[音響撚]音響HIFI討論區(15)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
諗緊PMC twenty5 21i 定 proac 10s

同價位仲有冇選擇
呢排都睇緊入門線 答到少少嗲
如果當Gotham85055 一條預9舊幾
喇叭線 當又係要無味精咁Gotham 當3米啦預千中
我自己之前買elac喇叭個時係觀塘試過條saec spc850 覺得幾正 上網睇review都話性價比好高 預2千蚊到 或者 Tellurium Q black II 都多人講 差唔多價位
師兄可以研究下 我覺得買2手都唔錯
Elac 403, ATC SCM7/11, B&W 705s2
賣哂佢買LS50 wireless 2, 仲有錢剩
唔係,轉左os先
picoreplayer? 諗緊買左pi仲有咩要一齊買埋
寫左結論先:嫌玩pi煩可以直接買部iFi Zen Stream

picoreplayer 設定可以跟soundcheck:

https://soundcheck-audio.blogspot.com/?m=1

硬件上,你可以玩雙機,加電容板

供電而家好似興GaN火牛,可以睇下:

https://www.my-hiend.com/vbb/showthread.php?13157-piCorePlayer6-1-0-Xenomai-44-1-48KHz%E9%9B%99%E6%A9%9F%E5%85%A5%E9%96%80%E7%B0%A1%E6%98%93%E5%AE%89%E8%A3%9D%E6%95%99%E5%AD%B8
TQ Black II 都幾好
分析力夠之餘 聲底會有少少暖
二手應該大概$2000
仲有RCA 同USB 要買
有無邊隻用得過?
想問唔同嘅aux線有咩分別?
有冇話邊啲特別好?
唔該晒
唔係呀
我係啱啱買咗個Marshall喇叭
所以想買條aux線想音質好啲
其中一個係星際城市?
唔該晒
咁我搵日去行吓
你2-3k咁多條線我既建議係主要搞好喇叭線同rca先
電同USB線既影響比較細 用住跟機線都應該得
唔知道有冇問錯地方
想買電腦喇叭 平時聽開女歌手嘅廣東歌多
睇中左kanto yu4/kef q150/audio engine a2+ 請問邊個比較好 另外會再買多一個bass
師兄想請教 硬件上 pi係咪買4代4gb ram已足夠? 另外USB port 直落去USB dac 音質會否係good starting point#adore 我見好多人會再加hat或者I2S port
我研究緊tidal用raspberry pi
但好多都係講volumio同無乜講係pi用streaming service 多數見都係駁nas
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞