[音響撚]音響HIFI討論區(15)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
我qobuz>roon>auralic Altair 然後analog 出amp無投訴 靚聲到爆
有無比較過有roon 同無roon 分別有幾大?
喺showroom 比較過,用roon 啲聲會立體啲
我冇特別比較過
用慣roon之後根本返唔到轉頭
淨係聽古典玩版本比較都玩一晚
qobuz同tidal 2個冇用roon之下我鐘意qobuz多好多
一聽感覺上 自然好多 有時tidal聽pop 相對下人聲好似有較突出左咁
你哋係買lifetime定monthly
Lifetime license 差唔多等於月費6年
我仲用緊試用 原本14日
但你覆佢email有機會extend到 我extend左16日total30日
諗住之後買一年 玩下先 lifetime 好貴成五千幾 寧願買部mac mini做core玩左分體先 而家仲係用緊平時打機部電腦 做core 唔夠hifi
我都覺得好貴 寧願加小小去買部串流來玩
但之前有人講話買lifetime 用新email 開的話可以賣返出去
但睇個勢都幾難有一個軟件取代到ROON
太多牌子同佢有合作
你地用roon有冇用埋EQ同Filter?
有無巴打有試過/ 買B&W 果set formation series
想問下主動式來講抵不抵玩

最近搬屋想搞一套高性價比

利申:乜都唔識,想方便為主
Formation duo 係7系底
絕對抵玩
一對706 都 萬五
即係萬二左右包曬 前後級,streamer 同 喇叭線
而且 佢包個後級 唔使擔心一定夠力推
唯一缺點 係 零input 幾乎全無線
多謝巴打回我,想問多小小,買得duo係咪代表要買哂佢成個series 組5.1
全無線點解會係缺點?
我通常用tidal / Moov 聽歌同睇netflix
俾我會分開玩
因為串流而定唔止 5.1 Atmos 一定會越嚟越多
整返set 旗艦Atmos sound bar 睇戲會更好效果
呢到有冇人玩mission 喇叭
新手想入門玩 Lx3 mkII 如何
想問下speaker 放地櫃同腳架分別大唔大?
有錢買stand
無錢買 iso避震架,好似係
有冇巴試過Dali epicon 2 同fyne audio F1-5? 覺得點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞