Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (79),新手請睇#1-2

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
Asus Zenbook 14X 好唔好?文書用,睇下片咁
x17 3080都係2萬hkd 但係得fhd
駁mon
真係想打機就唔好買D internal display喇
某公司學生計畫散次貨
Moss訂左legion 5 pro, 下個禮拜有得攞
好難揀
冇問題
睇完POST頭 無介紹3叔PRO BOOK 係咪唔應該當LAPTOP 用??
最近想買部輕D 出街文書用 本身想買VOSTRO 但見到三叔幾靚咁 有D掙扎 巴打們唔推薦三叔既原因係乜 唔該
laptop 點restore?
利申:新手
5000以下真係無乜,我見美森asus最好spec 得5500u 但係15.6吋。
呢個價位一係dell 一係美森asus一係ipad, 一係你去腦場行返轉
唔識 但行貨睇落好似穩陣啲炸
今日終於收到美馬部asus g713 1799
但新手有啲野想請教下...
1)我有隻2k 144hz mon, 用hdmi連 剩係得100hz揀,係咪要去買條usb c > display port先上到144hz?
2) usb c 個位係咪可以可以用黎供電?我睇官網話support 100w charger 但我試左冇反應...
3)頭先雙mon情況下玩左幾場lol, 同時睇twitch 加打lol會lag到喊... fps drop到得返50-70.... 係唔係正常嫁?
1 可以試下setting度較高hz
2 protocol可能唔啱
3 爆integrated GPU 或者爆ram , 前者去bios較翻高igpu vram
同埋開咁多野最好較high performance mode
如果post頭3xxxx個幾部gaming notebook
有冇邊部散熱係好,起碼冇咁嘈
部msi gs 66嘈到仆街
炒幾日散好過啦
電腦呢啲長用嘅嘢慳嗰千幾二千買電子垃圾只會得不償失
Acer 無保=玩命
博佢唔會一年收皮,我都想買返部送人。
巴打幾錢收到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞