[音響撚]音響HIFI討論區(15)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
如果歌庫係qobuz /tidal cover到 我強烈建議用呢2個
你自己聽過就知
tidal嗰啲係比spotify圓潤啲闊啲順滑啲開揚啲
一定聽得出

但最重要係聽嘅嘢邊個平台多
當然無損係靚啲
但spotify絕對唔係聽唔入耳
spotify一定好過youtube

好多友仔一日到黑聽試機嘢喺到J套喇叭
聽試機嘢仲多過聽想聽嘅歌

我自己就聽啲真係想聽嘅嘢

大佬俾你揀
搵林鄭同李家超喺你面前現場唱雙簧
定用電話喇叭聽eason吖

唔啱聽嘅嘢靚靚聲都冇用
醬油
好日都唔買一套 買對好少少既入門級
我見巴打講A2+ wireless 有啲吹大咗
所以無諗
A80 又捨得使三千五百幾
kanto yu2?
利申9up
試下先
無比較無傷害啦
有friend聽開sportify唔覺得有問題
但一轉聽Tidal已經番唔到轉頭
有無歌手/歌名 幫你睇睇
想問下 presonus eris e3.5 主要for 打機睇戲 ok?
依家用緊 Razer Leviathan 大聲少少就震到我
動漫歌可能youtube music 有驚喜
想問下巴打們本身用緊電腦USB-> DAC(REM ADI 2) -> 喇叭 (ADAM A5X), 想換隻細少少啲喇叭有冇咩好介紹..genelec 80xx? presonus eris 3.5? 或者其他好介紹..不直around 3-4k 一對
想請教下
小弟新手中的新手
電視用sony 7500f
喇叭想買edifier A100/ S3000 pro
我見電視有光纖頭 喇叭又有光纖頭
到底洗唔洗電視去DAC再入喇叭?
定係直出直入喇叭?
同埋用光纖的好處係唔係只有低延遲?
感謝🙏🏻
我都想入對A5X 比 ADI-2 DAC
想問下巴打係幾大面積空間用
同埋覺得個組合會唔會太乾?
電視光纖直插喇叭得啦
thx👍🏿
唔該巴打最近聽過哂 最後揀返tannoy gold 8

等緊佢送黎香港途中要揀埋dac
我係iphone>dac>gold 8
同時電視optical out>dac>gold 8
而gold 8淨係支援trs 同xlr
其實係未一定要揀返有xlr輸出既dac 先夾到gold 8?
淨係得rca 既得唔得?
rca輸出再轉trs/xlr 既線咁駁會唔會冇咁好聽?

以上條件既話有咩dac推介?想二千內 二手都得 budget都用哂喺喇叭

做過功課見巴打們講過teac ud301 同topping d30
仲有冇其他更好既選擇?
schiit modi 3+
iloudmm你地直出?
teac nt505
平d就ifi dac + ifi xlr線 ~2k
香港得ifi dac v2 ,
signature v2 要外國買
rca係轉到xlr,除非budget 太少,唔係都唔會咁做
大陸dac個人就唔會揀
友誠8樓好似有teac配tannoy試,試完再決定都未遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞