《新婚的我搭上了鄰家少婦》- 外傳

1001 回覆
183 Like 14 Dislike
3p個段冇左既

睇番正篇吧
係度唔重覆寫了,太多甜野不太好

想知啊儀心入面點睇姐
究竟正傳同外傳係咪同一個人寫架,外傳好睇好多
alice 俾阿儀更加港女啦,識左一個鐘就俾隻豬人

仲以為正篇個故事寫得比外傳精彩
証明我有進步了

証明我有進步了

無錯,真係進步左好多

証明我有進步了

無錯,真係進步左好多

計我話 退步咗好多就真

喺出文速度方面

証明我有進步了

無錯,真係進步左好多

計我話 退步咗好多就真

喺出文速度方面

係啊。 今日又冇野出了。 今日又北上。
阿儀篇(第七十篇)

--------------

睇住大舟離開再一次有男人離開了我,人生在世要面對離離合合,估唔到自己做左鬼都一樣。

我冇因為大舟走左而傷心,因為我耐到自己仲會有流流長既時間去等待。 可能可以遇到另一個自己又再愛既人吧!? 到時間我再拉果個新既男人去陪我吧。

我呆呆地在望街,等待下一次唔知幾時會到既機會。 依一刻我突然想起到底自己死左幾耐呢? 我開始忘記左… 有冇5年? 定係10年? 時間對於鬼黎講好似唔重要!

到底自己幾時可以殺龍哥,大前題仲係報仇!!!

「唉…又走左啦~~~ 哈….我地又要等唔知幾時再有人搬入黎。 好期待!!!」陳婆婆見到大舟走左,心情冇咩特別傷感。

「其實你做鬼既日子幾耐啊? 你點可以支持咁耐?」 突然間好想知道佢地3個係度幾耐。

「哈…. 我地都唔記得左啦。是但啦…. 係度幾耐唔重要,仲有幾耐要留係度先最重要!」陳婆婆轉身入返B室屋內。 自從沙文圖黎左,我地4個都轉左長時間留係B室,免得過同佢有衝突。

--------------------

第二日,正午

大舟 ALICE同一個男人一齊上左黎。 帶頭男人雙目有神,氣場散發住一般人完全不同既氣息,那人厲視四周,分別望向站係大廳一家及在房中既我。

我認出果個人 – 文仔!!!

「文仔….. 你係唔係見到我? 你係唔係文仔????」 多年冇見,文仔已經長大左。

文仔用一個不肖既眼神望我一眼,別個頭再同大舟 ALICE講:「你兩個又唔拜四角,又唔識買樓,搵到間咁既屋真係唔死得人算好彩。 依度有4隻鬼啊。 其中一隻怨氣好重TIM! 」 文仔講怨氣好重時故意睇住我。

「文仔…我…. 」我想解釋,但文仔冇理會我。

「大舟 ALICE, 你兩個快D黎上香。」 文仔說時遲那時快已經放好香爐等物品。

之後走去陳婆婆3個度溫柔地講:「我知道你地留係度好痛苦,依家我比機會你地3個既靈魂皈依我佛! 之後你地可以好好修煉再去投胎做人。 應承我下世投胎做人都要好好修行唔好做壞事或自殺。」

陳婆婆3個淚流滿面回話:「多謝你啊…..多謝你啊…..」 同時見文仔口中念念有詞的,陳婆婆3個開始淡化了,最後化作一點微粒消失去。

「喂….大舟你兩個上左香就出去平台曬太陽吸返陽氣!我仲有手尾做。」 之後別轉頭向我。「表姐…..唉….. 岩岩3個自殺既鬼魂都去左皈依啦…. 你都放開D唔好執著。」

聽到佢要我唔好執著,就令我十分氣憤「咩唔好執著!? 你表姐我比人殺左! 果個人仲係對面單位啊!!! 殺左人仲可以好好生活,我呢? 我就冇得走仲要睇住佢生活!!!」

提到龍哥,我就更加激動:「點解啊? 點解佢同我好姊妹偷情做衰野殺左人仲可以做人。 我一生人咁苦! 不停比人出賣,比人呃最後仲不得好死比自己老公分屍!!! 呀……….點解啊…. 你答我啊!!!!」

「表姐。 我睇得到你在生既事。 係… 你係會覺得人生有好多唔公平。 咁你既BB呢?? 佢地連陽光空氣都冇接觸過就比你落左,你咁對佢地又公平咩???」

「…」被文仔講出左我冇法可以反駁既事實。 「落左仔後我都唔好過,我都有受傷架。 之後我都有做過靈位比佢地幾個BB…. 我有去補償啊。 唔似佢殺左我後仲請左死仔黎對付我啊。」

「表姐,咁你要殺人,人地都係自保姐。 我知道你有補償比幾個BB,深心都好痛苦內疚。 不過罪孽仍然會跟住你啊….」

「文仔,你咁講既係我既死係BB搵我報仇啦,咁點解我比老公殺就唔可以報仇殺左佢!?!?!? 你答我啊。」 我感到文仔不可理喻無道理可言。

「係罪孽令你走上絕路啊,唔係你之後落左既小朋友!!! 殺左就係殺左,你落左小朋友後內心有好過咩? 有因為你比左靈位佢地就可以全冇罪惡感咩? 你老公殺左你,佢都有內疚…」

「咁有內疚又點!! 我要佢死啊….我唔可以比佢再風流快活咁生存啊!!!」

「好啊! 咁我依家就過去幫你殺左你老公幫你報仇啦。 好冇? 但佢死左之後又點啊? 你就可以好安心咁去投胎咩?????」

「………..」 報仇之後既事,我冇諗過。
終於
阿儀篇(第七十一篇)

--------------

「你老公死左之後,你都係要一個人留係度! 之後又點呢? 比你報仇之後你有咩想做啊??」

但我仍然希望自己要殺左龍哥,仲有賤人VIVIAN。「總之我唔會比佢好過。 我仲要殺左VIVIAN!!!! 佢都係個賤人。」

文仔面上露出一下古怪表情:「VIVIAN…. 我見過佢,佢有問起我你近況。 佢唔知道你死左。 但我睇得出佢對你有歉意,依家佢一個人要養大個小朋友。 佢都好慘。」

「個小朋友就係賤人VIVIAN同我老公偷偷地生架。」 題到個小朋友我就更加唔開心:「個小朋友都要死!!!!!! 個野種!!!」

「我問你,你依一刻係唔係仲好鐘意你老公啊?」文仔回過神的問我。

「唔愛! 點會愛一個奸夫殺人犯!!!」

「既然你都對依個人冇愛,仲點解要堅持報仇? 你已經死左成10年啦… 咩恩怨都係時間忘記左佢啦。 放過別人等於放過自己啊。」 文仔提醒左我原來自己已經死左十年…

「….」一時間我答唔出文仔。 「咁我阿媽點啊….?」 十年時間,到底佢點。 十年前我同媽媽總算冰釋前嫌,但之後我就一直冇再出現,佢到底點樣係我好想知道既事。

「你放心,表姐! 姨媽佢行得走得,佢同我一樣信左佛教,你唔好記掛佢啦。」

「咁我既事…你同佢講會令佢好傷心….」 想起要媽媽白頭人送黑頭人,覺得自己好衰…. 好似一生都冇對自己阿媽好過,死左都仲要佢傷心。

文仔睇出我所想:「你放心,佢對生死睇得好開。人總要死,佢會支持過去,我都會好好照顧佢。 你唔好再諗咁多人間既事啦。」

對於人世間既事,我的確唔應該插手,應該話我其實冇力去改變… 文仔講得岩。 我真係唔知道自己報仇後仲可以做咩….或者我係時間放下一切去投胎吧….

「你諗通左啦係咪?」 文仔再次確認!

「係!」

「好啦…. 唔!! 你比少少時間我,我會幫你處理好你屍首,之後我就幫你皈依我佛啦,之後你就去投胎啦。」

---------------

幾左好幾日時間。 我都係一個人留係B室,回憶自己一生。 的確,自己有好多時間係自己行錯左。 並唔係上天對自己唔公平。

可能係上天比自己既考驗吧! 冷靜幾日時間,我真係想通左。 做人好做鬼都好,其實唔應該執著。

對愛情既執著,對家人既執著,對朋友既執著,對金錢既執著。種種執著都影響住自己影響住其他人。 而事實係任何野我地都可能帶走,點解自己一直要追求咁多? 而唔好好珍惜自己本身擁有既野?

本來有一個對自己好好既媽媽…. 仲有一個對自己好好既….男人。 不過一直自己都冇去珍惜…

-----------

一日,一個未見過既地產同一對男女上黎睇樓。大舟似乎要賣B室。

買賣似乎好順利! 大舟及ALICE過幾日上左黎執拾家具! 見住佢地兩個看似好開心好甜密地執拾。 站係一旁既我充心祝福佢地可以白頭到老。

幾日之後,文仔同媽媽上左黎上香。

「嗚……阿儀….你快D去投胎啦…唔洗理阿媽啦….我會自己好好生活啦….」

「文仔…. 幫我同媽媽講一句對唔住啊…..」

文仔點頭。

可惜既係我最後都唔可以同媽媽親口道別….

「表姐,我過兩日會報警啦。 之後會幫你安葬。 之後你就可以投胎啦。」

「多謝你…. 係呢…. 我想知道之前一個鐘意我既男仔 – 鄭正華點啊?」

「唉….都叫左你要放下….唔好再諗現世既野….」 文仔有點氣我唔放低。 最後佢補上一句:「你好好地投胎啦,有緣份就會再相見…」

-----------

之後唔知道過左幾多時間,我已經忘記左。 突然一道強光照到眼前。

一個熟悉既男子身影,臉露溫柔笑容咁抱住我「阿儀阿儀….. 」

叫我既係鄭正華!!!

鄭正華開心地對我說:「阿儀~~~ 歡迎你加入到我地既家庭啊! 」 我在鄭正華溫暖既懷中回:「牙…牙…」

阿儀篇完

《她他》
她 – 生於小康次家,父母做小生意,生活豐足。
他 – 同樣生於豐足的家,家族做地產中介生意。
資質愚鈍睇唔明
鄭正華一早掛左
資質愚鈍睇唔明
鄭正華一早掛左

人地有新家庭
阿儀做左佢個女啊
資質愚鈍睇唔明
鄭正華一早掛左

人地有新家庭
阿儀做左佢個女啊

OK
資質愚鈍睇唔明
鄭正華一早掛左

人地有新家庭
阿儀做左佢個女啊

OK

作者用"牙牙"就係想講阿儀投胎轉世為人
牙牙學語
有錯勿屌
資質愚鈍睇唔明
鄭正華一早掛左

人地有新家庭
阿儀做左佢個女啊

OK

牙牙學語
有錯勿屌

屌你,岩咗

《她他》

Jeffery & Alice
資質愚鈍睇唔明
鄭正華一早掛左

人地有新家庭
阿儀做左佢個女啊

OK

牙牙學語
有錯勿屌

屌你,岩咗

大個左可以玩母女丼
同人結左婚都係忘記唔到阿儀
終於完喇,樓主

《她他》

新故?
終於完,結局真係好正

有時懂得放下真係好重要
資質愚鈍睇唔明
鄭正華一早掛左

人地有新家庭
阿儀做左佢個女啊

OK

牙牙學語
有錯勿屌

屌你,岩咗

個女又叫阿儀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞