入支ultra wide 旁下身
有諗過最尾都係14gm算
咁貴買支mf細光圈好似好唔抵咁
兩張相都係用最大光圈影?
同一個景你試下收下個光圈到f8影多張做對比
少用ultra wide 覺得唔值買gm
(留左錢買新100gm)
但細光圈手動 咁嘅價位 又真係唔係咁吸引
雖然你咁講 但仍然推Gm
因為支Gm對比其他又唔係貴好多
重點本身又唔係貴 反而好平
雖然暫時麻麻地個Hood

但好唔爭氣地已入手,行$4500左右
睇番原來你之前係想買SONY 35 1.8喎。
而家變咗Sigma 35 2感覺如何?
暫時未試到鏡,不過比多$500有光圈環用,我覺得值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞