[音響撚]音響HIFI討論區(15)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
NAD M10 V2
我之前加部DENON x4700h 都係加個櫃仔上窗台,裝修唔夾真係無計
Hello,是咁的,小弟最近一時興起開左個page分享下同音響/聲學有關嘅,比較學術性嘅內容。如果有興趣嘅話可以留意一下:
https://m.facebook.com/%E6%9F%90%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E9%9F%B3%E9%9F%BF%E7%A0%94%E7%99%BC%E5%B7%A5%E7%A8%8B%E5%B8%AB%E7%9A%84%E7%A2%8E%E7%A2%8E%E5%94%B8-%E5%B8%AD%E8%8F%B2%E6%96%AF-109113304912111/?tsid=0.6813853326592663&source=result
有無睇過鬼斧神工119 喺大陸b站成日笑鳩d音響玄學 佢好似做過JBL/audio precision 工程師
有睇過下,我可能知佢邊個黎,LinkedIn上有個背景非常似嘅fd好偶爾會同佢講下野屌尻d snake oil product

真係睇到茶都噴左出黎
依個真係唔知講咩好
佢上個月岩岩出咗條片爆seed只能講hifi界太多打手/騙子 甚至headfi比喇叭更加嚴重
X仁都有讚你wo
佢有睇開我個人FB d野嘅,琴日見我一開page佢就問我share去佢個Feverxxxxx group度了lol
高質
點樣分別到用constant directivity 設計嘅喇叭?
咁多位巴打
新手想買對有源喇叭
去左試tannoy gold 5發現冇想像中咁好聲 好朦 唔夠分析力 ADAM T5V/JBL 305會唔會好D?
同埋我係用MOOV 咁係未冇得玩Streamer?PHONE->DAC->喇叭 咁樣玩先玩到同保留到無損格式?咁樣搭配應該揀邊隻dac?預算total$5000咁上下
要睇measurements了。
冇measurement睇,齋睇設計,一般2路書架起碼要有個有waveguide 嘅高音先做到。
3路嘅話如果佢d單元係大中細咁嘅size排上去,directivity 通常都幾constant 嘅。
你試個陣,用咩dac同source , 正常冇咁差.

moov =>手機J條連落dac , 不過有線都幾麻煩.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞