Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (79),新手請睇#1-2

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
就算電池壞,都唔會用多咗電,因為cpu嘅用電量係睇跟廠設定嘅上限。(除非你部機識著火)
#1有寫
正常
大家點睇comsale個d 翻新機
好似幾抵玩
我有睇 佢白色去到20k一部有啲貴
完全買唔過
張Wi-Fi card 點廢法
我買左都無check過ssd
I5-4310
有冇7-8年前
請問巴打點睇技嘉aero 15 3080?
4代u 1000都俾多
唔該返上面覆咗我嘅金田巴打先

冇呀,爬咗文話Intel好過MTK,啱先試YouTube有條片窒咗一下,但條bar已經load咗,唔知關唔關事

同埋我睇review街版係Intel嘅,華碩都夠度縮,原本以為淨係downgrade cpu (街版係5900HS,我呢部係5800HS),點知連wifi card都慳

仲有我睇review人哋啲機個mon下面有張貼紙,我呢部冇,唔知係貼漏定咩,所以先問埋2K 165Hz係咪一定係廣色域正常mon
英國巴想black friday買部gaming laptop,大約£1000~£1500
主要打fps(e.g. R6 / back 4 blood / bf2042)
希望有17吋qhd mon,cpu無所謂
請問有冇咩機值得留意?
咁想請教下如果想買黎做文書機 run下pythons 以下依三款邊款好d? 唔該晒巴打
應該最好係asus g713 3070個部
美水就~ 1799-1999usd
唔知英國幾多,因為英國仲要交稅
不過你預17吋qhd唔會平得去邊
asus zephyrus g15 ?
Yes
Mtk Wi-Fi card 冇得避

Cpu 本身係5900hs? 🙈🙈🙈
冇得避係點解? 揾咗好耐都冇乜人講wifi card換唔換到,啲upgrade片全部都講ram/ssd (不過都係嘅,人哋跟機已經係intel )
3070係跟5900hs,可能係bts客制版先cut呢樣cut嗰樣
https://www.mediatek.com/blog/mediatek-wi-fi-6-chipset-powers-new-asus-gaming-notebooks
人地講左3月之後的機都係用佢
想知有冇得換就自己拆開部機睇下啦
唔該巴打,如果想要qhd有咩model好?想睇下大約爭幾多錢
係英國上網睇咗好耐電腦,發現美森個啲平野係英森會由USD 直接變GBP而數字不變
唔知black Friday 係咪真係會平,如果想平都可以去個大公司個啲clearance sale
原來係咁
想買部gaming nb打 bf2042
每日預打1粒鐘 唔洗勁 all low 60fps 順就得
budget 7000蚊上下
豐澤部gigabyte g5 md 點睇
有冇其介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞