Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (79),新手請睇#1-2

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
Acer 近年真係咁伏 佢d機真係性價比最好
(有圖)哇屌...乜Acer機真係垃圾到咁?

https://lih.kg/2652248

QC同售後問題
咁都係諗Dell 啦
台灣mobile01有人講買咗AVlTA最新個部14吋反mon手提電腦,收到貨開箱用觸控筆一掂個mon就成個mon熄咗壞埋。

QC應該仲差過Acer, HP同Lenovo
dell 冇平價17寸機
Dell g15 5515想加ssd
用外置ssd定加塊落機入面ssd slot 2好
見加係機入面拆開部機好麻煩又要另外買多塊散熱片都唔知邊到有得買
#132 條片講加SSD仲要自己買個螺絲座
G15 5515加SSD算好易,一打開個蓋就插到
notebook零件無得揀點都係搵支那買
搵過amazon,但係啲賣家個地址都係廣東嚟
打去support話叫sales報個價俾我,都on99
之後睇返份spec,又真係寫住買嗰陣無第二隻ssd就唔support
吹鳩漲,DKLM Dell連2塊鐵片仔都慳
14 吋 gaming notebook 揀唔揀得落手 好似性價比唔高

Razer /
3060 / amd r9 5900hx / 16gb ram / 1tb ssd / mon 144hz
$15699

Asus zephyrus g14 /
3060 / amd r9 5900hs / 16gm ram / 1tb ssd / mon 144hz
$16999

Acer swift x /
3050ti / amd r7 5800u / 16gb ram / 500ssd + 1tb hd / mon 60hz
$9999

放係鋪頭打機

屋企已有部17吋 2070 msi
qc 散熱等等zephyrus完勝
放係鋪頭打機點解要買14吋?14吋呢個SIZE係FOR人拎出機,但顯示效能又唔係好勁。
放係鋪頭打機點解要買14吋?14吋呢個SIZE係FOR人拎出,但顯示效能又唔係好勁。
你想14吋 上滿血gpu?😀😀😀😀
唔係我,唔好引錯人
你想14吋 上滿血gpu?
人在台灣 呢部買唔買得過,睇好多支那評測話佢垃撚圾,3070連3060都不如

Budget 16k 港幣以內

垃圾在焊死一條ram
其他冇問題
新蛋1799變左1899
靜雞雞玩 方便朝x 晚拆同type c 夠差電
睇你用途 多唔多拎出拎入
我用緊依部
So far依家好多驚都叫夠用
純放起屋企少拎出街就買strix g15/17
最高係32gb 我都冇乜問題

感謝大佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞