[音響撚]音響HIFI討論區(15)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
E-5000
PSI 又淨係買得起最細隻
睇緊focal, 不過香港唔見有得試
E-5000 太貴
本來諗住mcintosh ma7200,
但個櫃唔夠深放唔到
咁唯有揀E-480
唔該巴打先,因為諗住第時玩法多啲,可以分part upgrade, 玩passive 個彈性好似好啲,所以冇諗wireless 版住

我都有諗過cxa81, 巴打覺得夾唔夾meta?
本身已經有隻kef kube 10b 夾lsx
但係我唔加sub都覺得夠
而家Amazon賣iLoud mm us239係唔係特價黎?
換電腦想換埋喇叭
唔急就等埋black friday睇下仲有冇得平
聆聽空間唔大的話我覺得ok ,cxa 81 叫推得郁,但未算推得好。

Meta 我覺得中音好正,但高音同低音係差啲,
我加左個isoacoustics 座先低音出返啲,如果想要多啲可能加埋sub 或者乾脆換過對好啲
我都係聽呢度巴打們建議再去試聽
我自己鍾意mcintosh ma7200 啲聲,
但唔夠位放
second choice 就係Accuphase e480

至於樣呢啲好主觀喎
你鍾意樣唔代表鍾意埋個聲
你有冇睇埋咩款
有冇師兄有興趣夾美國 Qobuz Family Plan ?

https://lihkg.com/thread/2776274/page/1
之前有問過各位巴打關於ewa speaker cable
但聯絡間野完全無人覆 係咪已經執左?
要方便就揀ls50w2
有冇ching玩auralic?
想知大家用lan定係用wifi連
上網佢話推薦wifi
但我自己覺得lan線D密度好似好D
介紹下自己同埋有啲問題想問
而家用
speaker :b&w cm7 + 外置ribbon 高音
amp: kinki studio exm1 (換晒裡面啲opamp 1 dual 4 single 做 dual sonic imagery, 2x single sonic imagery +sparkos lab 2590) ,真係差好遠soundstage wide 左好多

dac: custard x12
source: bluesound node 2 (coaxial to dac)100% Spotify

1.我之前手痕買左個raspberry pi 4 裝左 volumio ,用Spotify, usb audio out to dac 。同一個dac, usb 解碼好似冇咁好聽?定係要再買個DCC/飛秒 (singxer su1 usb> IIS) to DAC?

2. 有冇人比較過DAC LKS 003, 004, 005 ,和 holo audio泉 1, 2,3?
見而家LKS 003 二手3k,泉1, 5k 泉2 大約8k ,唔知分別係點.

好奇想知道R2R係點,我見 意見好兩極化
pi2aes有埋aes,i2s 輸出 jitter仲好過su6 抵屌
有啲興趣,唔知PiCorePlayer 用唔用到佢?
e480出左3年有多 睇返差不多每4年就會推出新版 估計(鳩估)2022年尾會出
googled 真係幾有趣.
不過好似得外國先有
香港搵唔到
二手度度都冇 (33, caraouell , fever)

同埋 raspberry pi 唔知用邊個os
ropieee 与好似乜都冇好簡單
volumio 如果唔會月畀錢(30 per month) , 連BT都用唔到

仲有moode 未試唔知係點。
如果你買新version bluesound 遲啲可以有usb sound output.
我用緊node 2 覺得用同軸出 dac聲音唔錯( 用緊gustard x12)
如果淨係用佢 內置嘅dac就真係好差啦, 有比較過
我見全部chord dac 細細部咁但係個個都讚佢好勁究竟係乜嘢聲底令到佢咁勁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞