召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
我想問下搵師傅學車嘅程序係點

約左第一堂 學完 比完第一堂嘅錢 再約

咁一堂堂比?定點

一次比十堂, 上完一堂會同你約下次幾時

即係第一次比成兩千幾三千 如果轉師傳先退?

係咪個個師傅都係一次比十堂咁

我學嗰個續堂比 但係第一堂要俾咗考試租車錢先

係咪個個都係第一堂比租車 係學車到扣返咁
定之後唔洗比租車
你地揸自動波果時,斜路開車係唔係要一隻腳踩住個腳制,另一隻腳補少少油?等架車有動力向前先放腳制
因為我係學棍van,有得鬆極力子

其實唔應該咁做,不過我知有人咁做,正路自動波嘅話,左腳係唔應該掂任何嘢(如果手制係腳踩就例外)
你地揸自動波果時,斜路開車係唔係要一隻腳踩住個腳制,另一隻腳補少少油?等架車有動力向前先放腳制

自動波一鬆腳制已經有動力唔會溜後

但我試過幾時,鬆腳制之後會溜後,好在後面架車有啲距離

學自動波個陣, 斜路開車都係教比左油先鬆

自動波溜唔溜後真係睇部車同埋個斜度

玩過兩部車, 一部真係斜少少都會溜, 另一部係可以捱幾秒先會溜

其實宜家都好多車有hill-holder

咁一堂堂比?定點

我學嗰個續堂比 但係第一堂要俾咗考試租車錢先

係咪個個都係第一堂比租車 係學車到扣返咁
定之後唔洗比租車

我嗰陣第一堂要比$2380
學費 $520 考牌租車費 $1860
之後再續堂520

咁一堂堂比?定點

個個師傅唔同,我嗰嗰係你講咁比,我個師傅教得好好,佢完全唔驚你唔學,所以唔會一次收好多堂(你可以主動offer嘅),但係我學都好耐之前啦

咁一堂堂比?定點

唔係,有人講有啲要比租車錢先,我嗰個連租車錢都係考之前先比,平時堂堂清
有冇高手指點小弟澤安有咩要注意?
考場泊位調頭有冇線指示?
星期一考石蔭 有咩要注意?
今朝學完中型
因為我平時鐘意慢慢揸車個D人黎
跟住係咁比條友屌:轉波啦,踩油啦
嘈到有一刻想叫佢不如收聲比我慢慢渣

依家貨車仲使唔使兩腳極力子㗎?
有冇高手指點小弟澤安有咩要注意?
考場泊位調頭有冇線指示?

調頭睇清楚係壆底定壆頂

考之前明明望住油左黄色既係壆頂

到考既時候緊張到當左灰色既壆底係壆頂

第二手即刻死軚拎多啲先啱啱好夠過

嚇到我死
星期一考石蔭 有咩要注意?

小心小巴站同的士站
18歲p牌係咪無機會岀到牌

有錢乜都得

問過好多間都唔受,有無介紹 thx

你出咩車呀?
mk車緊係唔得

有朋友有d錢,18歲p牌揸golf gti,保險都受

corolla炸,身邊有fd做保險都唔受,灰

無可能

佢點覆你?

佢話最近保險收緊左規矩,18歲p牌岀唔到 有錢都唔得 ,之前問過泰加都唔受

齊來討論

有溜過,太斜,又唔夠大啖油

我係停車場個上斜拍卡位D波就唔溜

起步都係拍完卡就鬆腳製俾油,左腳完全唔洗郁
P牌既你,係咪真係會乖乖咁揸70?
下個月中考26 強制
P牌既你,係咪真係會乖乖咁揸70?

呢d公開場合

我一定答你 我係守規矩揸70

我有次喺新都會出停車場,拍完卡之後一鬆腳制已經即刻踩油門,不過都溜後
關唔關7人車事?架車重?

我有次喺新都會出停車場,拍完卡之後一鬆腳制已經即刻踩油門,不過都溜後

其實溜後個下比大啖少少油就OK 我見好多車都係咁

其實係想睇下係咪正常,見有巴打話佢地架車唔會
同埋有時怕後面啲車太貼,一溜後少少就撞

但我試過幾時,鬆腳制之後會溜後,好在後面架車有啲距離

學自動波個陣, 斜路開車都係教比左油先鬆

自動波溜唔溜後真係睇部車同埋個斜度

玩過兩部車, 一部真係斜少少都會溜, 另一部係可以捱幾秒先會溜

其實宜家都好多車有hill-holder

有hill hold既學車, 考斜路開車已經冇意思

其實係想睇下係咪正常,見有巴打話佢地架車唔會
同埋有時怕後面啲車太貼,一溜後少少就撞

我見好多都會溜少少 同埋點都好唔應該跟車太貼尢其係上斜
有冇巴打試過拎住護照去考?
我咁岩唔亂身分證
星期一仲要一早去補領學牌
之後11點元朗考 希望趕得切

考試唔洗學牌的

你朝早衝去入境署, 唔好9點先去到

早一兩個鐘排隊, 報失身份證拎埋行街紙

不過護照都可能得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞