TD Ameritrade HK/int德美利證劵中伏區 (5)

1001 回覆
21 Like 0 Dislike
Citi wire入返香港個個for local就得 swift message打返#account number
Citi過美國行都係用fedwire
巴打咁樣做係咪會快啲?
昨日initiate咗acat acount transfer去ibHK

本身CS intl有戶口,就算開td intl, 最後咪變咗兩個CS account...嘥氣

有冇人最後都係揀咗去ib HK?
請問ola 係點解?呢兩間有乜分別?
下乜td int 冇得用港紙入金咁on9架,多謝提醒。
咁用td int嘅巴打們,你哋通常用乜方法轉美金?

我用Citibank, 印象個rate 都兮兮地
建議開多個IB account, IB兌換美金港紙個rate唔差
然後IB每個月可以免費轉出一次錢
你就可以轉去TD intl
ola係俾亞太區開戶嘅網,開完冇分別
Thanks 誠哥子民
原來要咁玩法,唔該晒
諗緊淨係用ib黎入錢會唔會好on9 仲要限死一個月一次
係幾煩
所以我開CS intl算
無開City 就用網上銀行電匯過去用住先, 你應該唔會個個星期對換美金過去用既, 一野過轉一次就有, 頂多咪2個月次(加錢買貨 或 輸左), 咁收一次手續費都可以接受既, 只係出金就手續煩D啫.
OH 咁我就未玩過這兩樣, 咁應該Save 唔到好多資料留比新戶口用, 但用電腦版睇美市會多功能好多, 不過我都知好多人在街或床上訓住睇個市的, 習慣唔同, 各有所好.
如果in 淨係用黎兌錢轉錢唔trade股票,駛唔駛俾10蚊鎂最低月費?
IB
只要在網上銀行, 比齊資料, 同你戶口資料(姓名, 戶口名), 都幾難會錯, 錯左都係等一個月內退返你戶口既.

以下你係個人網上銀行戶口做法, 入啱資料, 其實幾難錯. (網上銀行有一個勁功能, 可以入一次資料選下次再用(Save 在你經常轉賬List), 就不雖要次次入資料)

Wells Fargo Bank, NA
420 Montgomery Street
San Francisco, CA 94104

ABA transit routing # 121000248

轉入賬戶(For credit) to: TD Ameritrade Clearing, Inc.
200 South 108th Avenue
Omaha, NE 68154
Account #4123214561
應該不用, 只要你匯錢過去TD INT 戶口時, 指示欄: 寫啱你姓名同TD INT Account Number 無錯就可以了. (我就未試過, 可以問下佢地個Help先.)
我都無美金戶口, 係用普通儲蓄戶口(網上銀行過戶入金), 匯款過去TD INT 算, 唔係日日轉, 一野過OK啦. (手續收費點都係比一次啫)

Wells Fargo Bank, NA
420 Montgomery Street
San Francisco, CA 94104

ABA transit routing # 121000248

轉入賬戶(For credit) to:
TD Ameritrade Clearing, Inc.
200 South 108th Avenue
Omaha, NE 68154
Account #4123214561
我記得間銀行叫first nation乜乜嫁喎,依個你邊到揾的
不過而家開IB 已經免費, 不用月費, 又好似幾抵玩咁, 開左唔用都OK, 只做轉錢(如果你係個個用都要入金的話), 我就有FT and TD INT, 開多一個IB就唔會, 已經玩唔曬3個戶口了........
我用緊TD HK, 佢哋戶口都係wells Fargo
TDUS wire page入面嘅local wire transfer information就係呢個
但我地香港唔係要用international transfer 個pdf入面d指示咩?係咪其實local/international 都無所謂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞