召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
7月頭考澤安

我都係 ,師兄學左幾多堂?
個人覺得最難係斜路停車,我成日死火

個半鐘一堂,暫時預計學18堂
斜路停車係咪踩離合器先再brake?

上斜係brake住落離合,再雙腳踩實,拉手制,空波

可能個個師父唔同,我師父都係教如果一早知道要停,收油>離合>brake,咁會冇咁chok

個步驟教就一定咁教
但實際操作就自己練個感覺出黎

我講上落斜 brake住係減速+防止架車溜
考車時你隨時緊張到好早就落哂離合,架車會溜前溜後
架車一溜你就緊張,就仲易收皮

隻腳預早落dd brake,有咩事可以立即踩停架車囉
第一下就離合器,可能會剔你空波滑行,我個師父就上落斜,都係踏一下右,然后左腳,最後兩腳落曬,手制,空波
第一下就離合器,可能會剔你空波滑行,我個師父就上落斜,都係踏一下右,然后左腳,最後兩腳落曬,手制,空波

師傅教車時會叫你唔好踩死個brake,唔係會好易死火
但換個角度去理解,只要死火前踩返低個極力子咪唔會死火囉

考車最緊要兩個字,安全
你表現你控制到架車係安全既,就會pass

我上個禮拜考都係斜路讓車死過火,但因為即刻踩實brake,拉返手制
跟住都pass到

利申: 禮拜三拎完個P就日日揸,剛剛都兜左半個九龍
駕院同A1 3k6$果個好難揀
其實如果p牌中月補鐘hi花左點計
想問pass左之後 一定要等7日後先去整p牌?

同問,22號掃桿埔1 take pass咗,好想快啲揸車

今日朝早拿拿臨去排隊拎啦

今日星期日喎
利申,我唔會話你知我Pass咗之後第二日,已經戇鳩鳩係牌照事務處排咗成個鐘隊,最後鳩毛都拎唔到一條

都唔知你咁急做乜

俾警官恥笑咗好耐

急住同你係佳美上面對住啲老婆打丁?

考車最緊要兩個字,安全

我上個禮拜考都係斜路讓車死過火,但因為即刻踩實brake,拉返手制
跟住都pass到

我衣家都日日揸 九龍東到荃灣 揸下揸下熟就無事

考車最緊要兩個字,安全

跟住都pass到

頭兩分鐘揸架AT車真心唔慣
俾少少油佢自己就油門都唔洗踩都去到3-4x
但其實用幾分鐘熟左就好易揸
今日同朋友睇完部ae110
過幾日去轉名做車主
想借問聲各位學牌加簽車種係咪可以郵寄加?
使唔使寄埋個學牌上運輸署?

想學埋老電? 師傅話張學牌就咁就可以
今日first take鴨駕路試衰出學院時太近左邊柱,考官出聲,送我一個大tick之後指示行最hea個兩條線,當然最尾肥左
今日first take鴨駕路試衰出學院時太近左邊柱,考官出聲,送我一個大tick之後指示行最hea個兩條線,當然最尾肥左

鴨駕都肥

鴨駕都肥

我都知太柒,但事實上同我同時段考既,三個肥左兩個

考車最緊要兩個字,安全

跟住都pass到

頭兩分鐘揸架AT車真心唔慣
俾少少油佢自己就油門都唔洗踩都去到3-4x
但其實用幾分鐘熟左就好易揸

幾個月揸揸棍波,就嚟要揸返一個月自動波,唔知會唔會唔慣
純八卦, 依加考車租車咩價位?
一直覺得呢筆錢最呃錢, 要比考試鐘錢又租車錢
如果d學生肥, 就每次都要比一次真係fatfat

我就1600

想學埋老電? 師傅話張學牌就咁就可以

想26加簽46

我就1600

私人師傅?
不過1600又好1280又好啦
師傅都係淨袋
企係考場幾個行家吹下水就收租車錢+考試鐘錢
所以有時諗d師傅可能寧願d學生肥1次
收多次租車費都正
今日9點2 忠義街合格揮手,8點45見到2個俾考官肥左

我就1600

私人師傅?
不過1600又好1280又好啦
師傅都係淨袋
企係考場幾個行家吹下水就收租車錢+考試鐘錢
所以有時諗d師傅可能寧願d學生肥1次
收多次租車費都正

我報學校既
如果個師父比心機教你既
我諗冇人會介意比多少少佢地賺既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞