[音響撚]音響HIFI討論區(15)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
volumio 每個月放水先至有藍牙,tidal, etc
yamaha就通利
其餘兩個就富強/雅歌,但唔肯定有冇得試
個人覺得yamaha難聽,會揀t8v
我依家聽歌 /睇戲為主
我由 電視arc >pm6007>喇叭 咁樣正路?
最近砌左部電腦想入個喇叭
想問下2000樓下有咩推介
除左電腦用 會插埋黑膠機用
睇過S880DB 但得白色
想要黑色 成個環境設備都黑色
白色會好怪
Ching, 部kinki 換op amp 易唔易?
睇中左佢部新款前後級
易, 玩完感覺闊咗好多,soundstage everything.
我都係淘寶買sparkos ss2590不過應該真貨, sonic imagery 就二手買返嚟
呢部都200w 8 omg, 你推啲乜喇叭要用到咁勁
用緊naim 前後級,要換都係換返前後級者
朦朧美
想請教下各位師兄 原本本身用緊ls50 wireless 2,之後買咗個ifi zen stream以為佢可以usb接電腦同coax out ls50 當喇叭點知唔得 咁佢個streaming其實係咪同ls50重複咗冇用
中篇寫好了,呢部份講吸音同擴散嘅基本概念……https://www.facebook.com/Akoustia/posts/116773840812724
其實電腦有optical 已經得
如果 USB 解碼,應該係買ifi DAC?
電腦得aux同usb 所以先想用ifi zen stream 個usb以為okay. 如果用usb->Ifi zen Dac V2 ->aux->ls50會唔會好過就咁usb-> ddc -> Coax-> ls50?
ifi DAC 評價唔新差
不過你真係 樣樣都好就要課條好既AUX
多謝巴打先 睇嚟我個ifi zen stream又要賣返出去

ifi DAC V2 後面係咁
USB 駁電腦,rca 轉3.5 落 LS50w2
我都諗住係咁駁 咁係咪已經冇咗電腦啲雜訊
呢樣野無人敢包,咁你要 由所有線材都要靚
靚usb 線,靚RCA 轉3.5
Okay 我再做下research先. thx ching
唔明點解搞到咁複雜但我覺得usb > ddc > coax會好D
AUX 我冇乜好感
師兄玩hires flac file?
其實有個更簡單方法 買隻support DLNA 既NAS server,張啲flac file 擺曬入去 ,再用 KEF 隻apps 無線咁播
1 bay 2千幾搞掂
我宜家其實用緊呢個組合 但係睇人地啲post又話其他dac靚聲啲
我都有玩呀 不過我想一speaker兩用平時用埋嚟做電腦speaker打下機睇youtube
DLNA 其實 用緊 Ls50 w2 既DAC
除非 萬元級以上
唔係好難好得過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞