[音響撚]音響HIFI討論區(15)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
我覺得 會想上g1 始終g1都係近2 年產物呀 呢部可能真係太舊 國聲好似有齊g1 g2.1 可以上去望望
我自己幾鐘意auralic d野 果次試部Vega 中晒毒 不過窮最後係買左Altair g1
本身咩音響設備都冇
想買ls 50 meta 平時主要聽pop 聽人聲 聽慢歌
想問差不多既budget 有冇更好嘅選擇?
大家電箱有冇點特別整?原來我發現啲高頻v聲係電箱入面出黎個廳用電都有聲 師傅話要換制同fuse 唔知換咗係咪就無聲 有冇話搵邊間整換咩牌子制好?
本身咩都冇又唔打算瘋狂升級一律ls50 wireless2
收到 唔該你先
但想知點解 同埋有冇推介邊度買?
唔好意思 我都睇過下文 但唔係好明
因為wireless 內置埋擴大機同解碼 你比電佢 再電話播歌就搞掂晒 如果你買meta 係要再買擴大機同解碼 如果你純解碼 係要再駁電腦USB之類等等
如果你咩都冇 由頭起一套 應該係貴過買wireless2 效果仲未必好過佢 你去旺角友誠洗下樓試聽試用就明
就咁搵個電工得架啦
牌子你想普通定”audio grade”
反正都要換係咪用靚啲好啲 淨係廳同rccb制用靚啲都好
直頭係我想要嘅嘢唔該晒你巴打
佐敦果間好似係代理 唔知會唔會貴啲
可能你要搵下邊間零售平啲 格下價
ifi zen dac 送個條rca 線好短,有無咩線推介駁落active speaker 度?
一般用QED、SUPRA,依啲無咩鑊氣
Chord clearway
想問用Sony tv 內置既Netflix & Disney 同apple tv 4K 既app比較 ,邊樣聲畫會好啲?
用sony smart tv 你出到4K 先算,新少少A9F 以前上都全部陣亡
去返disney +個post睇
smart tv出得齊4k , DV., imax 得LG
其他device, 出得齊 DV , imax , atmos
有apple TV 4K , xbox
PS4, PS5, 得HD

https://lihkg.com/thread/2775604/page/5
佢個app真係好撚奇怪
我部sony有4k但個hdr有時怪怪地
用緊lsx想升級玩passive, 見咸片kef做緊雙11優惠,心思思想換對ls50 meta

聽講部野好難推得好,大家有冇串流amp 介紹,筆直10k度
咩都未買就買LS50 W2
畫面好似無乜大分別
但有人話聲果part Apple TV 4K好過電視內置app
LS50問題 一律建議買active
見鬼佬一講active成日吹奏ls50 wireless ii
其實依對對比起同價位果d studio monitor 邊個會好D?
用家表示,睇你有冇心入坑
有心既,10k 好難推得好,起碼20k
如果未諗住燒錢入坑,wireless 係10k 內差唔多係best buy

利申:用緊meta + cxa 81 , 預備upgrade 去Accuphase
Disney 個app 真係好撚古怪
我暫時用緊apple tv 4K 出就最好,有4K atmos
易入手嘅好似得PMC Result6
Dynaudio, Dali同Elac嘅Active speaker 香港唔知有無得買
一般聽下歌仔就唔好揀studio monitor啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞