[音響撚]音響HIFI討論區(15)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
明線走地下都仲接受到, 上牆真係頂唔住
我都好明白
裝修完先諗點砌,只可以走明線同牆角
又冇留位放座地,啲櫃又唔夠深放機
同是天涯淪落人

最抵死係裝修果時佢有問我要唔要整喉, 我又好瀟灑咁話唔使 依家只有後悔
完全一樣 個櫃成幅牆咁長 只可買書架, 音響架成個上牆台
我6年前裝修仲係1080 電視
BT老翻劇/電影加條2.1 sound bar已經開心
無人諗到4K 同Atmos 串流會發展我咁好
但係人聲方面如何的因為見都係主要加強低音
我都用緊 stream +dac v1 落 2ch amp
謝謝巴打
求教

我隻A100 想加個subwoofer比佢
1)個sub out頭係唔係同軸頭黎?

另外隻subwoofer係SBX10
2)我應該用咩同隻A100連接?
3)同埋隻subwoofer除左volume外仲有冇其他野要set?
4)手頭上的線只係得一條RCA to RCA同RCA to 3.5mm,我應該買轉插定買同軸to RCA或其他?

問題有D多 ,多謝各位師兄指教
sub out通常 RCA線黎
A100sub out>>>>>sub仔input 下面Unbalanced left
1條rca to rca就得

3.sub仔仲要較crossover,即係分頻點,代表佢要做嘅工作頻率,100hz代表佢負責做100hz以下低頻
你隻a100下限係52hz,你sub仔可以較到50-60hz咁上下試下,實際都係要睇環境,要自己試
rca插一邊?
咁應該插紅定白?
之前網上睇過一篇文話A100分比subwoofer係分20-40hz,唔知真唔真
咁我係咪應該set 50hz?
另外想問,set 200唔係都得咩? 200以下咪包晒1-200囉?新手求教🙇🏻‍♂️
仲有phase相位,如果sub仔放喺你前面就用0度
佢係同我成90度 (打橫)
因為無位放🤦🏻‍♂️
應該0定180
理論上Set200hz即係52~200會重疊咗,低頻會變多咗
sub仔要做嘅嘢多咗,如果你set50,佢只需要集中做50hz以下嘅嘢,質素會好啲

其實實際都係睇聆聽環境/擺位,同埋自己聽感,低音重啲可能會仲爽啲咁
用0度先,之後自己再比較下
thank you 我試吓先
有無人聽過bricasti m3?
有冇ching 用bluesound powernode?見香港好似無乜人講咁
究竟你隻耳有問題呀定靠害

聽嗰度啲聲你做標準
問題係, 佢係官方寫明既專門店, 咁點會冇參考價值.仲有1f個間都係差唔多

有無睇過說明書?
外國多啲review
國仁 有開過箱舊版 去feversound 可以睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞