[音響撚]音響HIFI討論區(15)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
入門新手求教

用黎做Sony A80j 既speaker,主要睇Netflix n Disney+ 和打ps5 。好小聽音樂

有咩入門級可以介紹黎玩?
因為我睇YouTube 既評測都係針對聽音樂 ,所以 係YouTube 做左功課都冇乜用
打機,睇戲,少音樂 soundbar幫到你.
睇你budget. 由1k -10k都有.

最底要求有 dolby atmos , 5.1
因為床尾位置限制,可以放到 左右兩個音箱;反而 裝唔到 一條sounds bar
掛電視機頂囉
有錢就sony ht-a9
呢個有考慮。
但 有幾多reviews 話有 間中窒聲,因為同Wi-Fi 撞頻道,有啲人仲話 要熄Wi-Fi 解決
影你張床睇睇
個人建議 soundbar裝tv頂.
唔係既得組2.1 ,但睇戲打機 當然食唔晒7.1 效果
想用尼聽歌加睇戲 有咩喇吧/soundbar 介紹
想要唔好太大舊
有Atmos sound bar 連 sub 仔會岩你
/ Sony A9 system 都同你部電視perfect match
請教下各位

本身有個subwoofer(C3X), 最緊想買多一對active speaker (iloud) 有冇方法用得番個舊subwoofer

諗緊如果用唔到就直上MTM,另外買個active subwoofer都唔少錢
2000筆直
聽Spotify
Youtube 睇劇only
iloud mm 最推薦? 想等Black Friday 但而家Amazon 已經out of stock既

試聽過edifies a80 和s880db
好難買得落後者 雖然平成半 聲麻麻

有冇好推介
Edifier d套裝垃圾,.用唔翻
認真問乜spotify/utube都要高要求

audioengine a2+點?
仲諗住可以有d用,唔該晒
喇叭影響最大

街市買塊廿蚊牛扒
我煮出嚟同半島總廚煮出嚟都會有分別
跟住應該聆聽環境?
Spotify 雖然話就有損 但出新歌我覺得佢壓得唔差(尤其有 Spotify connect )
揀有Spotify connect 既system 會較好
你講呢樣壓得好唔好其實有冇一啲數字指標
純學野
其實 無 我指我自己聽感
例如聽 Lisa x URU 首再會 我有24bit 無損 , 同Spotify 比較,同一套system 下
當然會聽到有分別, 但 Spotify 唔係差到 聽唔入耳
Spotify 嚟講 我覺得J pop 會比香港歌壓得好(或者本身錄音都好)
我都聽開日本歌,之前有巴打話joox even hi-fi都冇spotify出得好,係咪同你講嘅係同一樣野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞