《新婚的我搭上了鄰家少婦》- 外傳

1001 回覆
183 Like 14 Dislike
Push
阿儀篇(第四十四篇)
-------------------------------

「冇啊,我真係好耐冇搵佢。 想睇下佢近來點姐。」 鄭正華講出黎面容有少少唔好意思。

「你緊張佢?」

「唔…. 想了解下佢依家生活成點姐,話晒識左咁多年….同學。」

同學… 點解佢唔講係前女友?? 「哦… 你咪去搵下佢啦,如果你緊張。」

「都話唔係緊張….我只係想知道佢返梗咩工作姐。」 鄭正華終於講出佢想問既野。

「你介意佢….係夜場返工?」

「下…唔係….」 鄭正華神請有點落幕:「姐係佢仲做梗??」

「….」 我冇回答。 鄭正華係介意吧,正常不過! 正常男人點會鐘意女人係做小姐夜總會返工!? 「你鐘意佢就搵返人啦….」

「下…. M…」 沉默片刻。

「紅湯係邊位架?」 waiter將餐湯端到我面前。

「係啊,阿儀,我會去英國讀4年書。 你如果有時間,可以黎英國搵我,到時我同你去玩啊。 可以住我度啊,我租左屋到時你鐘意玩幾耐都可以。」 鄭正華打算搵野講,緩和一下氣氛。

「哈…我都想啊~ 但邊有錢! 你請我去啊?」 我開玩笑咁講。

鄭正華一臉正經地講:「可以啊。 我講真,你可以留幾耐都得。」

「痴線佬~~~ 我唔洗做野咩~ 邊個養我同我阿媽??? 咪玩啦~~」

鄭正華想了一下又一臉正經地講:「 我可以啊。」

我呆左! 看住一臉純真既鄭正華。 「下?」

「我講正架,我可以照顧你。」

「哈…..哈….傻仔!!! 唉啊… 咪講笑啦!」 我垂下頭回應。

「唔係講笑架,我係講真!」

「哈….笑死我啦… 比你搞到我笑到眼水都出左黎。 哈……」 我用手去抺眼水。「唔得啦,哈… 我要去補下化妝….」

我拎起手袋急步走入洗手間。 諗起鄭正華岩岩認真講出佢會照顧我。 到底有幾耐我冇聽到有人認真地對我講??? 不。 應該話我有幾耐冇幻想過會有男人認真對我講依番話。 我竟然感動起來,眼淚不自覺流出。

鄭正華 – 一個追求我多年既中學同學,完全冇諗到佢過左咁多年都係咁。 如果當年我接受左佢,冇同阿SAM一齊,我會唔會有今日既處境? 或者我同佢一齊,會一齊比心機讀書,一齊讀到中7,之後一齊去英國讀書吧!? 或者之後讀完書我就會同佢結婚過住幸福快樂既日子吧??

經已多年冇幻想過自己可以過幸福快樂既日子。 見返鄭正華,一個還未經歷社會現實殘酷洗禮既小朋友,竟然會令我有心如鹿撞既感覺。

可惜…. 一切都太遲。 我知道自己身份,冇可能配上鄭正華。 就算佢有幾鐘意我,就算佢應承佢會一生一世照顧我同媽媽,但係我污穢既身心卻冇可能配上擁有美好將來佢鄭正華。

「阿儀…冇事嘛,你去左好耐洗手間。」 主菜已經上台。

「冇啊,補番個妝要D時間!! 女人野你唔明啦。 仲咩唔食先啊,唔洗等我啦。」

「等一下冇咩所謂啦,反正我都等左你咁多年….」 我冷不防鄭正華會咁直接,被殺個操手不及。

「下… 你亂講咩啊? 餓到傻左咩你… 快D食野啦。」 久經訓練既我,面對鄭正華竟然苦冇反擊之力。

「你…明我講咩架…. 唔…. 阿儀,4年黎我都有去打探你,我有問VIVIAN。 不過VIVIAN唔肯同我講你去左邊……. 我今次可以見返你真係好開心啊…阿儀!!! 我知道叫你陪我去英國係冇可能。 你知道嘛…. 我要去讀4年書啊,我又要冇得見你4年啦……. 我…. 我真係唔想啊…..」 鄭正華讀出我唔想佢講出黎既野。

我承認鄭正華對我講既依番話係好有殺傷力! 但我已經諗清楚晒,我強忍住情緒。

「你明知VIVIAN鐘意你,你做咩要咁對佢!!! 你做咩要問佢我去左邊???? 你知唔知道你自己當年有幾HURT佢? 佢為左你有幾唔開心所以有今日。 你真係害左佢。 你E家仲想點,你唔好搞我啦。」 我將一切罪名推去佢身上,我什至打算將自己去左做夜總會小姐既事都怪左去鄭正話身上。

「如果唔係你咁對VIVIAN,我今日都唔會咁慘。你唔好再煩住我同VIVIAN!! 我地兩個都唔想見你。」 說擺我哭著離開了餐廳,因為我要拋棄一個好男人了,為左佢可以有更好既將來,我狠心地將一切怪罪而鄭正華。

「鄭正華…. 你唔好再掛住我啦… 我唔值得你去鐘意。 你去搵過正經既女仔好好生活啦….」 跑到LIFT內門關上,我跪係LIFT裹講出我既心底話…. 「BYEBYE啦鄭正華….」
文呢
push
阿儀篇(第四十五篇)
-------------------------------

「阿儀考慮成點?」 龍哥同佢班手下係夜總會門口等著我。

「唔…我仲要照顧阿媽,佢有病唔可以自己照顧自己。 我諗我要留係度做。」 一來我自己知道要照顧阿媽,對我黎講佢係一個包袱,但作為佢既女,我要負上責任照顧佢,而我亦深明白要龍哥照顧佢亦都係一個大問題。

「唔怕,伯有我會照顧。 你跟我之後就唔洗做野,可以有好多時間照顧佢。 錢真係唔成問題你放心。」龍哥有能力去照顧我同媽媽,我好清楚,但另一個問題就黎啦。

「我知道你有能力,但係….但係我做小姐架…. 你唔係唔知道!!! 」

「我唔介意!」 龍哥堅定而有力地對我說:「由第一眼見到你我已經決定要你做我女人,我唔介意以往既事,只你你肯跟我就得。」

「但你唔介意姐….不過我既身份….龍哥,你仲要出黎行,我既身份會令你比人講。 你總有一日會介意我。」 我了解到,黑社會出黎行,都係要面子,龍哥依家唔介意,但我相信總有一日佢會敵唔過閒言閒言吧。

「唔會! 我陳一龍話一就一話二就二,唔會食言。 阿儀你就放心跟我。」 龍哥步近我,右手塔上我肩膀上。

「唔….. 我唔係唔信你。 唉…. 我….不過我真係唔知道啊…」 口裹不一既我唔知道可以點去拒絕。 對男人我絕對唔會睇錯,我已經唔再係小女孩。 從阿SAM對我花言巧語,我完全相信。 到之後見到無數既客人以傾生意做藉口去夜總會玩。 原本我都以為有例外,直到連由細到大睇住我成長表面上對自己老婆家庭好好既姨丈都背叛家庭。 我就知道世上真係冇男人可以去信。

「阿儀,冇野需要顧慮,有我一日,我會好好照顧你。」 龍哥,一個江湖中人講出口,看來好有份量及可信,如果係尋常女子相信一定會深深感動吧。

「唔….. 你真係可以應承我要照顧我同我媽媽?」 我變為以軟弱一點的態度去反問龍哥。

「係啊。 都講左我牙齒當金洗,放心做我女人啦。」 龍哥打算雙身抱我入懷。

「咪住先…. 我都未應承要同你一齊…. 你可以點照顧我先同阿媽先?」 我知道我既夜總會生涯係唔會長久,依家有人肯認頭,我理應應承。 而我同時了解到,我要好好利用現在既優勢去得到更多。 我唔希望好似姨丈果次咁傻,一失去靠山就失去所有野失去安全感。
阿儀篇(第四十六篇)

「放心,我有錢。 日常生活冇問題啊。 包係我身上。」

「但住既地方…. 我想同媽媽有個大少少既地方住。」

「冇問題啊,我地聽日就去搵地方!」 龍哥爽快答應左。

「但係…. 我唔知道點講好,我地好似好多野都未了解到。 我連你做咩都唔了解。」到依一刻我仍然未正式答應佢。

「我幫依家社團做幾樣野,打理尖東旺角既泊車同娛樂場之類。」龍哥只係是但講少少比我知道。

「唔…係咩? 你講到好似好唔危險咁既?」 我放假既一個星期並唔係只係坐係屋企,而係去左了解一下龍哥做咩事可以咁風山水起。

龍哥自從冇做泊車仔後,就幫佢當時既大佬打生打死搶地盤,期間有幾次殺左另外一個社團既中高層成員而要著草返大陸。 過左一段時間,龍哥既社團就係東九龍至尖咀及灣仔銅鑼灣搶左唔少地盤。 當中包括酒吧、麻雀館及色情場所。 龍哥就係因為之前立下唔少功勞所以係社團身居要職,管理旺角尖東既場。

「我知道你係好叻啊,可以照顧到我同阿媽。止不過…你知唔知道我好擔心你會出事啊……我唔想你會唔會突然消失左,我好怕啊….」 我有一個妖媚既語氣講出黎。

「傻啦。 有咩好怕? 我地食家係度惡晒,冇人夠沙泡玩野既。 你放心啦阿儀。」 龍哥近年成績令佢太有自信。

「唔….人地唔係唔信你啊…係擔心你。 人地想你可以令我有安全感。」 多年黎係夜場既訓練,完全令我可以睇穿男人既心。 就算係龍哥食種見慣風浪既江湖中人亦唔例外。

「放心我唔會出事,以後叫多D兄弟同我出入。 我少D出去搞其他社團D人,唔會有事。」 龍哥似乎未明白我所想。

「唔… 人地都係覺得唔夠安全感啊…. 萬一…真係萬一啊。 你有咩事,可能離開香港,咁我點算啊…. 阿媽同我又要租屋住,又要生活又要睇醫生…. 」

「放心啦。 我有錢。 聽日你同我去睇樓,買間屋比你住。 另外,你唔好再做夜總會啦,我開間公司比,你鐘意做咩生意同我講,我打本比你。」 龍哥終於知道我要咩。

「唔… 咁好啦… 但係你真係唔可以呃我,唔可以再出去咁搏啊….」 得到左利益,當然要比返甜頭人。

可能有人會覺得我根本冇愛上龍哥,我只係貪錢,認為我呃梗佢。 但一個女人想要既都只係一個安穩既家,要一份安全感。 以往我唔係冇去認真去愛一個人,但負出太多太投入,換黎既只係無比既傷痛。

人係會改變,我已經係一個天真既小朋友長大成人,為自己同家人打算我唔覺得有問題。 反正依幾年黎,我既工作都係陪男人。 何不襯自己仲有幾分姿色去跟一個可以照顧自己既人!?

---------------------

同龍哥一齊3年。 佢的確比左我同媽媽安穩既生活。 一層樓,寫左我同阿媽名,另外亦打本比我係銅鑼灣開左間花鋪,而我亦請左VIVIAN幫我手一齊打理。

媽亦係3年間身體好左唔少。 而龍哥而同我求婚了。 3年黎係我人生之中過得最順既時間。

可惜,快樂時光非常短暫。
阿儀點死㗎
阿儀篇(第四十七篇)

媽媽知道我要結婚,我先第一次比龍哥佢見。 3年都唔比龍哥見家長原因係龍哥係江湖中人,比媽媽見佢,媽媽一定唔會鐘意。 而最後媽媽亦如我所料,非常反對我同龍哥結婚。

「阿囡,你係咪做卡啦OK識到依個衰人架? 一睇就知唔係好人,你唔好同佢一齊啦。」 我沒理由同媽媽講自己做夜總會小姐吧? 所以幾年黎我都係呃佢話我做卡啦OK waitness。

「阿媽,放心啦,我同佢拍左好耐拖,我知道佢個人唔係太差。」 當然依番說話只係安撫一下媽媽。 如果話比媽媽知我地住梗層樓係龍哥送比我地而我間花店都係佢打本比我,如果唔結婚,以龍哥火爆性格必定會報復。

「阿囡,阿媽真係怕你有事。 你同個黑社會一齊點得架???」

「唔會有事,佢以前係做個衰人,不過慢慢已經轉型啦。 佢開左幾間鋪做生意,已經好少掂以前黑社會既野。」 同左龍哥一齊後,眼見佢曾經比仇家打。 我怕有一日佢真係死左會連我既生活都成問題所以要求佢做正當生意同離開黑社會。

龍哥為左我真係慢慢離遠社團,將社團生遂慢慢交比手下做,而自己就轉行做正當生意。

媽媽係多次勸阻亦無功而還之下亦只好放棄了。

結婚既事媽媽亦打算同阿姨講。 阿姨多年黎真係有守諾言冇同我媽媽講出我同姨丈之間既事,但阿姨同時亦疏遠左同媽媽既關係。當然我知道阿姨冇可能會出席我既婚禮,但我怕媽媽會強行要阿姨一家出席,所以我就同媽媽講會負責聯絡阿姨。我既計劃係結婚當日同媽媽講阿姨唔得閒出黎,胡扯過去就算了。

但我結婚既消息仍然需要傳遞比阿姨一家知道,而我就約左唯一一個肯見我既同事唔會令大家尷尬既人 ,就係當年仍然好細既小表弟。王志文 – 文仔。

約左仲未成年既表弟去左酒吧飲酒,我千叮萬囑文仔唔好同阿姨講我同佢去左酒吧玩。 或者係出於惡意吧,當年我比阿姨話我,我一直深深不忿的。 佢當年講到姨丈出軌係因為我主動引誘佢所致,所以我就想借依個機會去引導文仔學壞。

而當晚介紹龍哥比表弟認識時,VIVIAN已經同表弟佢玩到非常興起半帶醉意,我知道VIVIAN對佢有興趣,而我為左報仇一掃我多年來阿姨對我既氣,所以任由VIVIAN帶走表弟。

-----------------

婚期越來越近,我忙於打點婚事既我收到媽媽既電話。

「你個死女包,你對阿姨一家做左咩你自己知。 你個人識唔識個醜未點寫???? 你連姨丈都搞,你係唔係痴左線?」 依件事只有阿姨同姨丈知道,我立即聯想到係阿姨講出黎。

媽連續通過電話責備我:「唔怪得你同我講阿姨唔得閒黎你婚禮,又冇再搵我。 原來係你挀鬼…..嗚…..仆街,早知當冇生個你出黎好過。 你真係冇人性架,你搞完人老公仲要教壞人地個仔…. 你表弟文仔比你教到日日去玩唔讀書,你阿姨講晒比我知啦….嗚………你真係咁鐘意搞人你去做雞啦….」

媽依句完全刺中左我。 係…我係一隻雞,我自己知道就夠,我唔想家人知道。 更加唔想家人會話我係雞。 我身心受到極大打擊。

「媽……對唔住啊….原諒我啦…..」 除左求佢原諒我做既錯事,已經冇其他野可以講。

「對唔住有用咩!? 你依家搞人老公,係搞自己姨丈啊。 你有冇嘔心D? 咁老你都可以同人做,唔怪得你搵依個人結婚,大你成十年有多你都接受。 我真係生錯左你,你做咩事變成咁,你同你老豆一樣咁衰啊…. 我唔要你啦,你以後唔好返黎屋企。」 「嘟……」 電詰CUT左線。

我跪係花店抱住VIVIAN痛哭…. 我連最後一個家人都冇左………

VIVIAN一直聽住我講電話,大約知道我同阿媽嘈交。 (當然佢唔知道我同姨丈既事。) 我就同佢講因為表弟學壞左,所以阿媽就話我…

失去愛失去家人,我仍然慶幸有個好姊姊好朋友同一個會照顧我既老公….
阿儀點死㗎

就快死了~~~
好想睇佢點死
阿儀真係好下賤,不過又真係好慘。

媽,睇到好矛盾呀
阿儀同姨丈嘅故事咁似早幾年新香蕉個故事
又係個阿叔見到自己個姨甥女做馬檻

有D似啦。 不過係血緣上,新香蕉果單真係亂輪。 而阿儀依個故事係血緣上冇亂輪。

有D似啦。 不過係血緣上,新香蕉果單真係亂輪。 而阿儀依個故事係血緣上冇亂輪。

男人鳩硬真係無親戚

男人鳩硬真係無親戚

男人鳩硬真係無親戚

幾時出文
幾個月無追仲以為完左
入到嚟一口氣追返幾個月 好爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞