Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (79),新手請睇#1-2

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
YouTube見鬼佬好吹奏MSI GS65 Thin,又144Hz又剩,但價位有啲over budget

喺Price見到部GF65,$11k度但顯卡同CPU都好似好過GS65?

https://www.price.com.hk/product.php?p=442267

想問ching點睇?同價位或者再平啲有無其他抵屌選擇?

小弟喺PC打開RD2、Bannerlord、Kingdom Come,想帶部notebook入hall打(得嘅話想裝埋cyberpunk試試但唔係必要)
清舊貨?
https://youtu.be/3AmtDtw2XtQ
呢部睇落幾屈
2kg輕薄機有滿血3070
見上個post有人話大學moss買電腦伏?
有冇其他人講下點
本身諗住買xps13,依家咁講有啲淆
覆返巴打們 部1799係 9月頭美亞訂係WQHD mon黎
4核8千蚊,ching 想做乜?
我覺得係QC問題,同買手提電話一樣,唔好彩咪抽中「機王」,所以最好考慮埋間廠個售後好唔好,例如 Acer 呢d就食得屎
都係上下網做下文書野
唔係點打機
Budget $8000,唔知買邊款好
Surface pro 8
我本身都有諗過
但佢下年先出,果$5000消費卷等唔切
消費卷平日食飯搭車用,咁省返5k現金咪可以用嚟買電腦
本身想買Dell G15 5515 AMD Ryzen™ 7 + 3060個部
但見到有部平D AMD Ryzen™ 5 5600H + 3050
會唔會話差好遠 都係一般玩下CSGO APEX 個D
THX!
今日收機

上個po冇人答問多次
連運費7000嚟講算係普通定算平?見粒U勁過5600H 又有3050ti
11400h勁過5600h咩 最多平手 3050ti大概1660ti(因為得4gb ram其實有機會輸
1660ti)
結論係普通 mon 120hz 9成45%ntsc 電又係最低標準咁滯 我覺得呢部嘢嘅最大問題係佢重
Gs/gf都係垃圾
有冇巴打放部1749
我覺得 asus zenbook(美森可能平過港行) / dell vostro 5515 買到16 GB ram就算
有無話要咩尺寸?
唔知有無記錯,記得有巴打講過1660ti 打機係勁過3050ti,同埋我比較膚淺睇跑分網,5600h 係勁過11400H
如果計有display 卡黎講算平,同上面位巴打意見差唔多,廢mon 又重,如果你係要無咩追求/要求都ok 既
我記得上個post 有話過打機3060 ,唔打機3050ti, 不過呢兩隻game 的確3050ti 都夠run,睇銀包決定啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞