召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike

初學好多都唔會教,其實如果轉波rev match亦都唔需要(手腳都要快啦,如果唔係engine轉數drop曬就唔match)

btw,巴打個師傅同我嗰個差唔多,嗰時去過幾個試場,試過觀塘道70kph
巴打師傅姓咩

我睇過師傅註冊名單,佢個姓全香港得佢

認真,我都係喎

我嗰個姓萬
(唔會相認掛)

唔同
我果個不嬲教開1A 係教我2(其實應該一早諗到 )

我嗰個教開2

姓藍?
記唔熟d步驟又驚俾師父鬧

求教

棍van開車是
較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 入1波 > 摩擦點 + 鬆手制

如果短暫停車/未搵手制又可以開返車是
踩實break > 入返1波 > 摩擦點 > 慢慢鬆break

仲有如果大前路中間有個燈位 用緊3波行
突然黃燈的話 係咪可以直接用3波停車

三波停燈好似即肥
聽日考
咁大雨真係兇多吉少
尋日考完衰路試 諗緊排快期定慢期好
師傅建議我慢期 因為驚我抽到培正道 本身忠義街考
大家有無咩高見

初學好多都唔會教,其實如果轉波rev match亦都唔需要(手腳都要快啦,如果唔係engine轉數drop曬就唔match)

btw,巴打個師傅同我嗰個差唔多,嗰時去過幾個試場,試過觀塘道70kph
巴打師傅姓咩

認真,我都係喎

我嗰個姓萬
(唔會相認掛)

唔同

我嗰個教開2

姓藍?

都話姓萬
嗚呀 聽日考元朗15:25有d緊張訓唔著

加油呀

多謝巴打 岩岩pass左
多謝巴打支持 同埋 清潔部經理 & 邊度俊呀 & 咖啡扑奶茶 巴打既意見

1 take? 叻仔 快啲拎P
大家有無咩高見

慢期咪一樣會抽到培正

求教

棍van開車是
較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 入1波 > 摩擦點 + 鬆手制

踩實break > 入返1波 > 摩擦點 > 慢慢鬆break

停車開車我會

較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 打燈 > 入波+磨擦點 > 右鏡+擰頭 > 鬆手制

開車應該要望晒左右

較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 打燈 > 入波+磨擦點 > 望左右鏡>擰頭望右邊盲區 > 鬆手制

停燈位,抽頭,cut線 記得望鏡望盲區

停燈位係邊個時間望盲點
開始慢慢break果時定係停定之前

認真,我都係喎

我嗰個姓萬
(唔會相認掛)

唔同

我嗰個教開2

姓藍?

都話姓萬

我果個都係姓萬喎

求教

棍van開車是

三波停燈好似即肥

正常情況應該會tick 波檔,唔知嚴重定輕微

緊急情況3波照停,啫係突然轉燈果啲

沙田有條線係直路中間有個燈 好驚行緊3波果時突然轉燈

求教

棍van開車是

三波停燈好似即肥

沙田有條線係直路中間有個燈 好驚行緊3波果時突然轉燈

我果個教燈前要收收油,就算最後綠燈個官都唔會覺得你無做野
大家有無咩高見

慢期咪一樣會抽到培正

意思係慢期就算抽到培正都有多啲時間練同埋記熟條路

求教

棍van開車是

停車開車我會

較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 打燈 > 入波+磨擦點 > 右鏡+擰頭 > 鬆手制

開車應該要望晒左右

較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 打燈 > 入波+磨擦點 > 望左右鏡>擰頭望右邊盲區 > 鬆手制

停燈位係邊個時間望盲點

停車唔洗望盲點,望鏡就得
盲點係CUT線先要望

求教

棍van開車是

停車開車我會

開車應該要望晒左右

停燈位係邊個時間望盲點

盲點係CUT線先要望

sorry 露路巴打 , 講得唔好,我打停燈位意思姐係 燈位準備開車時

停車開車我會

開車應該要望晒左右

停燈位係邊個時間望盲點

盲點係CUT線先要望

sorry 露路巴打 , 講得唔好,我打停燈位意思姐係 燈位準備開車時

可以參考下呢個呀叔d片
https://youtu.be/zS38Abzhd8A
今日肥左忠義街
比前面貨車急停

停車開車我會

開車應該要望晒左右

停燈位係邊個時間望盲點

盲點係CUT線先要望

望左右鏡盲點,再鬆手制
好撚緊張 聽日兩點考
今日肥左忠義街
比前面貨車急停

做乜跟咁貼
今日肥左忠義街
比前面貨車急停

有貨車開路慢慢黎都得啦

求教

棍van開車是

三波停燈好似即肥

前面有燈位就好收慢 比個安全意識比考官
岩岩先追晒post, 都唔見有人講下考天光道有咩要注意,希望有巴打可以講下
下星期三考,好驚fail
今日肥左培正道
師傳話幫我排快期 最快幾時有得考?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞