召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
樂活棍van一take好感動
尋日考完衰路試 諗緊排快期定慢期好
師傅建議我慢期 因為驚我抽到培正道 本身忠義街考
大家有無咩高見

有信心就排快期,早拎牌早甩P
慢期一排要排半年
岩岩先追晒post, 都唔見有人講下考天光道有咩要注意,希望有巴打可以講下
下星期三考,好驚fail

驚fail 就即係你根本未準備好
如果係咁,fail 對所有人可能仲好...
大家有無咩高見

慢期咪一樣會抽到培正

意思係慢期就算抽到培正都有多啲時間練同埋記熟條路

快期培正pass 練4堂
今日肥左忠義街
比前面貨車急停

我都係今日考忠義街 死左火一次
大家有無咩高見

慢期咪一樣會抽到培正

培正係咪即係考天光道?
大家有無咩高見

慢期咪一樣會抽到培正

培正係咪即係考天光道?

兩條考線嚟
大家有無咩高見

慢期咪一樣會抽到培正

培正係咪即係考天光道?

兩條考線嚟

培正即係忠義街? 鳩估咋
大家有無咩高見

慢期咪一樣會抽到培正

培正係咪即係考天光道?

兩條考線嚟

培正街還培街正,忠義街還忠義街,天光道還天光道
大家有無咩高見

慢期咪一樣會抽到培正

培正係咪即係考天光道?

兩條考線嚟

3條線係附近
但係唔同野黎
嗚呀 聽日考元朗15:25有d緊張訓唔著

加油呀

多謝巴打 岩岩pass左
多謝巴打支持 同埋 清潔部經理 & 邊度俊呀 & 咖啡扑奶茶 巴打既意見

考邊條?
大家有無咩高見

慢期咪一樣會抽到培正

培正係咪即係考天光道?

兩條考線嚟

乜九龍唔係得五個考試線咋咩?
記唔熟d步驟又驚俾師父鬧

求教

棍van開車是
較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 入1波 > 摩擦點 + 鬆手制

如果短暫停車/未搵手制又可以開返車是
踩實break > 入返1波 > 摩擦點 > 慢慢鬆break

仲有如果大前路中間有個燈位 用緊3波行
突然黃燈的話 係咪可以直接用3波停車

三波停燈好似即肥

正常情況應該會tick 波檔,唔知嚴重定輕微

緊急情況3波照停,啫係突然轉燈果啲

前面有燈位就好收慢 比個安全意識比考官

咁收慢直頭轉返二波

求教

棍van開車是
較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 入1波 > 摩擦點 + 鬆手制

踩實break > 入返1波 > 摩擦點 > 慢慢鬆break

停車開車我會

較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 打燈 > 入波+磨擦點 > 右鏡+擰頭 > 鬆手制

開車應該要望晒左右

較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 打燈 > 入波+磨擦點 > 望左右鏡>擰頭望右邊盲區 > 鬆手制

停燈位,抽頭,cut線 記得望鏡望盲區

停燈位係邊個時間望盲點
開始慢慢break果時定係停定之前

停車唔洗望盲點,望鏡就得
盲點係CUT線先要望

sorry 露路巴打 , 講得唔好,我打停燈位意思姐係 燈位準備開車時

多謝指點

絲 有d後悔報左棍van
連登成日話女人揸車…… 我都覺得自己手腳唔夠快

求教

棍van開車是

停車開車我會

較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 打燈 > 入波+磨擦點 > 右鏡+擰頭 > 鬆手制

開車應該要望晒左右

較櫈/鏡 + 空波 > 撻匙 > 打燈 > 入波+磨擦點 > 望左右鏡>擰頭望右邊盲區 > 鬆手制

停燈位,抽頭,cut線 記得望鏡望盲區

停燈位係邊個時間望盲點
開始慢慢break果時定係停定之前

停車唔洗望盲點,望鏡就得
盲點係CUT線先要望

sorry 露路巴打 , 講得唔好,我打停燈位意思姐係 燈位準備開車時

多謝指點

絲 有d後悔報左棍van
連登成日話女人揸車…… 我都覺得自己手腳唔夠快

其實無乜必要唔洗考棍啦,好多新車都轉哂自動啦

求教

棍van開車是

三波停燈好似即肥

正常情況應該會tick 波檔,唔知嚴重定輕微

緊急情況3波照停,啫係突然轉燈果啲

前面有燈位就好收慢 比個安全意識比考官

咁收慢直頭轉返二波

驚佢轉燈就收收油,做好轉波準備
個燈唔轉就照去
禮拜五兩點永考街有咩要注意?
我有一個問題係上葵盛圍條斜路嗰陣用2波定3波好 師父就叫我用3波但係我喺斜路到2轉3我自己總係覺得唔夠力咁架車又嘈 係唔係我轉波手腳太慢
我有一個問題係上葵盛圍條斜路嗰陣用2波定3波好 師父就叫我用3波但係我喺斜路到2轉3我自己總係覺得唔夠力咁架車又嘈 係唔係我轉波手腳太慢

永孝主要係多死車
有少少覺得過唔到都一定要讓對面線過先

我睇過師傅註冊名單,佢個姓全香港得佢

認真,我都係喎

我嗰個姓萬
(唔會相認掛)

唔同
我果個不嬲教開1A 係教我2(其實應該一早諗到 )

我嗰個教開2

姓藍?

都話姓萬

我果個都係姓萬喎

全港得佢一個
師兄/弟你好
(我甩咗P,唔知你係師兄定弟啦)

上斜2波得啦,可能考斜坡起步

我都係考2點

要小心試場落斜嗰到

我考嗰陣試場出去同返黎都無咩車

但係死左兩次火,太緊張
大家有無咩高見

慢期咪一樣會抽到培正

培正係咪即係考天光道?

兩條考線嚟

呢度好少人討論培正
忠義同天光就多

我嗰個姓萬
(唔會相認掛)

唔同

我嗰個教開2

姓藍?

都話姓萬

我果個都係姓萬喎

全港得佢一個
師兄/弟你好

你覺得佢教成點
我兩次紅綠燈起步死火佢都無屌過我
反而屌後面條友話佢都想快 你呠乜撚姐

我嗰個姓萬
(唔會相認掛)

唔同

我嗰個教開2

姓藍?

都話姓萬

我果個都係姓萬喎

全港得佢一個
師兄/弟你好

你覺得佢教成點
我兩次紅綠燈起步死火佢都無屌過我
反而屌後面條友話佢都想快 你呠乜撚姐

師傅教落,掛左學牌就理鳩得後面呠
最緊要控制好架車,做好本份,慢咪慢囉,好過危險
聽日考 係咪有身份證,學牌就得?
上咁多堂都無人講 我又無問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞