Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (79),新手請睇#1-2

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
AMD Ryzen 7 5825 and Ryzen 5 PRO 5675 to be based on “Barcelo” silicon

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-7-5825-and-ryzen-5-pro-5675-to-be-based-on-barcelo-silicon

AMD “Rembrandt” 8-core/16-thread Zen3+ APU for FP7 socket has been spotted

https://videocardz.com/newz/amd-rembrandt-8-core-16-thread-zen3-apu-for-fp7-socket-has-been-spotted
下代cpu 繼續有Zen3 & Zen3 +

小心買
吓3050你想操死佢
下代intel同amd都伏伏地
關鍵係ms bug 11

Cpu 做好配套就ok
新intel 300W
想知要咩散熱先壓到
一係切十刀八刀
請出招!

最平有tb3 或4嘅nb幾錢?
有你都冇好display card喇
係moss買無得揀spec唔洗煩
但你睇佢啲配置好正常 超抵買 同樣材料砌部枱機都至少貴2-3千
如果早啲見到你嘅資訊就好啦

幾日前喺moss 買左G15 5511

1.11.2021 先會update 貨期
m16 有咩缺點
Dell g15裝第二塊ssd用既散熱片可唔可以搵出面d散熱片代替
百幾蚊我見己經夠買desktop用好大塊既散熱器
其實係只貼塊啱size既金屬片就夠
Ryzen cpu今代本身就發熱強勁,好多時熱過GPU,不過如果你換M16隨左熱連電池使用時間都短埋。
唔值
M16係薄機加上原廠散熱設定問題11800h都未推得盡
仲要低w gpu
定位:唔想咁重又拎到出街打下機對性能唔係頂級要求既有錢人買
Lenovo 5 pro 3070抵玩
仲有咩
Laptop cpu 冇咁熱

Desktop cpu 有積熱
我用G14,對我嚟講都好熱,好易就上到七八十度。
G14本身係薄機設計 散熱差D正常

14寸塞勁既散熱 仲係薄機
呢個我明,所以用得薄機預左。
G14 5900hs本身已經限左35w同頻率
70-80已經好低
5900hx 機型g15/17/5pro/legion 7打機上80-90好平常
當然佢地效能釋放更激進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞