《新婚的我搭上了鄰家少婦》- 外傳

1001 回覆
183 Like 14 Dislike
應該係肢解緊阿儀,果個係阿儀既鬼魂來

同阿儀講嘢個應該係屋入面其他鬼魂,正章入面文仔提過唔止一隻
加速
真係好長情

痴心長情劍

呢個世界,如果真係有咁好嘅男人就好啦。。。
真係好長情

痴心長情劍

好難搵咩

C兄終於睇到,以為自己打錯

C兄終於睇到,以為自己打錯

真係好長情

痴心長情劍

好難搵咩

都難㗎。。咁多年喎,手仔都未拖過喎。。。仲要連自己音訊全無嘅時候,都對自己呀媽咁好喎。。。一兩年都好難得啦~

一個咁好嘅男仔,同一個咁慘嘅女仔,造成好強烈嘅對比。。。

Btw, 由正篇睇到外傳,真心覺得樓主寫得好好,成個佈局好細緻!勁好睇,睇到好投入!而我通常都係扮工時間睇,所以成日驚比人見到,尤其係xx嘅部份~

繼續努力!
唔知有無Alice 外傳,好想知道佢哋臨結婚鬧咗交嗰幾日,Alice有無做d對唔住大舟嘅嘢。。
期待alice外傳
唔好停繼續寫落去
期待alice外傳
唔好停繼續寫落去

我諗咗一陣先記返起邊個係Alice

樓主, 我想睇Mandy外傳
期待alice外傳
唔好停繼續寫落去

我諗咗一陣先記返起邊個係Alice

樓主, 我想睇Mandy外傳

Mandy似乎好受歡迎
阿儀篇(第六十三篇)

----------------------

轉頭見到一個陌生既男人企係大龐一個角落對住我笑,但一個陌生人入左我屋企並不足意令我覺得驚訝。

望回廚房裹既龍哥,一面斬一面喃喃自語:「死淫婦…死淫婦…出去勾佬!!! 死淫婦…死淫婦…出去勾佬!!! 」 刀跟著龍哥說話有節奏地斬下一大團肉「咯…咯…」

見到眼前一個不能再熟悉既面孔正在被龍哥用菜刀肢解中 - - 自己…

「停手啊…..」 我不顧一切衝上前,希阻止龍哥將自己斬開。

「啵」 我既手竟然穿過左龍哥身體… 「啊……」 我唔有理會,不停亂爬亂毛爪去制止。 但完全未能動到佢分充毫。

「咯….咯….」 龍哥依舊在將我斬件。

眼看住「自己」一雙蒼白既玉腿在淌血,右手正在被肢解中。 我已經冇野可以做,只有跪在廚房眼巴巴的看著。

「哈….哈……」 雪櫃頂正坐住一個小女孩。「你咁得意既… 鐘意睇自己比老公分屍??? 哈….」

「小紅,姐姐岩岩做鬼接受唔到嘛!!」 岩岩係大廳既男人走入廚房。「阿儀你好啊,我叫阿強啊。 歡迎你啊。」

「……你地係咩人…… 做咩會係我屋企…….」 跪係地既我鐘意感到奇怪,點解有兩個唔識既人係我屋企!?

阿強:「哈…. 你屋企….唔….. 我地收唔到通知你地係屋主啊!! 哈~~~」

「嘻…嘻….好啊…. 」 小紅跟住一齊笑。

「你地笑咩啊…有咩咁好笑啊??? 依度係我同老公…..(講老公我有點遲疑) 買架。」

「啊~~ 老公….哈…. 係啊係果個殺人犯同生前既你一齊買,我地知啊….哈~~~」 阿強指住龍哥講。

「阿強小紅,你地咪咁衰啦,人地岩岩死左已經好慘,仲咁笑人。」一個老婆婆突然現身。「阿儀…. 你起身先啦。」 婆婆扶我起身。

「我姓陳既,依個係我個仔阿強同孫女小紅。」 婆婆介紹自己及另外兩個人比我識。

「-你地3個做咩事係我屋企架????? 」 我好惡咁話佢地,將龍哥既氣發係佢3個人身上。

「哈….」阿強同小紅笑一笑,冇理會我就睇住龍哥肢解我。

「唉….阿儀我地出去傾啦。」 陳婆婆唔想我留係廚房見住自己比人肢解。 「阿儀,首先…你要知道自己已經死左。 比你老公殺左啦。」

對於自己已經死左,經過岩岩一幕肢解同觸摸唔到龍哥我好清楚知道;「唔…」

「係咁,所以你已經唔再有能力去制止你老公啦。 」陳婆婆拍一拍我腳安慰我。「其實你地搬入黎之前一直已經係度住,所以嚴格上係我地先算係主人。」

「下…. 咩啊…. 我地買左架依度。」

「哦…. 唔…. 你地搬入黎又冇拜神拜四角同通知我地,我地3個咪唔走囉。 而且依度好好住啊,又冇陽光曬到入黎,對我地鬼魂好有好處。 」 陳婆婆笑笑口望下周圍好滿足既樣。

鬼….聰得多,但今日自己竟然變左鬼….. 實在太不可思異。

「但… 依度係我買左,你地係度咪見到晒我地既生活。」 我心有不甘佢地3個鬼原來一直係侵犯我既私隱。

「唉呀…哈….. 阿儀算啦,唔好再同陳婆婆一家人計啦,反正大家都死鬼左,唔好再諗以前啦。 見你岩岩加入靈界依個大家庭,等我同你講下做人同做鬼既分別啦好冇!?」 陳婆婆唔想再同我傾邊個人(鬼)唔岩既問題。

「嗱…..就咁…. 就你黎講呢…因為係比人係殺死既。 咁你就應該個靈魂都係離唔開依間屋架啦。加上你好大既怨氣啊,你都係同我地一樣冇得投胎架啦。」

「下…. 冇得投胎!? 係啊…. 你自己唔知道姐,我睇得出。 唔…. 都係緣份黎既。 總之呢,你活動空間唔會走得遠架啦,最多都係樓上樓下或者落到樓。 」

「咁你地平日有咩做?成日離唔開依度….」 咁咪好悶???

「啊~ 係啊。 真係唔係好行得開,咁訓下坐下企下,有人開電視就一齊睇,冇得睇就望下街。 幾悶架,不過你會慣。」 陳婆婆笑笑口講。

我呆了…. 「我到底可以點? 要永遠留係度????我唔要啊…. 我唔要再對住佢,我唔想死左都要同佢日見夜見。」

我望向廚房,阿強同小紅仲企左係龍哥身後睇住「我」;被人分屍…. 我開始明白做咩事咁可怕既事佢地都會睇,因為做鬼魂既生活似乎會好悶。
有文
阿儀篇(第六十三篇)- 改錯

轉頭見到一個陌生既男人企係大龐一個角落對住我笑,但一個陌生人入左我屋企並不足意令我覺得驚訝。

望回廚房裹既龍哥,一面斬一面喃喃自語:「死淫婦…死淫婦…出去勾佬!!! 死淫婦…死淫婦…出去勾佬!!! 」 刀跟著龍哥說話有節奏地斬下一大團肉「咯…咯…」

見到眼前一個不能再熟悉既面孔正在被龍哥用菜刀肢解中 - - 自己…

「停手啊…..」 我不顧一切衝上前,希阻止龍哥將自己斬開。

「啵」 我既手竟然穿過左龍哥身體… 「啊……」 我唔有理會,不停亂爬亂毛爪去制止。 但完全未能動到佢分充毫。

「咯….咯….」 龍哥依舊在將我斬件。

眼看住「自己」一雙蒼白既玉腿在淌血,右手正在被肢解中。 我已經冇野可以做,只有跪在廚房眼巴巴的看著。

「哈….哈……」 雪櫃頂正坐住一個小女孩。「你咁得意既… 鐘意睇自己比老公分屍??? 哈….」

「小紅,姐姐岩岩做鬼接受唔到嘛!!」 岩岩係大廳既男人走入廚房。「阿儀你好啊,我叫阿強啊。 歡迎你啊。」

「……你地係咩人…… 做咩會係我屋企…….」 跪係地既我鐘意感到奇怪,點解有兩個唔識既人係我屋企!?

阿強:「哈…. 你屋企….唔….. 我地收唔到通知你地係屋主啊!! 哈~~~」

「嘻…嘻….好啊…. 」 小紅跟住一齊笑。

「你地笑咩啊…有咩咁好笑啊??? 依度係我同老公…..(講老公我有點遲疑) 買架。」

「啊~~ 老公….哈…. 係啊係果個殺人犯同生前既你一齊買,我地知啊….哈~~~」 阿強指住龍哥講。

「阿強小紅,你地咪咁衰啦,人地岩岩死左已經好慘,仲咁笑人。」一個老婆婆突然現身。「阿儀…. 你起身先啦。」 婆婆扶我起身。

「我姓陳既,依個係我個仔阿強同孫女小紅。」 婆婆介紹自己及另外兩個人比我識。

「你地3個做咩事係我屋企架????? 」 我好惡咁話佢地,將龍哥既氣發係佢3個人身上。

「哈….」阿強同小紅笑一笑,冇理會我就睇住龍哥肢解我。

「唉….阿儀我地出去傾啦。」 陳婆婆唔想我留係廚房見住自己比人肢解。 「阿儀,首先…你要知道自己已經死左。 比你老公殺左啦。」

對於自己已經死左,經過岩岩一幕肢解同觸摸唔到龍哥我好清楚知道;「唔…」

「係咁,所以你已經唔再有能力去制止你老公啦。 」陳婆婆拍一拍我腳安慰我。「其實你地搬入黎之前一直已經係度住,所以嚴格上係我地先算係主人。」

「下…. 咩啊…. 我地買左架依度。」

「哦…. 唔…. 你地搬入黎又冇拜神拜四角同通知我地,我地3個咪唔走囉。 而且依度好好住啊,又冇陽光曬到入黎,對我地鬼魂好有好處。 」 陳婆婆笑笑口望下周圍好滿足既樣。

鬼….得多,但今日自己竟然變左鬼….. 實在太不可思異。

「但… 依度係我買左,你地係度咪見到晒我地既生活。」 我心有不甘佢地3個鬼原來一直係侵犯我既私隱。

「唉呀…哈….. 阿儀算啦,唔好再同陳婆婆一家人計啦,反正大家都死鬼左,唔好再諗以前啦。 見你岩岩加入靈界依個大家庭,等我同你講下做人同做鬼既分別啦好冇!?」 陳婆婆唔想再同我傾邊個人(鬼)唔岩既問題。

「嗱…..就咁…. 就你黎講呢…因為係比人係殺死既。 咁你就應該個靈魂都係離唔開依間屋架啦。加上你好大既怨氣啊,你都係同我地一樣冇得投胎架啦。」

「下…. 冇得投胎!? 」

「係啊…. 你自己唔知道姐,我睇得出。 唔…. 都係緣份黎既。 總之呢,你活動空間唔會走得遠架啦,最多都係樓上樓下或者落到樓。 」

「咁你地平日有咩做?成日離唔開依度….」 咁咪好悶???

「啊~ 係啊。 真係唔係好行得開,咁訓下坐下企下,有人開電視就一齊睇,冇得睇就望下街。 幾悶架,不過你會慣。」 陳婆婆笑笑口講。

我呆了…. 「我到底可以點? 要永遠留係度????我唔要啊…. 我唔要再對住佢,我唔想死左都要同佢日見夜見。」

我望向廚房,阿強同小紅仲企左係龍哥身後睇住「我」;被人分屍…. 我開始明白做咩事咁可怕既事佢地都會睇,因為做鬼魂既生活似乎會好悶。
live
pish
阿儀
遲下啲鬼有得睇扑野 唔會悶
得一篇文
得一篇文

雖知道作者係個懶鬼,星期六有文更加係奇蹟
Ching就將就下
阿儀篇(第六十四篇)

對於自己既死,感覺好怨恨。 點解我一生咁坎坷,最後仲要比自己老公姊妹出賣死係自己屋企?

殺死我後,龍哥照樣返工放工,好似平日一樣。 不同既係佢冇搵個賤人VIVIAN!

VIVIAN間唔中會有打比龍哥,龍哥都冇接電話,更加係電話MSG中表面唔會再見佢。 我見到龍哥係MSG同VIVIAN講「VIVIAN,你唔好再搞住我,依家我同阿儀生活得好好,佢冇嬲我。 我以後都唔會再搵你。」

龍哥好聰明咁利用我電話去騙我身邊同我有聯繫既人。 包括我老闆同以前一兩個同事。 龍哥同我電話同MSG聲稱「我」會同老公離開香港,唔會再返工。

至於我媽媽,我唔知道佢做咩事冇搵我,可能以為我仲未可以面對佢吧….

龍哥盡力扮演我既角色去令人唔好懷疑「我」已經唔存在係世上。

當中鄭正華係令龍哥最頭痛既一個。龍哥同佢用MSN傾計。 鄭正華傳送好多相比「我」睇, 差唔多每日都會同我通訊。 龍哥似乎對佢特別在意,一直去試探我同鄭正華既關係。

我一直唔明白點解龍哥要咁做。

而我既身體,龍哥將屍體斬件後放入雪櫃,每一日都會拎小量出黎煮。 用大湯煲煮熟後,切肉去骨。 肉,會被切成好細片放到平台餵雀烏。 骨,會被打碎成小粒掉進平台的花盤成為植物既養份。

目睹依一切一切,我無比地怒憤。 每次見到佢作出以上行動,我都好想可以殺死佢。

係我死去第7個晚上,我坐係平台上。 陳婆婆走出黎:「唉….果而冇估錯,地府D人真係唔上黎接走你。」

「點解我唔走得?」 鬼既生活只係開始左7晚,我已經悶到想死… 唔…. 其實我已經死左….

「因為你生前覺得好多人負左你,好多原因既。」

「咁你地3個人又做咩事走唔到?」 反正要面對佢地3個人,了解一下佢地吧。

「我地? 哈…. 我地3個人係度自殺死架。 地府要我地留係度唔比我地走。 叫同你有少少唔同啦,好似坐監咁。」

「阿媽,掂啦。 可以吸到個男人D氣啦。」 阿強開心地大叫陳婆婆。

「呵…呵….係啊? 好啦好啦。 阿儀你都黎啦。」 陳婆婆叫我一齊入去。

我地行入房,見到阿強同小紅圍住龍哥係度身邊,大口大口地吸,一絲絲既氣由龍哥身體被拉出。

「佢地係度吸既佢陽氣啊,你都吸啦,吸左就會身體好D! 可以快D離開食度唔洗再做鬼啦。」陳婆婆笑笑口同我講。

「咁我地吸佢陽氣,佢會點架???」 我有點疑慮。

「睇下吸幾多啦,唔太多都係小病姐。 吸得多呢…. 就大病仲可能會死。」 陳婆婆輕鬆地講出。

「咩話???? 咁唔怪得之搬左黎依度我成日都病啦! 原來係你地3個搞我。」 我不難聯想到之前佢地3個一直有吸我陽氣。
唔好停阿
樓主加油
我都成日病,唔通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞