Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (79),新手請睇#1-2

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
屋企有部1165G7 16GB RAM 較全低可以暢順玩到新果集efootball, fifa冇玩開唔知
買左部ROG Zephyrus G15 GA503,到手發現開極速mode玩大作(BF5, Death stranding)好易玩幾分鐘就error同crash,但轉返做效能mode就玩成日都冇事。
已經試過重裝Driver都冇用有冇Ching知道點樣搞?定係要返廠換底板先得?thx
restore win10
我都等陣呢部行貨 等極都未出
主要睇下Netflix 炒股 玩下Lol
睇完#1諗住買vostro
Vostro 3510 i5-1135G7 16GB ram $5799
Vostro 14 3400 i7-1165G7 8GB ram $5999
我對mon大細冇咩要求
唔知簡邊部好 麻煩各位巴打指點下 thanks
有部$19999嘅新出行貨
(2560x1600 165Hz + 11800H + 3070 + 16GB Ram + 1TB SSD)

但完全唔抵。。。咁我不如俾多$2000直接攻頂配算
求推介,本身有部舊Mac
想搵部8成文書用,2成ps ai
有冇under $ 8000 既機,掋玩?
可以用back to school

Asus Vivobook S14 (S433EA-APC1320T) 14"
Intel® Core™ i5-1135G7
16GB DDR4 3200 MHz RAM
512GB M.2 NVMe™ PCIe® SSD with 32GB
Intel® Optane™ Memory
Intel Iris Xᵉ Graphic

呢部得唔得?仲有冇其他選擇?
新手,求推介
邊到有 我暫時都係見到得asus 官網有
巴打 ,呢部無獨立顯卡 係咪打機會差啲
行貨水貨有咩分別,唔係一樣國際原廠保咩
我都諗住係moss 買dell Inspiron 5410 i7 版
唔打機齋文書4核都夠用既
要輕同文書得閒畫autocad
5000以下有乜推
Dell個隻超出預算
想要17.3 吋 qhd 二萬5 畢直左右
strix scar g733qs 有冇咩對手
見到scar g733無mux switch想睇下有冇其他揀
ge76
alienware x17
zephyrus s17
不過好貴
asus scar 3080得130W唔抵屌
同埋omen 17
ge76邊個model 岩岩睇11UH成3萬7
zephyrus s17之前睇過其實幾岩心水但都3萬2
17吋qhd 3080應該香港行貨全部都唔平
scar 又冇直連又得130W其實好唔抵
一係買水貨一係買3070好d
都係 去睇下3080同3070差幾遠先 之前聽過人講3070 性價比高d
考慮性價比就g713 3070
scar啲額外野完全唔抵
如果筆直夠想上3080就睇x17/ge76好過
哇g17 3070 qhd 17.3吋 先2000usd
平左成萬銀既 wtf
有冇試過行3D Mark或者燒機試下?我部G14未試過咁既問題。不過我開極速都只係打Tales of Arise,唔係3A大作。
利申:部機之前壞風扇整左兩個月。
scar 本身貴幾舊,之後3080又貴好撚多
燒機反而冇事,完全唔明點解溫度都正常
HP Envy 32 all in one pc
有冇人用過?
我個部就打機無問題
但一開左極速 打完機之後轉返靜音 個風扇都係keep住max rmp
一定要抆power 線再重開機先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞