[音響撚]音響HIFI討論區(15)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
我海關係老父
後面TR佢要裝層板黎做裝飾遮一遮條線槽先過到關
就咁拉線上去肯定no way
Floor 5隻Polk 喇叭 $3200 (二手)
全新Sub仔 $3700
全新 Denon x4700 $10500
全新FH TR CA minx 22 x4 $4400
喇叭線 HDMI 線 全綠聯 700人仔左右
音響架 700幾人仔
扣返5000蚊消費卷
5隻Polk 係咪signature系列S20+S35+S10
$3200好抵玩
Yup
樓上試音室換新款放旋拍 屎忽撞棍見到,仲有得試埋聲先俾錢
拉車仔 call lala move返屋企
我用緊S20諗緊換部amp,睇緊Denon X2700H 同 Yamaha R6A
見到你個setup搞到我都想搵下有無平既二手S35
如果1000零左右呢
有dsp既喇叭唔洗買dac

既然本身有成4千budget,點解唔買eve audio sc203
咁又冇4千budget咁多
x2700 得模擬atmos
入門我覺得起步有真atmos好啲
真atmos 要整天花
喇叭放書檯有好勁共振(ikea 啲蔗渣板),低頻某啲位出現嗚鳴聲,房又唔夠位放坐地腳架,有冇巴打有經驗,用隔音墊定isoacoustics 好?
首選isoacoustic
TM 5.1.2 應該最抵玩
各位師兄,

幫朋友問,請問呢兩款應該點揀?

價錢差唔多,一部全新,一部2018二手
係*三款先啱

唔該晒
電壓110v
唔係香港用,係美國。所以電係110v
如果你用到 110v , 未聽過 就盲買

有新買新, 冇就買舊旗艦=>中階機
跟手睇有冇 8k/60mhz >4k/120mhz >4k/60mhz(最底4k,hdr+要求),dobly verion
聲,dolby atmos , DTs:X,

額外功能,睇你需要: hdmi 幾多輸入輸出.airplay, 串流音樂.surround AI,wifi, 藍芽,3d . app好唔好用
睇你要做乜, 打機 xbox為例 有4k/120mhz , dolby atmos ,hdr10+ , 就可以食晒

只係睇netflex ,disney+ , 要 4k/60mhz, dolby atmos就食晒
isoacoustics
Thank you茶太師兄
我叫佢再做下功課先,做完再請教一下

佢買左套音響,主要想學下聽黑膠碟同埋有時侯睇下戲或者Netflix

暫時唔會用嚟打機。

做左啲功課依家差個AVR,
Onkyo,Yamaha,Denon

都係選擇範圍,筆直大概300到500usd,Google完都各有優點,睇其他po啲師兄好似用Denon多。

所以都未決定到
上邊3部,睇規格,應該係tsr-700 晒新, 今年新機.
avm有新買新啦
A100 最近見唔少人討論
但樓上見有師兄話唔掂
又見有人話升Dac 如呢類喇叭再買dac質素如何
新手想問dac用緊topping mx3 喇叭啱啱買左iloud mm
前面3.5mm拎黎插耳牛,iloud mm想插後面
用緊條3.5mm轉紅白線,紅白插topping mx3 aux in 個位,iloud mm插3.5mm無聲出
想問要點插先啱

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞