《新婚的我搭上了鄰家少婦》- 外傳

1001 回覆
183 Like 14 Dislike
工作又忙梗
大家要等下
工作又忙梗
大家要等下

等你

工作又忙梗
大家要等下

有拖冇欠
覺得阿儀會比人塞左入隻hello kitty到
阿儀篇(第四十九篇)
----------------------
「阿儀….你好啊。 估唔到會係度見到你啊。」 穿起款式修身西裝的鄭正華,看上去比4年前更加成熟。 「你坐LIFT?」

我點頭示意,一時間唔知講咩好。

「一齊落樓啦。」鄭正華去左英國後身型比之前大隻左,讀完書返黎之後一臉成熟穩重既味道透出來。 「我岩岩係度見完客,依張係我既卡片。」 鄭正華自信地向我微笑著,遞上佢既卡片。

“麼吉小通投資銀行 – 高級投資顧問 “

「嘩…. 原來你係麼吉小通度做,好勁啊….」麼吉小通投資銀行似一係國際企業,要加入必須要成績非常好先可以有機會。

「邊度係啊….哈…. 好彩姐。 係呢,你食左野未? 我未食野啊,你可唔可以陪下我?」 鄭正華自信既樣,竟然令我一時間有點緊張。

「唔…都OK GEI, 不過要快少少。」 其實我唔應該同佢食,因為一般我送完花就要立即返鋪頭,老闆會叫外賣比我係鋪頭食。

入LIFT後鄭正華問:「你….生活點啊? OK嘛?」 我知道佢見到我送花上黎,但又唔好意思問得太明顯。

「哈….OK啦,沙士之後仲有工做,生活到都唔錯。」 我擺出一個不在乎既樣去答,老實講,我每次送花都好怕會見到熟人,估唔到今次會見到佢….

「唔~ 咁都放心D,沙士真係好得人驚啊。 依家見返你就安心晒…. 你係MSN同我傾左一排就失蹤左,我以為以後見唔番你啦。 」

「啊…傻仔,點會咁易死啊。 哈…你打算食咩啊?」 當時因為同龍哥結婚,所以冇再同佢傾MSN,個A/C已經好耐冇再開過。

「你唔去得遠同要快食? 唔…. 咁去食間唔洗等既餐廳啦。」

「好… 我飲杯野OK。」

落到樓諗住跟住佢行去餐廳,我冇想到佢會去對面馬路打開車門叫我上車。

「下… 原來要坐車去架…. 咁遠我唔去啦。」 眼前係一部5座位既車,我唔識車但都一眼睇出係BENZ,一部BENZ都應該唔平得去邊吧…

「唔遠架,都係附近! 不過我渣車黎,冇理由唔渣走佢。」 鄭正華打開乖客座讓我先上車。

「好…」 突然覺得自己好天真….點會以為要坐車就一定要去好遠….

鄭正華車左我去一條比較清靜既小街食一間茶餐廳。

「阿儀,唔好意思,因為要泊車所以同你黎E度食茶餐廳。」 鄭正華好D唔好意思。

「冇問題啊,傻啦。 食咩都OK。」

果一餐飯,佢同我講左好多佢係英國既生活趣事比我知。 可以去外國見識真係好….

「哈….你係英國咁自由,有冇四圍溝女啊?」 我開玩笑地問佢。

鄭正華突然好認真咁對住我講:「冇! 我一直都冇鐘意第二D女仔。 唔…阿儀,你…食家有冇拍拖啊?」

正喎
唔通真係搭上左鄭正華 所以比龍哥殺左

正喎

喂!

正喎

喂!

可以咁寫嗎?

正喎

喂!

可以咁寫嗎?

你話事啦
唔好因為我地講兩講就改

但阿儀如果真係咁死
真係慘到痴孖筋

正喎

喂!

可以咁寫嗎?

你話事啦
唔好因為我地講兩講就改

但阿儀如果真係咁死
真係慘到痴孖筋

見樓主著墨左喺hello kitty到幾次以為係專登添
你話事啦讀者負責睇就得

你話事啦讀者負責睇就得

個hello kitty應該只係用hello kitty嘅純真襯托返阿儀做雞嘅墜落

你話事啦讀者負責睇就得

個hello kitty應該只係用hello kitty嘅純真襯托返阿儀做雞嘅墜落

希望啦...

你話事啦讀者負責睇就得

希望啦...

阿儀篇(第五十篇)

「我冇拍拖啊。」 的確我係冇拍拖,嚴格上黎講我冇呃佢…. 但婚都結左既我竟然選擇左唔同佢講自己有老公。

「哦~ 係啊… 」微笑著看來好滿意我既答案「你E幾年都冇拍拖?」

「咁又唔係冇,有拍拖啊。」 我留意住鄭正華既表情有一絲失落。

「係呢,想問下你…. 做咩幾年冇回我MSN既?? 你….有冇睇過MSN?」 鄭正華快速望左我一下又望番住佢杯奶茶。

係同鄭正華傾過下MSN,之後同龍哥結婚已經冇再開MSN。 一來冇時間玩,二來自己都同龍哥結婚,唔想再同鄭正華有太多聯絡,怕比佢希望越大失望越大。 「冇啊,早幾年做生意好忙都冇玩MSN。」

「哦….咁啊。」 鄭正華露出一下失望樣子。

「唔… 我都差唔多要走啦,老闆見我出黎太耐會唔開心。」 睇一睇錶,我已經出左黎蛇王左半個鐘。

「噢 I AM SORRY~~~ 忘記左時間TIM! 我車你返去鋪頭?」

「唔洗啦,我怕比老闆見到我坐車返會話我去左玩啊。」 我微笑回應。

「咁….好啦。 啊…係啊。 卡片果個係我手提電話,你可唔可以比你電話我啊?」 鄭正華打算問我要電話。

趕住要返鋪既我已經腳上抹油般走過幾間鋪既距離:「唔~~~ 好啦! BYEBYE!」

鄭正華目送我離開! 走到對面馬路既我回頭看到。

-------------------

返到公司打理一下工作後就冇野做坐到收工。 期間覺得好開心,竟然可以見返鄭正華。 之後回憶返好多中學時既事情。

回想返中學時代,純真係自己。 一切生活都好簡單,生活雖然窮但卻開心。 中學之後我既生活雖然係有錢,但自己既心態完全扭曲左,眼入面只有錢。

見返正華,佢比到我既感覺仍然好有朝氣活力同時又有一份中學時間既天真無邪感覺。令我好似返左去以前一樣。 雖然沙士後我失左晒錢,生活真係好苦好難過。 突然間,心情好似放鬆左唔少。

一邊回想中學既美好光景,一邊回家。

返到去屋企,一個細少又陰暗既家。 開左昏黃既燈,看住四面牆,突然有一種負面情緒襲來,一個人留係咁細既屋令我好唔開心。

老公又唔係度出左去做野,感覺好悽慘可憐。 想起龍哥,又望下間屋。 我生出一個一直冇諗過既念頭。 「我到底係唔係嫁錯左人?」 剛入冬不久,天氣開始寒冷。 是一個人留係屋中既關係?還是真係天氣凍左? 感覺份外陰寒。

如果食一刻,可以有一個人可能攬住我就好…. 而我腦中想著攬住我既人竟然唔係龍哥,而係….鄭正華!?

我完全唔能夠理解點解我返到屋企後會突然咁掛住鄭正華….? 我感覺到自己既思想好似有D亂!!

忽然想起鄭正華提起MSN既事,唔通佢SEND左咩特別野比我??? 為左分散思緒,我開開電腦,按下多年冇用既MSN…
我太代入左阿儀之中,自己都好混亂。唔知道大家睇唔睇得明我寫左D乜
龍哥發現阿儀同鄭正華偷食所以殺鬼左佢
龍哥發現阿儀同鄭正華偷食所以殺鬼左佢

我太代入左阿儀之中,自己都好混亂。唔知道大家睇唔睇得明我寫左D乜

放心大家仲睇得明 , 因為大家都係本住“呀儀係臭雞” 既心態
阿儀
做人嘅結局已經注定係慘
做鬼個結局可唔可以好少少

即係可以圓滿地投胎之類
睇得明,加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞