Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (79),新手請睇#1-2

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
omen 17好似都唔太貴
之前用開desktop搬左屋想轉買部Notebook,但對notebook 零認知。 睇左第一頁有部心水
ROG Strix G15 (G513)
但其實自己電腦主要係玩LOL, 睇劇,有時用電腦玩手機game(用模擬器), 有時photoshop 執下相(好basic 剪剪貼貼調下色唔係大設計), 買呢部會唔會over 左? 主要想部notebook mon 色靚D, 大D, 刷新率144 已經夠, 重D 都無所謂, 屋企用好小拎出街, budget 10K-12K around。求各位巴打指點一下, 唔該哂。
叔叔快忍不住了
唔該哂巴打你咁有耐性覆我
前陣有巴打想買ssd 可以試下做痴線事
https://www.youtube.com/watch?v=pc8f8upflBI
AMAZON睇 G17 + 3070 一部都冇
有冇巴打放notebook 急用
留tg

3070 or above
如果你係要gaming機
想要mon靚既話唔知你係咪要dci-p3色域
如果要dci-p3色域既mon一定要揀qhd個堆先有
而有呢款mon最平既選擇就係曾經有過貨既asus strix g17 qhd 曾經係amazon做過1799

亦都可以係asus香港back to school買zephyrus g15會輕d靚仔d不過冇咁勁

不過打lol同手機game應該唔使用到30系gpu 可以望下有冇其他qhd機好似asus zenbook個堆
Macbook air 2015 想換ssd諗緊邊條好
美馬部asus g15 3070 32gb係咪轉左唔係sold by amazon
嘩但係我岩岩上Amazon睇真係平好多
zephyrus s17都係32xxx
香港成38000
建議你真係買前睇實測
無謂買錯野
但點解美國Amazon會平過英國咁多好小上Amazon買電子野
同埋想問下Alienware x17同ge系列同級,點解價錢可以差咁多唔該巴打
睇款
英馬有啲款平 + 運香港扣稅咪抵
美馬本身免運費 幫你省小小

Alienware係買信仰
當然GE都係
window平版+手提電腦係咪得3叔pro360 同埋surface推介
就嚟忍唔住等唔切black friday入手 係咪平好多?
利申:新手未試過Black Friday買電腦
買信仰意思係咩
好似唔係 但好似貴左

仲未出
overpriced
買個logo多
美馬既asus g15/17係咪已經唔抵買
$11000入唔入得過
巴打點解放既
呢部Legion 5pro 係國行黎 我自己又買左部G15 3060 港行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞