《新婚的我搭上了鄰家少婦》- 外傳

1001 回覆
183 Like 14 Dislike
兩個星期喇 尾已爛

未爛

E排工私兩忙,抽身唔到

幾時忙完
想4
黎啦黎啦.... 今日有時間

阿儀篇(第二十八篇)
---------------------------------

係警局內我好 徬徨,所有不幸都發生起黎。 發現自己比阿SAM玩弄,同媽媽嘈交而離家出走而被警察扣留同時得知媽媽有病入院。

接受警察問話時,十分驚慌。我心不在焉地接受MADAM用好難聽既說話去話我而且態度真係好差,加上我因為擔心媽媽情況基本上我全程係喊住咁回應個MADAM。

失去左爸爸、失去左SAM、失去左初戀、失左身。 我已經唔想失去媽媽,一個對我人生最重要既人。

完成問話後,警察當局警司警誡左我,叫我唔好再離家出走。 之後我就用阿姨趕去醫院。

VIVIAN同我坐上阿姨車上,我一直喊住。 阿姨好溫柔咁安慰我。 「阿儀唔洗擔心,有咩事都好,阿姨都會支持你。」 阿姨係世上除左媽媽之外,同我最親既人。

「….阿姨….對唔住….我知錯啦…….嗚….我對唔住媽咪…..要你同佢擔心…我…我知錯啦……」

「傻女….唔好擔心太多,以後有咩事都要同我地傾。唔好自己一個人去面對。」阿姨輕撫我頭安慰我。

到達醫院,媽媽病臥係床上。 見到我出現,立即大喊。 我倆互相擁抱住。 「對唔住….」 幾乎同一時間,我地兩母女一齊向對方道歉。

「媽…. 我知錯… 我會生性唔再令你擔心。 我會好好照顧你……….. 嫖…..我對唔住…」 除左為左離家出走同推跌媽媽而道歉,更加係為左一直對媽媽一直以來為左我地可以好好生活而工作,到依家做到有病。

媽媽係肝及胃都出左事,醫生話要佢留院觀察。 好大機會係有癌症….

我一聽到癌症,真係完全接受唔到。 一直冇諗過會有咁不幸既事會發生係自己家人身上。 醫生同我地講唔洗太擔心,其實有D標靶藥可以試用。 當然,標靶藥既價錢唔會平….

對於一個中學生,如何可以支付到高昂既醫療費用??? 我同媽媽本身係租住係細小既房內,生活可以話偽捉襟見肘。 我到底可以點做??? 果一刻我望住VIVIAN。 唔通我要去夜總會做???

VIVIAN可能察覺到我既心意「CARRIE, 放心,AUNTIE一定冇事既,有咩要幫忙都出聲,我幫到一定會幫你架。」 對於有一個咁好既姊妹係我身邊,可能話係我既福份吧。

阿姨同醫生講:「咩藥都好,一定要用。醫生你一定要醫好我家姐。」 我同VIVIAN一同望住阿姨。

「阿儀,你放心,你媽咪既野交比我處理。 你唔好太擔心,藥費我會搞掂。 你媽咪係醫院既其間你就黎我屋企住啦,照樣樣返學比心機讀書就OK!!! 」 差點唔記得左,我仲有阿姨。 阿姨一力承擔媽咪既住院同我既生活….

「阿姨…但係….」 「唔洗擔心其他,你聽我話乖乖地返學讀書就可以啦….好唔好?」

「知道阿姨….」

三個星期終於有篇

出唔到文都上下水好嘛

三個星期終於有篇

出唔到文都上下水好嘛

就係忙到水都冇時間上下.... 依家好D啦!
多謝仲支持梗既朋友!!! 我會好好地比心機出。
live again

三個星期終於有篇

出唔到文都上下水好嘛

就係忙到水都冇時間上下.... 依家好D啦!
多謝仲支持梗既朋友!!! 我會好好地比心機出。

咁出啦
出野
文呢
又潛水

大家請忍耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞