召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
記唔熟d步驟又驚俾師父鬧

求教

棍van開車是
較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 入1波 > 摩擦點 + 鬆手制

如果短暫停車/未搵手制又可以開返車是
踩實break > 入返1波 > 摩擦點 > 慢慢鬆break

仲有如果大前路中間有個燈位 用緊3波行
突然黃燈的話 係咪可以直接用3波停車

停車開車我會

較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 打燈 > 入波+磨擦點 > 右鏡+擰頭 > 鬆手制

開車應該要望晒左右

較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 打燈 > 入波+磨擦點 > 望左右鏡>擰頭望右邊盲區 > 鬆手制

停燈位,抽頭,cut線 記得望鏡望盲區

停燈位係邊個時間望盲點
開始慢慢break果時定係停定之前

停車唔洗望盲點,望鏡就得
盲點係CUT線先要望

sorry 露路巴打 , 講得唔好,我打停燈位意思姐係 燈位準備開車時

多謝指點

絲 有d後悔報左棍van
連登成日話女人揸車…… 我都覺得自己手腳唔夠快

其實無乜必要唔洗考棍啦,好多新車都轉哂自動啦

遲d做野可能要stay外國 考棍好似方便d
記唔熟d步驟又驚俾師父鬧

求教

棍van開車是
較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 入1波 > 摩擦點 + 鬆手制

如果短暫停車/未搵手制又可以開返車是
踩實break > 入返1波 > 摩擦點 > 慢慢鬆break

仲有如果大前路中間有個燈位 用緊3波行
突然黃燈的話 係咪可以直接用3波停車

三波停燈好似即肥

正常情況應該會tick 波檔,唔知嚴重定輕微

緊急情況3波照停,啫係突然轉燈果啲

前面有燈位就好收慢 比個安全意識比考官

咁收慢直頭轉返二波

係,例外係好長嘅綠燈,而你又望到佢啱啱轉綠就可三波快去。如果唔係一定二波睇定啲先。

三波停車真係唔好搏,個官嚴嘅真係會肥。三波停變相都會早咗少少踩極力子,你要搏佢唔話你空波。三波停車淨用, brake 停,佢仲可以話你唔識拖波,不正確波段。穩陣一定係用 brake 加拖波,用埋引擎力幫手停車。其實落波都唔難,做咩要搏?自己練到行三波要停車都條件反射落二波就最好啦!

就算自己揸車落長命斜直情一定要拖波添啦,只踩 brake 會過熱之後 brake 唔到

多謝巴打詳細解答
有時師傅講完一次又唔解釋 成日都唔記得
or 死記搞到揸落好緊張

我P牌都唔洗5k喎
月租千幾

好羨慕千幾月租

我都想知邊度租到千幾

我果度咪千幾

利申 有牛

我果到有牛都兩千中
不過室內

千中 室內

有牛唔洗加錢?

呢層唔知
我想問下筆試 係咪上運輸處溫道路使用者守則就得? 預備考筆試新手
拎住P牌,發覺泊車太貴,養得起車就儲唔到錢,我屌

agger
所以冇買
但考完車好想買車
樓下車位成4k一個月
真係買唔落
我想問下筆試 係咪上運輸處溫道路使用者守則就得? 預備考筆試新手

dl apps 瘋狂做
某幾題真係做極唔記得就睇本書
eg.酒精濃度驗尿同吹氣個數唔同 呢d係要睇書記下
做apps驚你太耐先loop返酒精濃度 但係問唔同測試方法
會亂

agger
所以冇買
但考完車好想買車
樓下車位成4k一個月
真係買唔落

我地會唔會同區

dl apps 瘋狂做
會亂

應該未溫就做 一路做一路溫 定溫左先做? 同埋有無App推薦 Thx a lot

上網狂做mock就得,d答案一樣

dl apps 瘋狂做
會亂

應該未溫就做 一路做一路溫 定溫左先做? 同埋有無App推薦 Thx a lot

學車王 Driving King (香港) by Lemongene Technology Ltd.
https://appsto.re/hk/6voT_.i

我就用呢個
淨係做佢D題目
其他野無睇過

利申 : 非打手
兩點就考 緊張

dl apps 瘋狂做
會亂

學車王 Driving King (香港) by Lemongene Technology Ltd.

我就用呢個
淨係做佢D題目
其他野無睇過

之前用開鏗鏘,易用精神
兩點就考 緊張

加油
兩點就考 緊張

加油

多謝巴打
聽日考忠義街1號牌
新手唔識野,想問係運輸署交表tick咗私家車合併試,咁點先知自己係棍波定自動波

dl apps 瘋狂做
會亂

我就用呢個
淨係做佢D題目
其他野無睇過

之前用開鏗鏘,易用精神

我都係用學車王,好似有超過500條題目,臨考前三日不停LOOP住做就OK

利申:下星期路試
新手唔識野,想問係運輸署交表tick咗私家車合併試,咁點先知自己係棍波定自動波

自動波有個A字

你自己交表定咩?

自動波有個A字

你自己交表定咩?

無所謂 考官跳上車個刻你架車係棍就畀棍牌你A就畀A你 不過你報左私就只可以考私
考完澤安 肥左

自動波有個A字

你自己交表定咩?

無所謂 考官跳上車個刻你架車係棍就畀棍牌你A就畀A你 不過你報左私就只可以考私

我自己去長沙灣交表,報合併試,因為我見填表都冇得揀棍波定自動波,以為pass咗筆試先會揀,但pass咗筆試都係冇得撰。

到尋日學車,師傅就比咗架自動波我學,但其實我係想學棍波,咁我係咪應該同師傅講叫佢比架棍波車我去考?
考完澤安 肥左

衰咩
考完澤安 肥左

衰咩

衰好多
請問巴絲們排快期點搞

agger
所以冇買
但考完車好想買車
樓下車位成4k一個月
真係買唔落

泊停車場太貴真係唔買車嘅原因。
考完澤安 肥左

衰咩

衰好多
請問巴絲們排快期點搞

7個工作天,上網reg
最快既期應該係個半禮拜後考

你應該補到四次堂去試新路既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞