召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
想請問下學輕型貨車如果35堂夠唔夠,想學棍波,過幾日去交表,因為我見駕駛學院果啲15堂

應該15堂係出街,另外有十幾堂係淨考泊位

唔係呀,駕駛學院最平plan係15堂+送4堂總共19堂學哂乙部丙部

唔夠
想請問下學輕型貨車如果35堂夠唔夠,想學棍波,過幾日去交表,因為我見駕駛學院果啲15堂

運輸署建議30堂
正常35堂就好夠 除非真係天資差

運吉係建議30小時

唔夠可以加

你學到咁上下就知自己夠唔夠

如果上多d堂大d機會 1 take pass, 咁實好過重考
今日考既巴打加油,慢慢黎,唔洗急

啱啱又練咗
我覺得路試會肥
考忠義街

咁早都有得練

早鐘 6點開始

你師傅真好

好驚今日肥對佢唔住

考成點?上次考朝早,師傅話要9點半後先學得車,冇得練

啱啱又練咗
我覺得路試會肥
考忠義街

咁早都有得練

早鐘 6點開始

你師傅真好

好驚今日肥對佢唔住

肥咗路試 乙部pass咗
好彩師傅有早鐘學 練熟曬泊位掉頭
個19號好大隻

啱啱又練咗
我覺得路試會肥
考忠義街

咁早都有得練

早鐘 6點開始

你師傅真好

好驚今日肥對佢唔住

法例話要九點半先有得學

啱啱又練咗
我覺得路試會肥
考忠義街

咁早都有得練

早鐘 6點開始

你師傅真好

好驚今日肥對佢唔住

法例話要九點半先有得學

朝早7點就去學泊車了
唔咁早去 排隊都冇哂時間

啱啱又練咗
我覺得路試會肥
考忠義街

咁早都有得練

早鐘 6點開始

你師傅真好

好驚今日肥對佢唔住

法例話要九點半先有得學

朝早7點就去學泊車了

屌我平時番工 平日剩係夜晚先有時間學 根本學唔到泊車 都唔知點撚算

啱啱又練咗
我覺得路試會肥
考忠義街

咁早都有得練

早鐘 6點開始

你師傅真好

好驚今日肥對佢唔住

法例話要九點半先有得學

朝早7點就去學泊車了

屌我平時番工 平日剩係夜晚先有時間學 根本學唔到泊車 都唔知點撚算

我同你一樣
上咗2X堂 八成都係夜晚7點後學
係拎咗日星期六一早就去學
2堂已經試到5-6次泊位調頭
不過我港島 唔知你情況點

啱啱又練咗
我覺得路試會肥
考忠義街

咁早都有得練

早鐘 6點開始

你師傅真好

好驚今日肥對佢唔住

法例話要九點半先有得學

朝早7點就去學泊車了

我同你一樣

我剩係試左幾次調頭
仲未控制到架車點樣有咁慢行咁慢
鬆左小小腳掣 架車一開始係會慢慢行 但會越行越快 明明已經定實左個腳掣同極力子

啱啱又練咗
我覺得路試會肥
考忠義街

咁早都有得練

早鐘 6點開始

你師傅真好

好驚今日肥對佢唔住

法例話要九點半先有得學

朝早7點就去學泊車了

我同你一樣

我剩係試左幾次調頭
鬆左小小腳掣 架車一開始係會慢慢行 但會越行越快 明明已經定實左個腳掣同極力子

幫唔到你 我貨自
我想講 泊車掉頭叫你去排隊等嘅都係水鳩你 真正好既師父 會喺九龍塘嗰度泊同掉 嗰度有幾個位唔使排隊可以直接練
我想講 泊車掉頭叫你去排隊等嘅都係水鳩你 真正好既師父 會喺九龍塘嗰度泊同掉 嗰度有幾個位唔使排隊可以直接練

你考油塘忠義呢d斜路掉頭泊位既都係試場練好d
星期五天光道

啱啱又練咗
我覺得路試會肥
考忠義街

咁早都有得練

早鐘 6點開始

你師傅真好

好驚今日肥對佢唔住

法例話要九點半先有得學

朝早7點就去學泊車了

我同你一樣

我剩係試左幾次調頭

越行越快係正常,因為車嘅扭力係 acceleration,速度係會一路快。

吊個最細最細嘅極力子,架車只會好似螞蟻咁行,咁架車就快極都有限,自己吊唔到呢個慢速,就叫師傅示範下。記著呢個感覺,扭軚嘅時候吊返呢個位,車慢軚快,扭好之後,向前向後可以吊返高好少少,比架車快返少少。

師傅成日講吊極力子嘅幅度係用頭髮絲嚟計,唔可以放多個一個銀仔嘅厚度。唔係嘅話架車會飛咗出去上𡒊(當然架架車極力子新舊唔一樣,同埋個個考場斜度唔一樣)

如果左腳真係唔得嘅話,就定一個你能力內最慢嘅極力子,右腳一路放 brake 上面,踩下鬆下,但係唔可以大力踩,唔係會 chok 到個官。

其實簡單講中,兩隻腳都要柔,正常左腳吊高低就得,右腳輔助。左腳唔得就吊定一個位,淨用右腳控制。

巴打,有冇睇頭D,有集係對乜嘢神之腳,啟介要將原本踩一格嘅腳制,細分做五格嚟練,再細分做十格,先可以超準咁踩個腳制,人車合一,完美控制架車。我知我誇張咗 ,其實係類似嘅嘢嚟。
有冇考元朗巴打?
下星期 考0915 元朗多唔多車?
0915係唔係第一個考?
次次學車都係夜晚
同埋真係唔多記得條路點行
點解跑馬地路試排得特別快
我見連呢度啲巴打都好似冇乜人考
跑馬地特別難考/易肥?
有冇考元朗巴打?
次次學車都係夜晚

下星期考1400
想了解下個路面會咩情況
跑馬地特別難考/易肥?

少人考私家車掛
有冇考元朗巴打?
次次學車都係夜晚

最早唔係0930咩?
愈早愈少車,我聽師傅講過第一round好大機會行元朗村

啱啱又練咗
我覺得路試會肥
考忠義街

咁早都有得練

早鐘 6點開始

你師傅真好

好驚今日肥對佢唔住

法例話要九點半先有得學

法例6點到7點半係可以學
跑馬地特別難考/易肥?

少人住港島
有冇考元朗巴打?
次次學車都係夜晚

下星期考1400
想了解下個路面會咩情況

兩個都幾好啊 唔係返工/學時間 慢慢渣 淡淡定就幾好
小心西鐵黃格 左過右線 西鐵站下面比貨車zip位
留意釆疊庭盲點
八月補考
永孝街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞