召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike

袋錢入你袋,官都睇你唔過眼

最後Pass左就多謝佢既, 不過心理質素唔夠都可能半路比佢嚇親肥埋

真係揸車又點會唔cut

你食飯前定放工前啲時間去考好少可聽考官咁屌考生

西鐵站下面 左線過兩條線 去右邊果到

西鐵底下右轉之後, 左線去右線
不過完走之前佢都有話我西鐵前cut2條線果度明明無車, 做乜唔一下cut晒兩條線

巴打過宏業東同康業街果陣有咩心得?
次次行宏蘇東都俾師傅屌到仆街
話d意識好麻麻
我下星期考15:25
師傅話靚時間 希望幫到我pass

你個時間行其他路線機會大過宏業東,因過宏業東3-4點多車到打仗咁, 不過操熟宏業東應該行邊條都會合格

1525宏業東要注意地點我覺得有幾個:
1. 油站的士排隊, 車房可能有車出入
2. 基本上每個路口都有死車, 師傅教睇唔到路當有車,轉左我會低速轉彎, 吊極力子行到中間白線頂住個位同時睇對面線,睇到無晒車就打燈借線出; 轉右既話埃住條白線,搵到轉彎位先,見到路口無車出就轉入去, 再打燈借線
3. 臨到西鐵底前既cut線2線, 如果太多車cut唔到, 要係箭咀前停車等cut
4. 由於成條路線都要不停cut/借線, 記得每次都要睇鏡望盲點

祝巴打順利

仲有過線扒頭真係要慢慢黎 有唔對路要停
我就衰左油站左轉個路口 一起步就有貨van劈住入彎都反應唔切就俾考官即肥
有冇好師傅介紹
想學自動van

最後Pass左就多謝佢既, 不過心理質素唔夠都可能半路比佢嚇親肥埋

真係揸車又點會唔cut

不過完走之前佢都有話我西鐵前cut2條線果度明明無車, 做乜唔一下cut晒兩條線

話d意識好麻麻

你個時間行其他路線機會大過宏業東,因過宏業東3-4點多車到打仗咁, 不過操熟宏業東應該行邊條都會合格

2. 基本上每個路口都有死車, 師傅教睇唔到路當有車,轉左我會低速轉彎, 吊極力子行到中間白線頂住個位同時睇對面線,睇到無晒車就打燈借線出; 轉右既話埃住條白線,搵到轉彎位先,見到路口無車出就轉入去, 再打燈借線
3. 臨到西鐵底前既cut線2線, 如果太多車cut唔到, 要係箭咀前停車等cut
4. 由於成條路線都要不停cut/借線, 記得每次都要睇鏡望盲點

祝巴打順利

我就衰左油站左轉個路口 一起步就有貨van劈住入彎都反應唔切就俾考官即肥

我第一次宏業東 肥左係油站小巴的士入氣
油站要格外留神的士同小巴
係宏業東多死車 對頭車 要慢慢過

第二take 元朗邨輕鬆過 cut線 望到無車就過 要果斷小小 否則比人話判斷力不足 學車佢成話我:望到有車先過咪遲囉 無車就過 唔好等 學車果陣成日cut到烏龜咁慢 比師傅屌 話我阻住後面 (西鐵下面 左過右果到)
有個黃格位果到 自己小心 單車外賣同廢老

西鐵下面 啲車一定會zip你位 考試操車先要習慣 唔好讓比人入 唔好比位人zip你 佢地zip你 你一急住轉
就好易忘記望鏡而肥 加油

我都俾的士佬搞過,佢係仆街架啦
但係事後諗返轉頭,我會怪自己唔夠留意路面情況
自己如果真係做足又有一直留意嘅話,當下踩逼力嗰個就應該係自己唔係阿SIR

一過死車即cut點解仲zip到上黎
即係架的士係你尾 的士過死車仲快過你cut線然後zip左上黎?

又係的士佬...好多人都死係的士佬手上
不過係咪你過得太出呀

岩啊 即cut但係大角度斜入
可能因為師父成日話我扭駄急個官會肥我
我見前面未有耐到燈咪扭小小算 但係有打燈 我都入咗小小 唔係準備cut 佢咁都zip到我

我覺得唔係急唔急,係你過架死車個陣駛得太出,過個陣隔一個門位就夠,太出嘅話有機會冇人sip你都肥,因為係逆線行車

我個位係禮頓道個燈位前 , 不過都係自己睇唔足鏡 個時太緊張堂駄驚佢話急速

最擔心係重考抽中樂活道 到而家仲未試過個條斜路起步

樂活道其實冇乜野, 我開頭都有D怕但係試過就冇咩, 先搵摩擦點再比油(1500-2000轉)hold住極力子+油門, 鬆手制就得, 玩過4-5次都上得好順

其實除左樂活道之外係等練調頭泊車個個斜路都可以做呢個比油上斜路嘅方法, 但係個度冇咁斜所以1000-1500轉就夠哂, 我去練個陣排隊上去就會順便練埋呢招

加油啊, practice makes perfect (利申下星期一考)

所以有諗過轉師傅,依個師傅唔係唔好,但係好守規舉
抽到快期永孝街,難唔難 van丙部
抽到快期永孝街,難唔難 van丙部

超難。肥硬
有冇好師傅介紹
想學自動van

做乜咁睇唔開,youtube有個伯伯教幾好
自動van一定貴
欣彤絲打加油呀
星期六 日 快期 system有冇update
新post lm
金鐘整車牌是咪排最耐..
星期六 日 快期 system有冇update

好似有
之前考泊位,隻腳震到控制唔到

呢隻糖係有振靜/放鬆嘅作用
無乜味嘅,考前食兩粒

話d意識好麻麻

祝巴打順利

我第一次宏業東 肥左係油站小巴的士入氣
油站要格外留神的士同小巴
係宏業東多死車 對頭車 要慢慢過

第二take 元朗邨輕鬆過 cut線 望到無車就過 要果斷小小 否則比人話判斷力不足 學車佢成話我:望到有車先過咪遲囉 無車就過 唔好等 學車果陣成日cut到烏龜咁慢 比師傅屌 話我阻住後面 (西鐵下面 左過右果到)
有個黃格位果到 自己小心 單車外賣同廢老

西鐵下面 啲車一定會zip你位 考試操車先要習慣 唔好讓比人入 唔好比位人zip你 佢地zip你 你一急住轉
就好易忘記望鏡而肥 加油

多謝3位巴打俾左咁多貼士我呀
想問多樣 西鐵下面左cut右好似係雙黃線黎 我地真係可以停車等cut線?
我而家好多時係轉入去之前望住果個紅綠燈 臨入前見佢閃就收慢等下盞 就唔會俾果條直路車衝上黎cut唔到線

真係唔該哂3位巴打

師傅咁教, 我未試過

但係, 你行到最後唔停繼續行會去左第二度

無乜味嘅,考前食兩粒

係咪車淑梅果隻?

無乜味嘅,考前食兩粒

係咪車淑梅果隻?

唔知
唔睇電視唔聽收音機
不過食過係work

我第一次都係...
下下星期考培正 到而家都未行過
下下星期考培正 到而家都未行過

準備考鴨駕 有咩要注意

衰左記得唔好再學,揸車唔岩你
永孝街肥丙部 抽多次又中返永孝街
永孝街肥丙部 抽多次又中返永孝街

肥咩?
利申: 永孝pass
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞